Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú d’ahir en què va jurar el nou director de Circulació.
Un moment del consell de comú d’ahir en què va jurar el nou director de Circulació.

Escaldes destinarà 5 milions d’euros a ajuts socials el 2020 i el 2021


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C.EE/Jonathan Gil

El Comú d’Escaldes-Engordany destinarà 5 milions d’euros aquest any i el que ve a ajuts socials. Aquest pressupost serà gestionat per un departament d’Acció Social (de nova creació), que estarà dotat amb personal per tramitar la documentació que ciutadans i empresaris presentaran per tenir dret a les ajudes. L’aportació que farà la corporació al fons de solidaritat del Govern, d’un milió aproximadament, estarà inclosa en aquesta partida.

La mesura ha estat anunciada aquest dijous per la majoria en l’aprovació del marc pressupostari 2020-2023, que preveu una inversió per al mandat de 25 milions d’euros amb obres com l’aparcament de l’Obac, l’embelliment de la part alta (1 milió d’euros), les separatives de Fiter i Rossell, plaça Coprínceps i Creu Blanca (5 milions) l’ampliació de la llar de jubilats, la millora de la casa comuna, i la posada en marxa del bus comunal. El cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha acceptat que el marc pressupostari per aquest mandat és una “carta als reis” arran de la Covid-19 i ha avisat que haurà de ser revisat. La capacitat d’invertir dependrà dels ingressos, que s’ha previst que vagin a la baixa. Per aquest 2020, el pressupost que s’aprovarà en quinze dies fixa una caiguda dels ingressos de 5 milions (per la reducció de la recaptació als aparcaments, les taxes de comerç i els projectes constructius). Amb tot, la majoria ha assegurat que “no es deixarà ningú enrere” i si cal es recorrerà a endeutament. També ha remarcat que no augmentarà la pressió fiscal.

L’oposició, que s'ha abstingut en l’aprovació del marc pressupostari, ha exposat que l’hora de posicionar-se arribarà amb l’aprovació del pressupost del 2020. El que sí que han reprovat ha estat l’aportació que Escaldes-Engordany farà al fons de solidaritat del Govern. “Si fóssim a la majoria hi aportaríem una xifra superior a 1 milió d’euros”, ha afirmat el conseller demòcrata Miquel Aleix tot i que no ha volgut donar cap xifra. La cònsol major, Rosa Gili, ha mantingut que “1 milió són molts diners” i que al Comú “no li sobren els diners” ja que té “molts projectes que reverteixen en els ciutadans”. Gili ha afegit que “Demòcrates té una visió de com ajudar la gent i nosaltres tenim una altra manera de fer-ho, ajudant les persones i les empreses” i ha conclòs que “el nostre compromís és cap a les persones, no cap a un partit polític”. També s'ha referit al posicionament de Canillo, que es planteja reduir la seva aportació al fons si Escaldes-Engordany no hi destina més diners. “Ens ho mirem amb estupefacció”, ha dit, i ha afegit que “quan prenem una decisió és reflexionada i no canviem de parer”.

Rebaixa salarial

El Comú ha aprovat una reducció del 10% dels salaris dels càrrecs polítics i de lliure designació (tot i que aquests darrers no hi estaven obligats). Això suposa un estalvi de 30.000 euros pel que queda d’any (7 pagues). La minoria hi ha votat a favor però hauria rebaixat més els sous.

ArtalRoc

La majoria no farà un museu a l’ArtalRoc sinó alguna activitat que aporti valor afegit a la part alta i que no sigui deficitària com fins ara. No descarta reubicar-hi algun servei que avui es troba en locals de lloguer. El Comú diu que el Govern té espais suficients per a la sala d’exposicions.

 

Circulació

El fins ara caporal Carles Bozzo serà director del servei de Circulació. La cònsol ha remarcat que és una persona amb experiència al Comú i que la decisió de promocionar-lo ve d’una reflexió aprofundida. El director extern contractat en el darrer consolat va cessar al final del mandat passat.

 

Comú d'Escaldes
ajuts socials
marc pressupostari
inversions
artalroc
salaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte