Diari digital d'Andorra Bondia
L’estat en què es troba la carretera d’Aixirivall.
L’estat en què es troba la carretera d’Aixirivall.

Els tècnics temen que s’ampliï l’esllavissada


Escrit per: 
Redacció/Foto: Comú de Sant Julià de Lòria

Els geòlegs no descarten que l’esllavissada que va afectar dimarts la carretera secundària d’Aixirivall, i que va danyar uns trenta metres de la calçada, es pugui ampliar els pròxims dies donada la presència d’esquerdes a la resta de l’amplada de la calçada.

Així ho va explicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, que va informar que l’executiu ha acordat la declaració de modalitat d’emergència per a la contractació dels treballs per restablir el trànsit amb la voluntat de poder escurçar els processos.

I és que la modalitat d’emergència permet l’execució directa i immediata d’obres, estudis, projectes i serveis per tal d’accelerar treballs que es consideren essencials. A mesura que es coneguin els imports a contractar, el Govern haurà d’anar autoritzant els compromisos de despesa corresponents. Jover va remarcar que el primer dels treballs serà un estudi per analitzar i veure què s’hauria de fer per poder restablir, encara que sigui de forma provisional, la circulació.

El ministre va recordar que tot i que l’afectació ha implicat el tall de la carretera CS-130, també s’ha hagut de prohibir el pas per la carretera vella d’Aixirivall, que transcorre uns 20 metres per sota, perquè les pedres han caigut damunt d’aquesta, fet que obliga els veïns que viuen a la part alta de la població a accedir-hi per un itinerari alternatiu com és el de la carretera de la Rabassa, que és, però, 24 quilòmetres més llarg. 

 

Adjudicat el desenrunament de Sant Vicenç d’Enclar

L’executiu ha acordat adjudicar els treballs previs de recerca arqueològica per a la recuperació del campanar-torre de l’església de Sant Vicenç d’Enclar a l’empresa Constructora Hundeka per un import de 8.898,76 euros, segons va anunciar ahir el ministre portaveu. Eric Jover va detallar que l’objectiu fonamental d’aquesta actuació és el desenrunament ordenat i sistemàtic de tots els elements petris i el cribratge d’aquells materials que es puguin tornar a utilitzar en la reconstrucció del campanar.

El procés també permetrà obtenir el màxim d’informació possible per, d’una banda, aprofundir en el coneixement d’aquest edifici per impulsar la reconstrucció més fidedigna possible, i de l’altra, també s’aconseguirà determinar millor les causes concretes que van motivar l’esfondrament d’aquest element la matinada del 20 de desembre del 2019.

D’altra banda, el consell de ministres va acordar també licitar actuacions de manteniment sobre les esglésies de Sant Andreu d’Arinsal i Sant Joan de Sispony. Concretament, tal com va precisar el ministre portaveu, obres de neteja d’humitats ascensionals detectades als murs d’ambdós edificis.

Canvis a Educació per les  renúncies de Gallo i Jover

Les renúncies del director del departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars, Marc Jover, i de la directora del departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi, Meritxell Gallo, obligaran a la ministra d’Educació i Ensenyament Superior a reorganitzar l’estructura ministerial.

Així ho va comunicar la titular de la cartera en la reunió del consell de ministres, on va informar de la proposta feta a Josep Areny d’ocupar el càrrec de director del departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars, nomenament que es faria durant les pròximes setmanes. Pel que fa a la direcció que ocupava Gallo, les responsabilitats es repartiran tenint en compte l’actual situació de replantejament i contenció pressupostària.

D’altra banda, el 10 de juny vinent s’obrirà la convocatòria dels ajuts a l’estudi per al curs 2020-2021, una convocatòria on, segons va explicar el ministre portaveu, s’ha incrementat el llindar econòmic per arribar a més famílies.

Així mateix, també es va acordar la convocatòria dels ajuts de tercer cicle que, a diferència d’ara, es podran sol·licitar per a la durada total dels estudis.

Licitada la concessió de la gossera i la gatera

El Govern ha tret a licitació la concessió de la gestió del servei públic de la gossera i la gatera oficials donant compliment així al compromís d’externalitzar el servei, fet que permetrà reorganitzar el departament d’Agricultura i fer-lo més àgil i optimitzat. Al concurs hi poden concórrer les empreses que tinguin experiència en la gestió de serveis similars en el desenvolupament d’accions encaminades a fomentar la tinença responsable d’animals de companyia.

 

tècnics
temen
l'esllavissada
s'ampliï

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte