Diari digital d'Andorra Bondia

Els sindicats tenen la impressió que el Govern pretén “limitar” el dret de vaga


Escrit per: 
J. R.


Els sindicats han expressat les primeres reaccions després de l’anunci del cap de Govern, Antoni Martí, que el dret de vaga i els serveis mínims es regularan durant aquesta legislatura.

L’USdA i el SAT coincideixen que pot ser positiu que finalment es faci una regulació d’aquest dret, reconegut a la mateixa Constitució, però lamenten de nou que l’executiu no els hagi ni tan sols demanat l’opinió, no només sobre aquest tema, sinó sobre cap altre que afecti els treballadors, al llarg de tota la legislatura.
La primera secretària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), María José Espinosa, recorda que “sempre hem dit que era important regular el dret de vaga”, però la seva sensació és que principalment el que es pretén fer, segons les manifestacions que hi ha hagut fins ara, és “establir els serveis mínims i quines persones poden exercir aquest dret, per tant es vol fer una regulació des d’una òptica diferent de la nostra”. Per la dirigent de l’USdA, si es fa finalment la regulació d’aquest dret fonamental no ha de ser per limitar el seu exercici, “com deduïm que és el que es vol fer, i això és una cosa inconcebible per nosaltres”.
Espinosa explica que en qualsevol país de l’entorn, quan es vol exercir el dret de vaga, sempre hi ha reunions prèvies entre els treballadors i les empreses per posar-se d’acord sobre quins han de ser els serveis mínims que continuaran funcionant durant aquella jornada. Per tant, segons la seva opinió, “la llei no ha d’entrar a concretar aquests serveis mínims, que sempre han de sortir d’un pacte”. La primera secretària de l’USdA afirma que “seria el més normal del món” que es consultés els sindicats no tan sols sobre aquesta matèria sinó en totes les altres relatives als treballadors. “Contràriament al que es fa a tot arreu, aquí no s’informa de res els sindicats, i no tan sols no es negocia res, sinó que tampoc ens convoquen per intercanviar opinions”, afegeix Espinosa.
L’USdA s’oposa també a flexibilitzar el mercat laboral, un dels objectius que, segons Martí, té la reforma del Codi de relacions laborals, en què treballa el grup demòcrata. “A Andorra els contractes fins i tot es poden fer verbalment, ¿aleshores quina flexibilitat més necessiten? Si el que es vol és anar cap als contractes escombraria, nosaltres hi estem absolutament en contra”, va dir Espinosa.
Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, es queixa també que “els sindicats no som consultats mai” i considera que en l’àmbit laboral el Govern “està fent les coses unilateralment segons li marca el full de ruta de la patronal”, amb la qual cosa la regulació que es porti a terme sobre el dret de vaga “serà inviable, i els únics que podran fer vaga seran els funcionaris perquè els altres seran acomiadats si volen exercir aquest dret”. Segons la seva opinió, el Govern vol regular aquesta qüestió “per quedar bé, però és un altre engany i serà un fracàs si ni tan sols es consulta els sindicats”.
Pel que fa a la introducció de més flexibilitat al mercat laboral, Fornieles creu que el que es pretén és “continuar amb la màniga ampla perquè els empresaris puguin acomiadar els treballadors”. “Ja existeix flexibilitat laboral. ¿Què més volen: esclavitzar els empleats?”, va afegir el dirigent sindical del SAT, que tampoc confia gaire que no es vulgui abaratir l’acomiadament amb la reforma en marxa, com ha indicat el cap de Govern, “ja que sempre diu una cosa i després en fa una altra”. Tots dos sindicats també van insistir de nou en la necessitat d’eliminar l’acomiadament no causal perquè els treballadors no pateixin “represàlies” quan es volen sindicar i exercir el dret de vaga.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte