Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.
El titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en la compareixença d’ahir posterior al consell de ministres.

Els temporers hauran d’acreditar estar vacunats o haver passat la Covid


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

Els temporers que vulguin venir a fer la pròxima temporada d’hivern al país hauran d’acreditar que estan vacunats contra la Covid-19 o que han passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos. Així ho ha explicat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que ha precisat que es requerirà a més que hagin passat 14 dies naturals des de la data d’administració de la darrera dosi de la pauta completa.

Així mateix, Rossell, que ha detallat que també s’acceptarà aquells treballadors que acreditin haver passat la malaltia i que estiguin vacunats amb una dosi si han passat 14 dies des de la seva administració, ha explicat que s’acceptarà qualsevol vaccí que hagi estat validat per les autoritats sanitàries dels països d’origen dels treballadors, tenint en compte que a Amèrica del Sud, d’on provenen molts dels temporers, s’estan administrant altres vacunes que les que se subministren a Andorra i a Europa.

Precisament, ja de cara a la temporada d’hivern, el ministre ha informat que el Govern ha aprovat una quota de 4.200 permisos de treball temporer, un 30,27% més respecte a les 3.224 autoritzacions acordades per a la temporada anterior, una quota, igual que els darrers anys, ampliable en un 30%.

Quant al repartiment, Rossell ha concretat que es preveuen 190 permisos per a comunitaris fronterers, 1.069 per a treballadors comunitaris no fronterers i 2.941 per a extracomunitaris. En aquest darrer cas, i davant les dificultats que asseguren tenir els empresaris per trobar personal dels països de la Unió Europea per fer la temporada d’hivern, el percentatge d’extracomunitaris s’ha incrementat un 192,4%, segons ha detallat el ministre, que ha dit que l’augment en el cas dels permisos per a treballadors comunitaris ha estat del 74,2%. Per sectors, del total d’autoritzacions previstes, 2.317 corresponen al sector hoteler, 978 a treballadors de les pistes d’esquí, 479 establiments hotelers i restaurants de les pistes, 35 a agències de viatges, 209 al lloguer d’esquís, 107 al comerç i 75 al sector de la neteja.

Els permisos, amb vigència fins a l’1 de maig del 2022, es podran sol·licitar a partir de principis d’octubre i fins al 31 de març vinent.

Nova pròrroga dels ajuts al lloguer per a l’oci nocturn

El Govern ha acordat també una nova pròrroga per al mes d’octubre del programa d’ajuts al lloguer i a les quotes hipotecàries d’establiments autoritzats com a pubs, discoteques, sales de ball i similars, tenint en compte que el sector encara està afectat per les mesures per evitar la propagació de la pandèmia. Així, el ministre Rossell, que ha confirmat que les agències de viatges queden fora d’aquesta pròrroga, ha detallat que el percentatge de l’ajut serà del 50% per als establiments que tinguin aquesta activitat com a principal i del 25% per als que sigui complementària i fins a un màxim de 1.500 euros mensuals.

El brot de l’escola d’Escaldes s’estén als alumnes de cinquè

El brot de coronavirus detectat la setmana passada a l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança d’Escaldes-Engordany segueix creixent i ha afectat també una aula de cinquè curs, segons ha confirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha explicat que avui mateix s'ha realitzat un cribratge massiu a 53 persones a través d’una prova TMA, els resultats de la qual es coneixeran aquest dijous. Amb el salt als alumnes de cinquè (la setmana passada van ser els de sisè) són 16 els positius d’aquest brot al centre escaldenc. Amb tot, Martínez Benazet, que no ha pogut concretar quantes persones podien estar confinades per ser contactes d’aquests positius i ha avançat que es treballarà en un protocol per no haver de confinar els contactes, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat assegurant que aquest brot “preocupa lleugerament perquè no hi ha una afectació sanitària”.

Així mateix, el ministre ha destacat que el 67% dels casos diagnosticats durant la darrera setmana corresponen a persones que no han estat vacunades i que el virus, com es posa de manifest amb el brot de l’escola d’Escaldes-Engordany, té una major incidència en la franja de fins a 14 anys, és a dir, els que no estan vacunats.

Per això, el ministre, que ha recordat que es diagnostiquen sis vegades més de casos de Covid entre els no vacunats que entre les persones vacunades, ha insistit en la importància que els ciutadans es vacunin perquè el vaccí “s’ha demostrat eficaç”. En aquesta línia, el titular de Salut ha destacat que el 78,2% de les persones més grans de 16 anys tenen com a mínim una dosi, i que un 74,5% ja tenen la pauta completa, si bé ha fet una crida a “seguir incrementant aquest percentatge”.

Quant a la situació sanitària, al llarg de les darreres 24 hores s’han detectat 17 casos nous  que eleven els diagnosticats des de l’inici de la pandèmia a 15.209, dels quals 80 es mantenen actius, tot i que cap requereix ingrés hospitalari, mentre que 14.999 persones han superat la malaltia. A nivell escolar, hi ha 4 aules en vigilància activa total i 4 parcial. 

temporers
hauran
d’acreditar
estar
vacunats
haver
passat
covid
Comentaris: 2

Comentaris

4.200 permisos de treball temporer ? y los pisos ? donde se meterán a vivir tantas personas?
Pero si Andorra esta llena de pisos vacios, edificios enteros vacios y no paran de construir por mtodos lados! Otra cosa es si les va a costar un riñon a los pobres...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic