Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants sindicals, entre els quals la nova secretària d’Estat de Funció Pública, en una reunió per parlar de la llei.
Els representants sindicals, entre els quals la nova secretària d’Estat de Funció Pública, en una reunió per parlar de la llei.

Els sindicats, satisfets i optimistes davant el nomenament de Vilamala


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El nomenament de Lara Vilamala, membre del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) i fins no fa massa mesos també representant dels treballadors públics a la comissió consultiva de la Funció Pública, com a secretària d’Estat de Funció Pública i Reforma de l’Administració és “ben vist” d’entrada de forma majoritària pels sindicats, que veuen en aquest “gest” de l’executiu una “voluntat” de canvi de tarannà i un missatge de “voler solucionar” el tema de la Llei de la Funció Pública. 
En aquest aspecte van coincidir ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, i el president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra, que van destacar també que Vilamala “coneix perfectament la llei” així com també “les diferents problemàtiques i reclamacions sindicals”.
Amb tot, i malgrat cert optimisme, els tres dirigents sindicals van deixar clar que es continuen oposant igual que abans a aquesta llei, que no consideren seva ni que hagi estat fruit de cap negociació. En aquest sentit, Ubach, que va oferir la col·laboració sindical “per parlar i fer una llei nova”, va recordar que “no és una qüestió personal, sinó de contingut”, i va expressar el desig que “el contingut canviï”. Així mateix, el secretari general de l’USdA, que va recordar que una llei “no es pot modificar per reglaments”, va destacar que “esperem pel bé de tots que hi hagi un pas endavant”, tot i que va advertir que caldrà esperar a veure si a Vilamala “se li accepta o no el que ella mateixa reivindicava” quan es va elaborar la llei.
En una línia similar es va manifestar Anguita, partidari també d’“esperar a veure com es desenvolupen les reunions”, que va avisar que “no serà una persona qui ens farà anar d’una manera o d’una altra, sinó el full de ruta que es marqui”.
Anguita es va mostrar preocupat per les manifestacions de dimecres del portaveu de l’executiu, Eric Jover, en les quals va assegurar que el problema amb la llei que pretenia millorar les condicions dels treballadors públics era que “segurament no s’havia sabut explicar prou bé”. En aquest sentit, el president del Sipaag va remarcar que el problema de la llei, que “evidentment que té alguns aspectes positius”, “no és un problema que estigui mal explicada, sinó que és una mala llei, feta de forma ràpida i amb mala llet”.
Per la seva part Torra es va mostrar content amb el nomenament de Vilamala i va assegurar que “guanyarem temps perquè no caldrà perdre’n per posar-se al dia”, fet que pot fer que “s’avanci més de pressa amb les demandes dels treballadors públics”.

Altres lleis que tampoc s’ajusten a la Constitució

La sentència del Tribunal Constitucional amb re-lació a la Llei de la Funció Pública hauria de comportar també la modificació de tres lleis més. Si més no així ho creu el president de l’ABA, Joan Torra, que va remarcar que un dels articles anul·lats pel TC, concretament el que estableix que la jornada i horari de treball seran determinats a través d’un reglament, figura també en la Llei del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, la Llei qualificada del cos de policia i la Llei del Cos Penitenciari. Per això, Torra, que va recordar que des de l’Associació de Bombers d’Andorra ja s’havien mostrat contraris al fet que la jornada laboral no s’inclogués a la llei i es deixés per reglament tot i que aleshores “cap partit va portar la llei al Constitucional”, va advertir que l’executiu hauria de modificar també aquestes tres lleis a part de la de la Funció Pública.

sindicats
satisfets
optimistes
Vilamala
nomenament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte