Diari digital d'Andorra Bondia

Els Verds preveuen el contracte causal i un fons de garantia salarial


Escrit per: 
M. S. C.

Els Verds van exposar ahir la necessitat d’aplicar el dret al subsidi d’atur i crear un fons de garantia salarial per assegurar als treballadors el cobrament del salari en cas de fallida de l’empresa, davant l’augment d’aquestes situacions.

Així mateix, el número sis de la formació, Joel Sàmper, va remarcar la necessitat d’establir el principi de causalitat en l’extinció del contracte, ja que el sistema utilitzat en l’actualitat és pels ecosocialistes “una figura del passat”.
En l’àmbit laboral, els Verds també proposen instaurar la figura del mediador laboral. Amb aquesta mesura s’evitaria haver de recórrer a la justícia per conflictes laborals i permetria que el procés fos més ràpid i el servei, gratuït. En aquest sentit, Sàmper va indicar que molta gent no recorre a la justícia perquè representa un cost elevat i temps. Així mateix, va indicar que aquesta figura és ben valorada, tant pels treballadors com la patronal, ja que als empresaris també els interessa que els processos siguin àgils.
Sàmper també va indicar que la formació ecosocialista proposa la creació d’una llei de prevenció legal sobre l’assetjament sexual i moral en el treball i aposta per una millor organització i professionalització del Servei d’Ocupació. Al mateix temps, també es preveu desenvolupar plans formatius i d’inserció laboral i la creació d’un centre de seguretat i salut en el treball que reguli les formacions en la prevenció de riscos.
Els Verds també remarquen la necessitat d’aprovar una llei sindical que doni legitimitat i interlocutors vàlids per negociar. Per altra banda, també aposten per regular els drets dels treballadors a través de la negociació col·lectiva i els convenis per sectors.
El programa dels Verds també preveu incorporar al règim jurídic andorrà els continguts de la Carta Social Europea i l’adhesió a l’Organització Internacional del Treball, ratificant els seus convenis.
Quant a la funció pública, els Verds proposen desenvolupar un pla de reestructuració a deu anys per adequar progressivament el volum de funcionaris a les necessitats i de forma consensuada amb els treballadors. Així, a través de taules de treball, es preveu fer jubilacions anticipades i reubicacions. Sàmper va indicar que alguns departaments de l’administració estan sobredimensionats però altres tenen mancances. Per aquest motiu, va exposar la necessitat d’equilibrar-ho.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte