Diari digital d'Andorra Bondia
La sessió d'aquesta tarda.
La sessió d'aquesta tarda.

Encamp aprova un pressupost de 35,4 milions d'euros, onze destinats a inversió


Escrit per: 
Agències / Foto: Agències

El comú d'Encamp ha aprovat un pressupost de 35,4 milions d'euros de cara a l'exercici del 2022 amb el vot en contra i els retrets de la minoria del Partit Socialdemòcrata + Independents. Ho han fet durant la sessió de consell de comú que ha tingut lloc aquest dijous a la tarda. Del total previst pels comptes de l'any vinent, la corporació preveu destinar onze milions i escaig en inversions, entre les quals es troben la construcció del nou parc de l'Ossa, l'ampliació del Complex Esportiu i Sociocultural d'Encamp i la segona fase de la remodelació de carrer Sant Jordi del Pas de la Casa. "L'eix principal del pressupost són les inversions dirigides als ciutadans, millorant els serveis i mantenint l'estratègia que portem duent a terme des de l'inici del mandat, fer de la parròquia un revulsiu econòmic i social", ha manifestat la cònsol major, Laura Mas.

 

Així doncs, tal com ha explicat durant la sessió de consell l'interventor comunal, Jordi Martínez, la inversió més important de l'exercici vinent és l'inici de l'edificació del nou Prat Gran, amb un pressupost total de 8,36 milions d'euros, però que durant el 2022 només se n'executarà la meitat, quatre milions, i la resta el 2023. La mateixa fórmula se segueix amb l'adjudicació de les obres d'ampliació del Centre Esportiu de la vila per un total de 2,2 milions d'euros, dels quals se'n pressuposten 1,3 per a l'any vinent. Pel 2022 la corporació té previst iniciar els treballs del vial d'accés al CRAMEA, la inversió dels quals, 1,2 milions, també es divideix entre l'exercici vinent i el 2023.

El comú d'Encamp preveu gairebé un 10% més d'ingressos de cara al 2022, concretament tres milions i escaig, una xifra que Martínez ha defensat exposant que en moltes partides es preveu recuperar els números del 2019 amb la tornada a la normalitat després de la irrupció de la pandèmia del coronavirus. La previsió d'ingressos per part de les transferències del Govern és de vuit milions i escaig d'euros, dels quals, més d'un 76% aniran destinats a inversions.

Respecte a l'endeutament, la corporació calcula que aquest s'enfilarà fins als 24 milions d'euros l'any vinent, tenint en compte que es preveu aprovar un nou préstec de deute de gairebé set milions d'euros, el que farà incrementar fins al 92% el percentatge d'endeutament del comú. De cara al 2023, la xifra arribaria als 26 milions i escaig, el que suposaria un 98%. Aquest ha estat un dels punts que ha generat controvèrsia entre la majoria i els membres de la minoria socialdemòcrata, qui han votat en contra dels comptes i els han qualificat "d'optimistes" i "sobredimensionats".

D'aquesta manera, el conseller de l'oposició, David Rios, ha considerat que "hem perdut el temps" i ha reiterat que es desmarquen del pressupost perquè "som sensibles amb l'endeutament" i "ens preocupa que es contracti un nou crèdit de sis milions després d'haver-ne aprovat un de vuit aquest any". "Opten per la cosa fàcil, gasten i gasten el que tenen i, el que no, ho solucionen amb deute", ha dit. En aquesta línia, ha criticat les dues grans inversions que es preveuen, el nou parc i l'ampliació del centre esportiu, tot assenyalant que es podrien haver estalviat certs detalls que haguessin fet rebaixar el preu final de l'obra. "Han renunciat a una gestió responsable, seriosa i justa, que és la que demanen els nostres ciutadans", ha recalcat.

Per la seva banda, Mas ha refermat la voluntat de la majoria per tirar endavant la parròquia i donar vida a Encamp i el Pas de la Casa fent-la més accessible i oferint millors serveis a la població. I ha posat en relleu que el comú, sortosament, "disposa d'una musculatura financera molt sòlida que permet dur a terme les inversions previstes". A més, ha emfatitzat que el fet d'acabar la legislatura amb un 90% de volum d'endeutament és un percentatge "força baix que dona molt marge als mandats vinents". Al seu torn, la consellera de la minoria d'Agrupament Encampadà, Esther Vidal, s'ha mostrat a favor de la proposta de pressupost, però ha manifestat els seus dubtes sobre el projecte de Prada de Moles, el qual podria fer increment el deute de la corporació, motiu pel qual ha afirmat que serà necessari analitzar amb deteniment el projecte.

D'altra banda, durant la sessió de consell de comú Mas ha anunciat que en referència a l'ordinació tributària i de preus públics, Encamp no incrementarà els impostos que afecten l'economia familiar, com per exemple el foc i lloc, les activitats de gent gran o les escoles bressol, i la resta s'augmenten en relació amb el creixement de l'IPC, que han estimat al 3%.

Prova pilot bus a la demanda

La cònsol major també ha fet esment a la realització d'una prova pilot per implantar un bus a la demanda al poble d'Encamp, tot indicant que la voluntat del comú és saber les necessitats i demandes de la ciutadania per garantir la mobilitat dels ciutadans arreu del territori. La mandatària també ha posat de manifest que no es plantegen que el servei sigui gratuït durant la prova pilot, tot indicant que la corporació ja disposa del Funibus i durant l'estiu del bus a les Pardines, per la qual cosa abans d'iniciar l'estudi es marcarà un preu base del bitllet i d'abonaments. Respecte a la modalitat de la iniciativa, Mas ha assenyalat que estan buscant les zones exactes on donar el servei tenint en compte que hi ha zones de la població on no pot accedir el bus i altres on no hi ha parades físiques.

 
Encamp
34
5
milions
inversió
onze

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte