Diari digital d'Andorra Bondia
Façana de l’edifici administratiu del Govern.
Façana de l’edifici administratiu del Govern.

Els sindicats exigeixen que s’aturin les “requalificacions improcedents”


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Govern en funcions ha desmentitat aquest dimecres en un comunicat les informacions aparegudes referents a les sospites dels sindicats sobre la reclassificació laboral i el corresponent augment de salari a les ministres en funcions d’Afers Exteriors Maria Ubach, de Funció Pública Eva Descarrega, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Sílvia Calvó, actualment amb excedència de les seves places a l’administració.

D’aquesta manera, Ubach, Descarrega i Calvó retornaran a les seves places amb la mateixa qualificació que tenien en el moment de demanar l’excedència amb reserva de plaça. Durant el període que ha ocupat el càrrec de ministres han estat inhibides de qualsevol procés de requalificació.

Segons explica l'executiu, el procés de requalificació de llocs de treball a l’administració general s’ha dut a terme de manera continuada i periòdica per part del departament de Funció Pública des de l’any 2000, quan es van fer les primeres descripcions de llocs de treball, amb la voluntat de reconèixer l’evolució de diferents llocs dels treballadors públics.

Aquestes requalificacions han estat coordinades pel departament de Funció Pública, amb els departaments concernits i les persones interessades, amb l’informe corresponent que ha estat aprovat posteriorment pel Govern.

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), el Sindicat de l’Ensenyament públic (SEP), el Col·lectiu de Funcionaris de Policia d’Andorra (CFPA), el Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) i la Unió Sindical d’Andorra (Usda) van exigir ahir al Govern en funcions “que s’aturin les requalificacions corresponents” a serveis i departaments que han augmentat nivells i salaris amb quantitats significatives. Així ho van demanar els sindicats esmentats en un comunicat en el qual qualifiquen aquesta acció de “darrera maniobra indignant del Govern en funcions”. 

Una maniobra que “en cas que sigui certa” titllen, a més,  d’“il·legítima i mancada de base normativa”, d’“arbitrària, deplorable i desproveïda de tota ètica”, ja que encara no s’ha aprovat el reglament de la carrera professional. En aquest sentit, l’explicació sobre la qüestió enviada per la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, que es refereix a la progressió professional prevista pel reglament relatiu a la carrera diplomàtica els sindicats afirmen que s’aplicarà quan aquest reglament entri en vigor i per això manifesten que “la progressió en els rangs diplomàtics no està definida” perquè el reglament  està “pendent d’aprovació”. 
Els sindicats també denuncien que s’ha aprovat “una disminució del complement d’antiguitat amb la nova Llei de la Funció Pública” i després de les eleccions generals van retallar els salaris de les noves contractacions descomptant l’IPC del 2011 i el 2012. Això suposa que des de l’abril ja hi ha “molts treballadors que cobren menys” i aquesta mesura afecta els que tenen els salaris més baixos. Per aquest motiu, diuen, “entenem que es tractava d’aplicar la llegenda de Robin Hood en sentit invers”. Igualment, al·ludeixen a un altre dels arguments adduïts per la ministra Descarrega, que es remet a un aute de la Batllia sobre el qual hi ha un recurs pendent de resoldre del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració de Justícia i el Govern al Tribunal Superior. Amb relació a aquesta argumentació assenyalen que “sigui quina sigui la sentència, de moment ja s’ha aplicat aquesta retallada i ara, en contrapartida, ens trobem amb una requalificació salarial per a alguns ministeris i departaments decidits a dit. És un insult a la intel·ligència en tota regla”. Finalment recorden al Govern que els càrrecs ministerials han de ser considerats un servei “temporal” al país i no  un “privilegi que després ha de continuar”. Els sindicats consideren que el nou Govern és “corresponsable” de les decisions preses en l’anterior legislatura”.
Per la seva banda, el Govern en funcions va fer públic ahir  a la tarda un comunicat en el qual desmenteix les informacions aparegudes referents a aquestes  sospites dels sindicats sobre la reclassificació laboral i el corresponent augment de salari a les ministres en funcions d’Afers Exteriors, Maria Ubach, de Funció Pública, Eva Descarrega, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, actualment en excedència de les seves places a l’Administració. D’aquesta manera, afirma l’executiu en funcions, Ubach, Descarrega i Calvó retornaran a les seves places amb la mateixa qualificació que tenien en el moment de demanar l’excedència amb reserva de plaça. Durant el període que han ocupat el càrrec de ministres han estat inhibides de qualsevol procés de requalificació.
Igualment, informa que el procés de requalificació de llocs de treball a l’Administració general s’ha dut a terme de manera continuada i periòdica per part del departament de Funció Pública des de l’any 2000, quan es van fer les primeres descripcions de llocs de treball, amb la voluntat de reconèixer l’evolució de diferents llocs dels treballadors públics. Aquestes requalificacions han estat coordinades pel departament de Funció Pública, amb els departaments concernits i les persones interessades, amb l’informe corresponent,  aprovat posteriorment pel Govern.

Govern
nega
augments salarials
ministres
excedència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte