Diari digital d'Andorra Bondia

Els Verds treballaran per unir ofertes i demandes de feina


Escrit per: 
M. S. C.

L’aparició d’una bossa important d’aturats requereix polítiques actives d’ocupació. Per aquest motiu, els Verds han remarcat aquest dilluns la necessitat de reformar el Servei d’Ocupació perquè funcioni.

La número dos de la formació, Antònia Escoda, ha indicat que cal acabar amb els problemes de comunicació actuals entre les ofertes i les demandes de feina.
Així, Escoda ha afirmat que molts dels inscrits no han rebut mai cap trucada per oferir-los un lloc de treball. Per altra banda, l’empresariat lamenta que no es dóna sortida als requeriments de personal i també ha recordat el cas dels comerciants del Pas de la Casa, que diuen que necessiten més de cent treballadors. Escoda ha indicat que, tot i que són dades que cal contrastar, ha rebut trucades de persones interessades a treballar al nucli encampadà. Per aquest motiu ha afirmat que no pot ser que s’hagi de passar per una associació o particulars per solucionar aquest problema.
Al mateix temps ha afegit que cal desenvolupar plans de formació perquè els aturats s’adaptin als sectors que tenen necessitat d’assalariats. Els Verds proposen que han de comptar amb la participació de l’administració (que hi ha de posar els mitjans) i l’empresariat (que és qui coneix les necessitats). Una tercera mesura és reactivar la creació de treball.
Escoda ha indicat que a l’augment de l’atur durant els darrers dos anys també s’hi ha afegit l’increment dels joves que ni estudien ni treballen (l’anomenada generació ni-ni). Davant d’aquest problema, Escoda ha apostat per fer un pla de xoc encapçalat per diferents ministeris, com el de Benestar i Educació, i institucions com els comuns, els centres escolars i els empresaris. La intenció és elaborar plans de formació per reintegrar aquests joves al sistema escolar.

Reunió amb la CEA
Escoda ha remarcat la necessitat de no enfrontar empresaris i treballadors, perquè tots pateixen problemes similars. Tot i que l’objectiu de la formació de cara a la propera legislatura és donar un impuls a la petita i mitjana empresa, Escoda ha explicat que “no s’ha de deixar ningú de banda”. Així, ha dit que sempre es tendeix a “crear bàndols” entre els patrons i els assalariats, però que en realitat hi ha situacions compartides. La número dos dels Verds ha recordat que quan un empresari es veu obligat a tancar el negoci, en no ser acomiadat no es pot beneficiar de les ajudes per als aturats.
Precisament, els representants de la formació ecosocialista s'han reunit aquest dilluns amb els membres de la Confederació Empresarial (CEA) per plantejar-los les seves propostes electorals i veure les inquietuds de l’empresariat de cara a la propera legislatura. A més a més, també s'ha posat sobre la taula la relació entre assalariats i patrons i la manera d’encarar les negociacions entre els uns i els altres. En aquest sentit, han parlat de treballar per sectors.
La trobada entre la CEA i els Verds està emmarcada en la ronda de reunions amb els diferents partits polítics que concorren a les properes eleccions del 3 d’abril. El president de la patronal, Xavier Altimir, ha remarcat que en les trobades han detectat que “tothom és conscient de la situació del país”, com és ara “la situació crítica” que es viu en diferents sectors (sobretot en el de la construcció).
Per aquest motiu, Altimir ha assenyalat que tots els partits estan “molt mentalitzats” del fet que és necessari reactivar l’economia i tornar a una dinàmica de creixement. Això també ha de passar per atraure inversió estrangera, cosa que tots els partits tenen clara, ha subratllat el president de la CEA. Aquesta és l’única fórmula, segons Altimir, per desenvolupar les polítiques socials i les inversions que preveuen impulsar les formacions durant la propera legislatura.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte