Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Cinca en la seva darrera compareixença com a portaveu de l’executiu.
Jordi Cinca en la seva darrera compareixença com a portaveu de l’executiu.

Equador s’afegeix als països on les famílies andorranes poden adoptar


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va aprovar ahir en la sessió de consell de ministres l’acord administratiu entre el ministeri d’Inclusió Econòmica i Social de l’Equador i el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior en matèria d’adopció pel qual les famílies andorranes podran adoptar infants a aquest país. D’aquesta manera, l’Equador s’afegeix a les Filipines, Xile, la República Dominicana, Eslovàquia, Colòmbia i Brasil amb els quals el Principat tramita adopcions internacionals.
Així ho va explicar ahir el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, que va recordar que els tràmits per poder assolir finalment aquest acord es van iniciar a principis del juliol passat quan es va acordar l’autorització de l’Associació d’Ajuda a la Infància del Món (AAIM), com a entitat col·laboradora d’adopció internacional, per tramitar els expedients d’adopció de famílies andorranes davant les autoritats centrals competents de l’Equador. Des d’aquell moment es van dur a terme diverses actuacions i accions coordinades per establir una comunicació fluida entre les autoritats andorranes en matèria d’adopcions, els representants de l’AAIM, els representants d’adopcions del Govern de l’Equador i els tècnics responsables de l’adopció internacional a l’Autoritat Central equatoriana, i així donar facilitats en la informació en diferents àmbits.
Cinca va explicar que l’elecció de l’Equador s’ha fet perquè les característiques de l’adopció internacional d’aquest país s’adeqüen a la legislació andorrana i a les demandes de les famílies andorranes. A més, el ministre, que va precisar que el procés per a completar l’adopció tot i que es pot allargar fins als dos anys “és inferior” al temps d’espera d’altres països amb els quals Andorra tramita adopcions, va destacar el fet que l’Equador “accepta diferents estructures familiars” –matrimonis, parelles i persones soles– i que els menors en adopció internacional tenen a partir de 5 anys, i les famílies monoparentals poden accedir a l’adopció d’infants d’entre 6 i 9 anys. També, va continuar Cinca, s’ha valorat la llengua vehicular a l’Equador, ja que “és un facilitador important per a la integració dels menors amb les famílies adoptives d’Andorra”.
D’altra banda, i conscient que amb tota seguretat era la darrera compareixença com a ministre portaveu després de vuit anys, Cinca va voler acomiadar-se dels mitjans i dels ciutadans que durant aquest període han seguit setmanalment les seves intervencions.

Nova emissió de bons per un import de 100 milions d’euros

En el marc del quart programa d’emissió de deute públic, el consell de ministres va aprovar ahir una nova emissió de bons per un import de 100 milions d’euros, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que l’emissió dona continuïtat a una altra que arriba ara al seu venciment.
Concretament es tracta d’una emissió de bons a 18 mesos, de cupó zero i amb un rendiment anual del 0,75%, amb data d’inici el pròxim 3 de juny i venciment l’1 de desembre del 2020. Les persones interessades a subscriure bons podran presentar les sol·licituds corresponents a les entitats bancàries fins al 29 de maig. Cinca va recordar que, igual com l’emissió que venç, es tracta d’una emissió mixta, és a dir, un tram de 50 milions que podran adquirir els inversors particulars i un altre tram de 50 milions destinat únicament a entitats de dret públic i societat públiques.

Aprovat el reglament relatiu a les filials d’asseguradores

Amb l’objectiu d’establir un règim de supervisió adaptat a les necessitats i peculiaritats de certes delegacions de companyies d’assegurances domiciliades fora del país, el consell de ministres va aprovar ahir el reglament de desenvolupament de la Llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances per a certes delegacions al Principat d’Andorra, segons va informar el titular de Finances i portaveu de l’executiu en funcions, Jordi Cinca.
Així, el reglament estableix les condicions per les quals una delegació es podrà acollir al règim de supervisió simplificada i en què consistirà aquesta. Entre altres condicions, perquè una delegació s’hi pugui acollir serà imprescindible que l’entitat de la qual depengui estigui sotmesa a la supervisió de l’autoritat competent d’un Estat membre de la UE, o d’un Estat reconegut com a equivalent per l’Autoritat Europea d’Assegurances i Pensions de Jubilació (Eiopa). 
Tampoc s’hi podran acollir delegacions que tinguin un especial pes en el volum total de provisions d’assegurances de vida del mercat andorrà o un pes significatiu de les primes brutes emeses anualment en el ram de no vida en el conjunt del mercat andorrà.
D’altra banda, i amb l’objectiu de continuar implementant  l’administració electrònica en l’ordenament jurídic, Cinca va informar que l’executiu va aprovar també una modificació del reglament que regula les obligacions de facturació per incloure la factura electrònica.
En aquest sentit, la modificació pretén regular l’ús de la factura electrònica al sector públic i el privat del Principat. D’aquesta manera els empresaris que es vulguin acollir a aquesta modalitat de facturació hauran de complir els diferents requisits descrits en aquest reglament.

Obres de manteniment a la carretera de Montaup

L’executiu va donar ahir llum verd a la licitació de la segona part de la sisena fase corresponent a les obres de manteniment a la carretera de Montaup, segons va explicar el ministre portaveu en funcions. Jordi Cinca, que va recordar que els treballs donen continuïtat a l’estudi relatiu al pla d’actuacions a la CS-340 –carretera del Coll d’Ordino– i la CS-240 carretera de Montaup i vessants adjacents, va precisar que aquesta fase inclou els treballs de manteniment de la calçada, l’estabilització del terraplè, la reposició de passos d’aigua i l’execució de la barrera de seguretat de contenció d’aquest vial. El termini per a la presentació d’ofertes acabarà el 13 de juny.
D’altra banda, el consell de ministres va aprovar també la licitació de l’adquisició de material de dotació informàtica i multimèdia per equipar diverses escoles del país dels 3 sistemes educatius. La licitació consta de quatre lots. El primer preveu la compra de 200 unitats d’ordinador de sobretaula sense monitor; el segon lot demanda 259 tauletes tàctils; el tercer és de 13 projectors multimèdia de curta distància, 2 altaveus autoamplificats, 3 caixes de connexions, 6 pissarres digitals interactives i 37 suports de PDI elevables; i el lot 4 consta de 10 unitats de taules interactives tàctils per a educació infantil.

Licitades les habitacions a la CIUP per al curs 2019-2020

A proposta del titular d’Educació i Ensenyament Superior en funcions, Eric Jover, el consell de ministres va acordar la publicació de la convocatòria per accedir a dues habitacions individuals a la Ciutat Internacional Universitària de París (CIUP) per al curs 2019-2020. 
Cinca, que va recordar que el Govern assumeix els costos de les tarifes per al pròxim curs acadèmic, que són de 2.500 euros de manteniment anual per cada habitació, va precisar que poden postular a la convocatòria els estudiants dels nivells licence 3, màster, doctorat i postdoctorat andorrans o residents legalment establerts al país. Estudiants que han de tenir entre 18 i 30 anys i que han d’estar inscrits en un centre de Versalles, París o Créteil.

Equador
s'afegeix
adoptar
països
famílies
Andorranes
poden

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte