Diari digital d'Andorra Bondia
Encamp tanca el 2016 amb superàvit i un endeutament que "per primera vegada" està per sota del llindar del 100%
Encamp tanca el 2016 amb superàvit i un endeutament que "per primera vegada" està per sota del llindar del 100%

Encamp tanca el 2016 amb superàvit i un endeutament que "per primera vegada" està per sota del llindar del 100%


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

El Comú d'Encamp ha tancat l'exercici 2016 amb un superàvit de tres milions d'euros, una xifra que serà definitivament de 930.000 euros, tal com a manifestat el cònsol major, Jordi Torres Arauz, ja que hi ha uns romanents per valor de dos milions d'euros que seran reconduïts a l'exercici 2017. Es tracta d'obres que es van licitar durant el 2016 però que s'executaran aquest any, ja que tal com ha recordat el cònsol, el pressupost es va aprovar a "mitjan any" i hi va haver projectes que no es van poder concloure. Un dels aspectes que ha destacat el cònsol major és la rebaixa de l'endeutament aconseguida, que se situa en 24,2 milions quan el 2015 era de 27,2. En aquest cas ha remarcat que "per primera vegada" l'endeutament del Comú se situa per sota del llindar del 100% (cal recordar que pot ser d'un màxim del 200%). Concretament, està fixat en el 97,85%. 

Un dels aspectes que han destacat tant l'interventor i els auditors com el cònsol és que hi hagi hagut un increment dels ingressos respecte de l'any anterior, especialment aquells lligats a la "construcció". Així els ingressos han estat per un valor de 25,4 milions mentre que les despeses han estat de 22,3 milions. En aquest sentit, tant els auditors com Torres han remarcat el fet que les despeses corrents s'han de mantenir al voltant dels 17 milions, que és on s'han situat aquest 2016. "És una tendència que cal seguir", ha remarcat. 

Des de Liberals d'Andorra + Independents han votat a favor d'aquest tancament pressupostari ja que tal com ha destacat Maribel Lafoz "una cosa és aprovar el pressupost i l'altra el tancament pressupostari" i quan el pressupost es va aprovar ja van manifestar que haurien preferit una major "valentia". De la seva banda, Jordi Troguet ha remarcat el fet que el superàvit "quan s'acabin de pagar factures" no serà de tres milions si no inferior i ha lamentat la decisió presa al voltant de les transferències (que se situïn en 55 milions) així com ha criticat la manca d'inversió per part del Govern a la parròquia. 

De la seva banda, des del Partit Socialdemòcrata + Independents s'han abstingut, ja que tal com ha comentat Joan Sans no comparteixen "el projecte pressupostari" però han argumentat que no podien votar en contra d'uns números que estan "ben fets" i "auditats" i ha destacat que si s'ha pogut rebaixar tant l'endeutament és pels canvis legislatius en les transferències i ha convidat la majoria "a pensar més enllà del pagament del deute" i centrar-se en els serveis essencials per als ciutadans i en turisme. 

Nova fase de l'itinerari cultural
D'altra banda, el Comú ha aprovat també l'adjudicació dels treballs de la fase 1 de l'itinerari cultural les Bons, el Tremat, Encamp i la Mosquera, el que va del pont del 14 de març i fins a les Bons, "la més complexa", segons Torres. Les obres tindran un cost de 878.000 euros (més 15.000 per a la direcció d'obra i 14.000 euros del control de la qualitat). Torres ha manifestat que aquests treballs tindran una durada d'un any i ha recordat que ja s'està fent la fase corresponent al passeig de Mojàcar que ha d'estar enllestida a finals d'any.

Comu d'Encamp
Jordi Torres
romanents
superàvit
endeutament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte