Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dilluns.
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dilluns.

Escaldes aprova un pressupost de màxims amb 8,8 milions en inversió


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Comú d'Escaldes-Engordany

“El pressupost és una carta als Reis”. Així ha definit el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, els comptes per a aquest 2021 aprovats aquest dilluns i encaminats a donar resposta al moment actual. No s’ha volgut deixar cap projecte fora, però Dolsa ha estat clar: moltes obres es podrien ajornar per a millors temps, ja que “no farem un aparcament si la gent no té per menjar”. El pressupost puja a 34,2 milions d’euros, 4 milions més que el del 2020. Un dels comptes més elevats aprovats pel Comú d’Escaldes-Engordany, ha alertat el conseller de la minoria, Jordi Vilanova, que considera que no s’adeqüen a la realitat, motiu pel qual l’oposició hi ha votat en contra.

A inversió s’hi destinaran 8,8 milions d’euros. Dos dels principals projectes seran la renovació de Casa Comuna (900.000 euros), que es “digitalitzarà” i es canviarà el sistema de calefacció, i la primera fase de l’edifici multifuncional a l’aparcament ubicat al costat del Museu Thyssen. Quant a aquesta darrera intervenció, per a aquest any s’han previst 707.000 euros per a la redacció del projecte, l’excavació i la construcció de dues plantes soterrànies d’aparcament amb un centenar de places. Aquesta part hauria d’estar enllestida a finals d’any. Per al 2022 s’ha previst una partida de 2,5 milions d’euros per a la resta de l’edifici. La intenció del Comú és ubicar-hi serveis que es troben disseminats per diferents punts de la parròquia que ocupen espais de lloguer. També s’han destinat 150.000 euros per a la redacció del projecte de les obres d’una nova planta per a la llar de jubilats (l’any que ve es preveuen 1,3 milions per a la construcció). Altres inversions són el projecte Caldes i les separatives de Fiter i Rossell. A banda, hi haurà 60.000 euros per solucionar el problema de goteres del CIAM abans de concessionar-ne una part. També hi figura una partida de 360.000 euros per a una prova pilot del bus comunal. En relació amb l’aparcament Escalé està previst per als dos últims anys de mandat, malgrat que tot dependrà de les possibilitats. Dolsa també ha destacat que el pressupost prioritzarà l’ajut a les famílies, les empreses i els autònoms. Per això s’ha recollit un fons Covid d’1,5 milions d’euros. Al mateix temps ha anunciat que no s’augmentarà en cap cas la pressió fiscal.

D’aquests 34,2 milions d’euros, 4,5 milions provenen de nou endeutament. El cònsol menor ha explicat que aquesta operació no era necessària i que s’ha fet “per tenir disponibilitat de tresoreria, si cal”. Quant a l’endeutament, es preveu reduir en 2,9 milions, fins als 9,4 milions d’euros (a finals del 2019 era de 14 milions).

El pressupost ha estat aprovat amb els vots en contra de la minoria perquè considera que part de la inversió no ajuda la reactivació econòmica (com ara la remodelació de Casa Comuna), perquè desconeix a què es destinarà l’edifici multifuncional, però sobretot per l’increment de la despesa de personal. En relació amb aquest darrer aspecte, Vilanova ha destacat que la partida s’incrementa un 9,5% (és a dir 940.000 euros) ja que hi ha previst la creació de personal fix per a unes 19 places, que es poden cobrir amb mobilitat interna. El cònsol menor ha precisat que la xifra final no serà aquesta, ja que mentre no es consolidin aquestes places cal preveure la plaça fixa i l’eventual. Aquest augment, ha dit, també ve pel servei de neteja, que s’internalitza, i el complement dels treballadors de la CASS, que l’anterior corporació comptabilitzava a la partida d’assegurances. La minoria també defensa que no s’hauria de contractar més personal fix fins a tenir enllestit l’informe sobre la plantilla del Comú que s’ha encarregat.

A l’últim, s'han aprovat els preus públics per al 2021, que preveuen com a novetat l’establiment d’uns imports per als serveis que presten els agents de circulació (com ara la petició de places d’aparcaments o agents per a actes), que podran ser subvencionats si l’activitat té un caràcter social. També s’ha fixat el preu de la nova sala de vetlles en 300 euros més 20 euros per dia. A més, a partir d’aquest any, el Comú d’Escaldes deixarà de cobrar pels certificats de residència i convivència i la fe de vida.

La reducció de la densitat en les edificacions en zona residencial aixeca les crítiques de la minoria

La modificació de la densitat en les edificacions que es construeixin en zona residencial ha aixecat les crítiques de l’oposició, que considera que la mesura provocarà un problema social i econòmic greu, ja que el preu de l’habitatge a Escaldes-Engordany pujarà. El conseller de la minoria Miquel Aleix ha explicat que si fins ara, en 2.000 m2 quadrats s’hi podien construir 15 habitatges de 130 m2, amb els canvis tan sols en sortiran 8 de 250 m2.

La cònsol major, Rosa Gili, s'ha mostrat sorpresa per aquestes observacions perquè “els preus en aquestes zones són sovint prohibitius” (poden rondar els 600.000 i 1 milió d’euros) i per tant no són accessibles per a la majoria de la població. Gili ha defensat la mesura, ja que la construcció d’habitatges plurifamiliars en aquestes zones sense serveis comporta problemes i també per preservar el paisatge. Un altre dels canvis té per objectiu evitar la construcció de soterranis “exagerats” que no són estètics des de l’exterior i que posteriorment s’utilitzen com a habitatge, una pràctica que se situa fora de la llei.

 

 

 

Comú d'Escaldes-Engordany
pressupost
pla d'urbanisme
edifici multifuncional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte