Diari digital d'Andorra Bondia

Els sindicats només negociaran la llei si tenen un percentatge de decisió


Escrit per: 
Redacció

Ni fred ni calor. Aquest era el sentiment dels representants sindicals després de la primera reunió amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, per parlar sobre la reforma de la Llei de la funció pública.

La part positiva és que per fi es donen per encetades les converses que han d’acabar amb una nova llei en aquest àmbit, un dels reptes més importants de la present legislatura. I la part negativa és que hi pot haver moltes dificultats perquè aquest procés culmini amb consens, tenint en compte el malestar que hi ha entre els funcionaris per les retallades.
“Nosaltres estarem a l’espera de com es desenvolupa aquest calendari i com es formaran les taules de negociació, així com quin percentatge de representació i de decisió tindrem. Fins que no sabrem això no podrem dir si hi serem o no”, va indicar el portaveu de la plataforma sindical, Joan Torra.
De la reunió ahir, que estava qualificada com a “exploratòria” des del costat del Govern, no es podia esperar gaires avenços, però almenys es va posar de manifest la voluntat de les parts d’asseure’s a taula i dialogar sobre una qüestió que preocupa la ciutadania. La plataforma sindical creu que l’actual Llei de la funció pública, amb només dotze anys de vigència, és “moderna” i hi ha “poques mancances”, raó per la qual continua sent vàlida “i l’únic que s’ha de fer és desenvolupar-la” a través dels reglaments, cosa que no s’ha aconseguit en tots aquests anys.
Tot i això, la plataforma està disposada a començar una sèrie de reunions –que quedaran establertes en un calendari encara no definit amb els professionals i els punts a tractar– per revisar els diferents aspectes que ha de preveure la futura regulació. En aquest sentit, segons va indicar el portaveu dels funcionaris, esperen que el ministeri es posicioni sobre la trentena de punts que s’havien acordat en la negociació d’aquesta mateixa llei durant la passada legislatura, referents, per exemple, a l’homologació dels treballadors públics en salaris, la carrera professional i els drets laborals i sindicals.
La reunió d’ahir va servir també perquè la plataforma sindical tornés a demanar la inclusió dels treballadors de les administracions comunals en la negociació. “Nosaltres entenem que la Llei de la funció pública ha de regular totes les administracions, i per això compartim que els treballadors dels comuns siguin a les taules de negociació”, va assenyalar Torra. De moment, el ministre de Finances s’ha compromès a plantejar aquesta qüestió en la reunió de cònsols.
Pel que fa a la data en què es preveu que estigui enllestida la nova llei, Cinca va manifestar als representants dels funcionaris que la negociació s’ha de portar a terme “bastant ràpid” i s’hauria d’enllestir aquest any, tot i que els va dir també que no es posin cap pressió “per treballar tranquil·lament”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic