Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la concentració amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors.
Un moment de la concentració amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors.

Els sindicats preveuen mobilitzacions si no hi ha “gir radical” del nou Govern


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els sindicats van aprofitar l’acte de commemoració del Dia Internacional dels Treballadors per anunciar “noves mobilitzacions i concentracions” al carrer, i “ben aviat”, “si no hi ha un canvi radical” del futur Govern i del nou Consell General pel que fa a la política social. 
Així ho va assegurar ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va instar tots els partits polítics a “tenir consciència” de la situació social del país i a “tornar a situar al centre de la política les persones”
Ubach, que va criticar durament la nova legislació laboral, la Llei de la Funció Pública i la legislació sindical, que “posa pals a les rodes que es puguin crear sindicats”, va insistir en la necessitat de “poder tenir un país per viure i no només per treballar”, i va instar el futur Govern i també els nous consellers generals a treballar per posar fi a l’“increment desmesurat del preu de l’habitatge, a les pensions de misèria i a uns salaris que no permeten a les persones arribar a final de mes”.
El dirigent de l’USdA, igual que el president de Podem Andorra, Joan Seguí, que va exercir de presentador de l’acte, va voler referir-se també a la “situació d’emergència” que es viu al Pas de la Casa amb el tancament de la carretera per una esllavissada, i va expressar els seus temors que aprofitant la “llei laboral de DA” i si el tancament s’allarga “els empresaris rescindeixen els contractes dels treballadors sense pagar-los ni un euro”.
Per la seva part, Seguí, que va destacar que “si els salaris no s’apugen i els lloguers no baixen no anem bé”, va demanar al futur executiu que “sigui empàtic amb els treballadors” i es va mostrar esperançat que el fet que DA no tingui majoria absoluta i hagi de buscar acords permeti que “les aliances que hi pugui haver puguin donar llum a la fosca situació social i laboral” del país.
També Marta Pujol, en representació del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), va celebrar la fi de la majoria absoluta taronja després de vuit anys, un període on “s’ha imposat la Llei de la Funció Pública que no volíem i que no comptava amb el suport de cap altre grup de la cambra” així com també s’han “imposat les lleis laborals i sindicals que no ho posen gens fàcil”.
En aquest sentit, i seguint la línia d’Ubach, Pujol va reclamar un país “on tothom pugui viure, amb uns drets reconeguts i legitimitats” i que “els seus representants polítics els defensin”, i va recordar, especialment a Demòcrates, que “les persones no compten només en campanya, sinó que compten sempre”.
D’altra banda, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors, Guillem Fornieles, que es va referir al “demolidor” informe de la secretaria d’Estat nord-americana sobre Andorra, va carregar contra els poders econòmics del país, a qui va acusar de “desenvolupar lleis al seu favor, de manera que els seus interessos mercantilistes estan per sobre dels drets humans”.
Així mateix, el líder del SAT va lamentar que els coprínceps hagin permès aquesta situació, i va assegurar que si continua “l’omissió de deures constitucionals potser haurem de pensar que el nostre cap d’Estat sigui un ciutadà andorrà escollit pels ciutadans”. 

Revertir les retallades
D’altra banda, igual com en anteriors ocasions, el Partit Socialdemòcrata va voler donar suport a la concentració convocada pels sindicats i es va sumar a l’acte amb la lectura d’un manifest en què la consellera general electa Judith Salazar va denunciar la retallada de drets laborals, tant al sector públic com al privat, viscut durant la darrera legislatura i impulsada des de les files de Demòcrates per Andorra (DA).
Així, Salazar va lamentar els “greus perjudicis” que els treballadors privats han sofert amb la reforma de la Llei de relacions laborals, com ara la reducció del preavís per acomiadament no causal, la disminució de la indemnització en cas d’acomiadaments improcedents, o la creació de noves modalitats de contractació que precaritzen de forma important els llocs de treball. La socialdemòcrata, que va recordar que DA va tirar endavant en solitari la Llei de la Funció Pública, va lamentar també que la regulació del dret a vaga “hagi estat molt restrictiva”.
Per tot plegat, Salazar, que va incidir també en les “retallades” patides pels treballadors de l’Administració, va refermar el compromís del PS de “revertir aquestes retallades” i de treballar en una legislació laboral, tant per al sector públic com per al privat, de “forma consensuada amb els agents socials –empresaris i sindicats-”.
Des d’Stop Violències, Vanessa Mendoza va denunciar el manteniment de la bretxa salarial entre homes i dones i va mostrar la seva preocupació per la situació de “dones temporeres” que han estat víctimes d’assetjaments sexuals “i que no ho han pogut denunciar perquè es trobaven en situació il·legal”.
El Sindicat de Treballadors del Comú de la Massana i representants del moviment Fridays for Future Andorra i de l’associació Hippie Andorra van reclamar també un canvi en aquest país, mentre Adrià Ortún, de Podem Andorra, va assegurar, entre aplaudiments, que al país “ja no el para ningú perquè Andorra ja està desperta”.
L’acte va aplegar una setantena de persones i va comptar també amb la presència d’una delegació de Progressistes-SDP encapçalada pel seu president, Jaume Bartumeu.

sindicats
mobilitzacions
gir radical
nou Govern
preveuen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte