Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha rebut el vicepresident català, Jordi Puigneró.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha rebut el vicepresident català, Jordi Puigneró.

Els vols comercials a l’aeroport, en espera del punt de control fronterer


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

Gairebé tot és a punt per a la posada en marxa dels vols regulars des de l’aeroport d’Andorra-la Seu, amb una primera connexió amb Madrid prevista ja des d’aquest hivern. El Govern ha licitat ja el concurs corresponent, la Generalitat licitarà pròximament l’abalisament de la pista i només quedarà pendent que el Govern espanyol “posi els efectius policials per al punt de control fronterer”.

Així ho han constatat en la reunió que han mantingut aquest migdia el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, que han coincidit a  remarcar la “vocació internacional” d’una infraestructura “cabdal per a Andorra”, com ha apuntat el ministre, però també per a “l’Alt Urgell i el Pirineu”.

Gallardo i Puigneró, que s'han intercanviat agraïments per la “implicació” i “esforç” d’uns i altres en la infraestructura de la capital alturgellenca, han precisat que l’aeroport “està preparat per poder fer el control de passatgers” i que és ara a Madrid a qui li toca moure fitxa.

En aquest sentit, Gallardo ha explicat que s’està pendent d’una reunió bilateral amb l’executiu espanyol per “desencallar” aquesta qüestió i que si no s’ha pogut fer abans ha estat per la Covid i els canvis en el Govern espanyol. Amb tot, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, que ha recordat que s’han fet gestions a nivell d’Afers Exteriors i de l’ambaixada a Madrid a la vegada que l’ambaixador espanyol al país n’és també conscient, s'ha mostrat convençut que aquesta qüestió “no serà un obstacle de cara a no poder tenir vols de cara a l’hivern”. 

Pel que fa a l’abalisament de la pista, que permetrà que la infraestructura pugui operar també de nit, Puigneró ha explicat que la Generalitat traurà la licitació corresponent aquest mateix mes d’octubre per un import d’uns 800.000 euros i que es preveu que pugui estar del tot operatiu a l’estiu.

Gallardo i el vicepresident català han deixat clar, però, que la qüestió de l’abalisament no afecta la previsió de l’executiu respecte a la infraestructura. Així, el ministre ha recordat que “les companyies amb qui hem parlat saben que avui hi ha un aeroport amb pista estreta” i que “es tracta de companyies certificades per poder-hi aterrar”.

Encara en l’àmbit aeroportuari, i interpel·lat sobre les anomalies detectades per la Sindicatura de Comptes en la gestió dels recursos de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell per part d’Aeroports de Catalunya, Gallardo ha assegurat que des de l’executiu es veu amb “absoluta tranquil·litat”, i ha apuntat que “en cap cas de l’informe es pot desprendre que l’aportació d’Andorra no ha estat destinada a altra cosa que no sigui a aquella prevista”.

Gallardo ha tractat també amb Puigneró sobre el futur heliport nacional i li ha traslladat la importància i que per al Principat “és estratègica” la connexió d’aquesta infraestructura amb l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell i també amb Barcelona. El ministre, que ha celebrat que per fi després de més de deu anys s’hagi pogut trobar una ubicació per a l’heliport que com a mínim fins ara “no ha generat controvèrsia”, ha recordat que s’està enllestint el plec de bases per al concurs internacional per a la seva construcció i gestió, una licitació que es vol treure “les pròximes setmanes”.

Aposta digital
D’altra banda, la connectivitat entre Andorra i Catalunya no ha de ser només física, sinó també “digital”, com ha apuntat Puigneró. Per això, en la trobada s'ha acordat la creació d’un grup de treball que permeti “establir sinergies” i intercanviar opinions en l’àmbit digital que puguin ser beneficioses per a l’agenda digital que estan impulsant ambdós governs.

En aquest sentit, Gallardo, que ha coincidit amb Puigneró a destacar l’“oportunitat que suposa l’economia digital per tal de fer créixer i diversificar l’economia”, ha precisat que el grup de treball específic que es crearà també abordarà la qüestió de la ciberseguretat i ha recordat que el Principat ja està treballant en la posada en marxa de l’agència de ciberseguretat, un organisme que a Catalunya ja funciona.

El ministre ha aprofitat la trobada per exposar al vicepresident català els darrers avenços legislatius, com ara la llei d’economia digital, emprenedoria i innovació, actius virtuals, així com les ja aprovades Llei dels esports electrònics i certificació de la tecnologia blockchain.

En la trobada, que tindrà continuïtat en una nova reunió a Barcelona encara sense data, hi han estat presents els secretaris d’Estat Èric Bartolomé i Marc Galabert i el director d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transports, Josep Pujol. Per part catalana, van acompanyar Puigneró el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, la directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, Maria Galindo, i el director d’Aeroports de la Generalitat, Jordi Candela.

vols
comercials
l’aeroport
espera
Punt
control
fronterer

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ara falta el punt fronterer? Aixo es un mal son. Fa 12 anys que estem obrint l’aeroport, va aterrar el President Montilla, i desde llavors ja quasi ja quasi ja quasi…. Pero sempre falta algo. No manem …. Senzillament farem el que ens deixaran i serem el que voldran. Que no ho veieu????? Aeroport a casa ja!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte