Diari digital d'Andorra Bondia
Representants dels treballadors de l’Administració i del Govern, instants després d’acabar la reunió.
Representants dels treballadors de l’Administració i del Govern, instants després d’acabar la reunió.

Els sindicats se senten enganyats per Martí, però seguiran negociant


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“La sensació en entrar era pessimista i a la sortida és nefasta”. Així de contundent es mostrava ahir el portaveu dels sindicats de l’Administració, Gabriel Ubach,  després de gairebé dues hores i mitja de reunió per abordar la reforma de la Llei de la funció pública amb membres del Govern, encapçalats per la ministra de la Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega.
I és que els representants sindicals se senten enganyats pel cap de Govern, Antoni Martí, que “ens diu que hi ha uns punts que es poden negociar i ara resulta que ja no es poden negociar”. Tot i això, Ubach, que va lamentar que “el que diu el senyor Martí va per un cantó i el que diuen els seus ministres,  per un altre”, va confirmar que seran presents en la propera reunió, prevista per a dilluns, de la qual espera algun pas per part de l’executiu.
De fet, tenint en compte les valoracions d’uns i altres, sembla que representants sindicals i membres del Govern fossin ahir en una reunió diferent. I és que, per uns, “ara per ara les posicions són bastant allunyades”,  mentre que, per Descarrega, la reunió va ser “constructiva”, es van “atansar posicions” i, fins i tot, es va “arribar a certs acords”, un aspecte, aquest darrer, negat rotundament per Ubach, que va assegurar que “no hi ha cap punt en què hàgim arribat a un acord”.
Entre els acords citats per Descarrega, hi ha el d’afegir una disposició addicional al text per deixar clar que funcionaris i treballadors públics tindran els mateixos drets, independentment de la denominació, la reducció a sis mesos en lloc de dotze del termini per al desenvolupament dels reglaments previstos a la llei i que hi hagi representació sindical en els comitès que preveu el text, com són el de selecció i el tècnic de gestió i organització.
Pel que fa a les discrepàncies, el model retributiu, la jornada laboral i el punt de partida dels funcionaris que ja són a l’Administració pel que fa als vuit graus de carrera professional són els punts en què Govern i sindicats es troben més allunyats.
Quant a la carrera professional, Ubach va defensar que “tots els funcionaris han de poder arribar als 40 anys que es plantegen i, per tant, al 120% del que és la seva progressió”, ja que, si una persona, amb 15 o 20 anys de servei a l’Administració, “ha de sortir penalitzada perquè no veurà la seva expectativa de creixement tal com se li està dient i encara que li sàpiga greu al ministre Espot, això és com l’estafa de l’estampeta”.
Descarrega va recordar que s’han posat damunt la taula mesures correctores a nivell del complement de productivitat per fer els nivells i per al percentatge de persones que es troben entre el 80% i el 100% tot i que va advertir que el Govern “està estudiant l’impacte econòmic d’aquestes mesures”.
Precisament, la repercussió econòmica sobre els comptes públics és el que manté ferm l’executiu quant al model retributiu proposat d’acord amb els quinquennis i els complements de productivitat i de carrera. En aquest sentit, Descarrega va explicar que els sindicats van proposar tres opcions com serien mantenir els triennis per a les persones que ja integren l’Administració; uns quinquennis proporcionals a un valor de 173,20 euros i un quinquenni amb valor de 150 euros i una jornada laboral de 35 hores. Es tracta, però, de propostes que difícilment s’acceptaran, ja que la ministra va insistir en la defensa del model proposat.
Respecte a la jornada de 35 hores, una de les qüestions que Martí va assegurar que es podria parlar, Descarrega va deixar clar que “el Govern no la pot acceptar per raons econòmiques” i va recordar que, en cap cas, “ni el cap de Govern ni cap membre de l’executiu ha parlat mai d’acceptar aquestes 35 hores”.
Malgrat les discrepàncies, Ubach, que va insistir que el cap de Govern “ens va dir una cosa i ara la negociació ha estat totalment diferent al que va dir”, va recordar que els sindicats ja van dir que “negociarien fins al final” i buscarien un acord, i que si “no hi pot ser perquè no ho  volen, doncs ja ho veurem”.
Els representants sindicals van posar damunt la taula també les lleis laborals que són ja a tràmit, tot i que el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior els va derivar al grup parlamentari demòcrata.

sindicats
enganyats
martí
seguiran
negociant

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte