Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants dels diferents sindicats –Sitca, Ustcee, Sipaag, USdA, CFPA i SAT- van presentar les ILP el primer de maig.
Els representants dels diferents sindicats –Sitca, Ustcee, Sipaag, USdA, CFPA i SAT- van presentar les ILP el primer de maig.

Els sindicats es plantegen deixar les ILP per a la propera legislatura


Escrit per: 
M.S.

La incertesa sobre un avançament electoral i l’embús legislatiu al Consell General, on hi ha més de trenta textos a tràmit parlamentari, no només incrementa la tasca dels consellers generals, sinó que pot fer que els sindicats es replantegin l’entrada a tràmit de les dues ILP que han treballat –llei de responsabilitat política i modificació de la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum–, que es deixarien ja per a la següent legislatura.
Així ho va admetre ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va assegurar que “no volem que les ILP quedin en no res” si el cap de Govern, en el debat d’orientació política del setembre, anuncia la convocatòria d’eleccions per al desembre i dissol la cambra a la tardor.
Per això, i perquè, de fet, “ja no ve de dos ni tres mesos”, des dels sindicats s’opta per esperar-se que s’aclareixi l’escenari electoral. Tampoc està clar, però,  que, un cop aconseguides les signatures necessàries i davant el volum de feina legislativa pendent, es portin les ILP al Consell General en el cas que s’esgotés la legislatura i les eleccions es fessin al març, tot i que “això encara s’ha d’acabar de valorar”, segons va precisar Ubach.
En tot cas, i si cal esperar la següent legislatura, els sindicats intentaran que “els partits que concorrin a les eleccions avalin les ILP” perquè “els ciutadans sàpiguen si la formació que voten hi és o no favorable”.
Tot i això, i sigui quina sigui la decisió final que acabin adoptant els sindicats, el que sí que començarà ja, “la setmana vinent”, segons va precisar el secretari general de l’USdA, és la recollida de signatures, per a la qual no hi ha un termini establert.
De fet, i malgrat que la possibilitat de presentar una iniciativa legislativa popular està recollida en l’article 58 de la Constitució, no està reglamentat de quina forma s’ha de portar a terme. Per això, els representants sindicals es van reunir amb el síndic i la subsíndica per veure “com s’havien de presentar les ILP perquè després no se’ns pogués dir que no s’acceptaven”. 
Així, Ubach va precisar que des de Sindicatura es van establir les mateixes condicions que es van posar als impulsors de l’ILP sobre el tabaquisme passiu, de manera que les signatures hauran d’anar acompanyades d’una fotocòpia del passaport del signatari,  i s’hauran de presentar en un llibre encunyat davant notari en què hi haurà de constar el text de l’ILP seguit de les signatures i les fotocòpies del passaport.
Precisament, aquest tràmit davant notari, així com el fet d’haver d’obrir un fitxer davant l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), és el que ha endarrerit l’inici de la recollida de signatures. En aquest sentit, Ubach va avançar que es determinaran uns punts  fixos de recollida i es va mostrar convençut que s’aconseguirà  l’objectiu de superar les 5.500, “els vots que van donar la majoria a DA”, malgrat que només en són necessàries unes 3.000.

 

sindicats
ILP
propera
legislatura
plantegen
deixar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

@MS: què vol dir ILP?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte