Diari digital d'Andorra Bondia
primer, maig
primer, maig

Els sindicats denuncien la precarietat laboral i reiteren una pujada salarial


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

Les crítiques a la precarietat laboral i la inexistent concertació social van marcar la celebració ahir del Primer de Maig, Dia internacional del treball. En el manifest llegit en l’acte convocat pels sindicats es va retreure al Govern que no tingui com a tema prioritari els “25.000 mileuristes” que hi ha a Andorra i estigui més preocupat per “tornar a posicionar el Principat al capdavant del rànquing de les obres faraòniques”, “deixant la pobresa en mans de la caritat ciutadana”. 

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va reiterar la necessitat d’augmentar els salaris dels treballadors i pensionistes, un fet que també serviria com a element dinamitzador de l’economia. En aquest sentit va recordar que ja fa vuit anys que els sous es mantenen congelats i que, tenint en compte que tothom coincideix que ja s’està deixant enrere la crisi, caldria un increment del 10% en quatre anys. “Hi ha hagut una pèrdua de poder adquisitiu brutal per part de tots els treballadors, d’un 25% en una estimació de mínims, i això cal canviar-ho”, va dir. Ubach va criticar que el Govern hagi fet cas omís d’aquesta reivindicació i per això va remarcar que l’executiu “actua única i exclusivament per les polítiques de les grans empreses i bancs sense tenir en compte la petita i mitjana empresa i encara menys els treballadors”. També va retreure que mesures com la pujada de les cotitzacions no ha agradat ningú i per això va demanar al Govern que deixi d’aplicar “polítiques de les majories absolutes i l’aquí mano jo”, quan no representa ni a un 10% de la població resident al país. També va indicar que el canvi de sistema a la CASS no ha de ser traumàtic. A més, els sindicats van lamentar que l’executiu no tingui cap escrúpol en recomanar plans de pensions privats al mateix temps que van reclamar el vot dels immigrats a les comunals (acusant el Govern d’elitista, excloent i antidemocràtic quan defensa mantenir l’accés a la nacionalitat en els 20 anys) i un canvi en la llei electoral per tal que es tingui en compte la pluralitat de tots els partits i les minories. També es va fer atenció a la necessitat de garantir tots els drets constitucionals i la seguretat jurídica en l’exercici dels drets fonamentals. En aquest sentit, el primer secretari del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va remarcar que tal com van exposar dos experts en relació amb la Carta Social Europea, els drets han d’estar garantits, un fet que a Andorra no succeeix.

L’acte ludicoreivindicatiu organitzat al Prat del Roure va comptar amb la presència de representants del PS, els Verds i Podem, que també col·laborava en la jornada.

El PS presentarà una llei de llibertat sindical per normalitzar aquesta activitat

Els consellers generals socialdemòcrates prevuen entrar a tràmit parlamentari una llei de llibertat sindical abans que finalitzi l’actual període de sessions. La voluntat és que el text realment permeti la creació de sindicats, ja que l’actual llei, aprovada el 2008, no ha permès que aquestes organitzacions es puguin desenvolupar amb normalitat i exercir les seves funcions. Així ho demostra, remarquen, l’escàs nombre de delegats de personal elegits durant aquests set anys. La proposició de llei aposta per posar fi a aquesta situació amb la representació sindical dels treballadors a les empreses, que seria complementària a la representació unitària. Per això preveu reduir del 50% al 20% el nombre de delegats de personal o membres del comitè d’empresa afiliats a un sindicat perquè aquest tingui la consideració de sindicat representatiu en l’àmbit del seu sector d’activitat. També preveu incloure entre les accions que pot dur a terme un sindicat a nivell supraempresarial la participació en els processos de negociació col·lectiva, l’adopció de mesures de conflicte col·lectiu i la promoció d’eleccions a delegats de personal. A més inclou permetre constituir seccions sindicals a les empreses que agrupin els treballadors afiliats a un sindicat i l’elecció de delegats sindicals a les empreses; prohibir qualsevol acte d’ingerència dels empresaris per controlar els sindicats i establir uns criteris per al finançament públic d’aquestes organitzacions amb mesures de control pel Tribunal de Comptes. El conseller Pere López ho va fer arribar ahir als sindicats, que estan a l’espera de treballar-ho conjuntament. El PS també va lamentar que encara no s’hagi regulat el dret de vaga.

 

Andorra
treball
primer
maig
sindicats
laboral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte