Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels actes organitzats per la plataforma Aldosa Veïns.
Un dels actes organitzats per la plataforma Aldosa Veïns.

Els veïns lamenten que l’aspecte econòmic guiï la decisió sobre l’ETR


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La reunió de poble de dimecres al vespre per parlar de l’Estació Transformadora i Repartidora d’energia (ETR) de la Gonarda va deixar un sentiment “agredolç” entre els integrants de la plataforma Aldosa Veïns. Celebren les millores al projecte però veuen com el Govern reitera que no farà cap canvi d’ubicació, la gran reivindicació del col·lectiu. De fet, els veïns  afirmen veure amb ràbia com es posa la qüestió econòmica per davant del sentit comú i el principi de prudència, que aconsellava instal·lar-la en un altre indret.
Així, lamenten que l’executiu no vulgui donar el braç a tòrcer i es negui a acceptar que voler-la construir allà és un error. Els veïns remarquen que l’escenari que es tenia l’any 1991 quan es va preveure l’emplaçament de l’ETR en aquest terreny ha canviat, ja que aleshores no hi havia cap habitatge i ara hi viuen un centenar de veïns. Per això van plantejar a l’executiu si creuen que algú hagués comprat una casa si hagués estat advertit que uns anys més tard  tindria al costat una infraestructura elèctrica. La pregunta no va obtenir resposta. Com tampoc van rebre cap resposta quan van preguntar si a hores d’ara es triaria aquest terreny per ubicar-hi l’ETR, expliquen. En tot cas, des de la plataforma Aldosa Veïns es va recordar que qui posarà els diners, la pèrdua de valor dels seus habitatges, el patiment moral i els anys d’obres seran ells. I van indicar que experiències prèvies, com el soroll del giny de la Massana, els fan ser especialment vigilants.
En la reunió de dimecres, en què va ser present la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el director de FEDA, Albert Moles, i els cònsols de la Massana, es va informar la població del projecte. Així, es van donar els detalls de les millores que s’hi han introduït, com el soterrament de sis metres d’alçada, l’alineació amb el talús, les mesures per reduir el soroll (emetrà 55 decibels de dia i 45 de nit), i la instal·lació d’arbres al voltant per reduir el soroll i les emissions electromagnètiques.
A partir del 9 d’abril, tota la documentació del projecte es posarà a informació pública al Comú de la Massana. La plataforma l’anirà a analitzar. Tot seguit, el col·lectiu haurà de decidir què fa. Així, estudiarà si té sentit d’anar a la Justícia i, si cal, fins a Estrasburg o bé si, en el cas que vegi que hi ha poques possibilitats que aquesta via prosperi, recull el guant que ha donat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i es limita a col·laborar en el seguiment del projecte. 
La reunió de poble es va celebrar al quart de l’Aldosa a petició de la plataforma, que volia que fos una trobada informativa amb tots els veïns de la zona perquè la població conegués de primera mà quin és el projecte que es preveu per al bosc de la Gonarda.

 

veïns
lamenten
ETR
aspecte
econòmic
guiï
decisió
Aldosa Veïns

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Lamentem moltes coses però sobretot lamentem que des del 1991 el projecte s'ha fet d'esquena a la població. Aixó no es pot oblidar !

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte