Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú invertirà 3 milions d'euros en dos anys al projecte Caldes.
El Comú invertirà 3 milions d'euros en dos anys al projecte Caldes.

Escaldes destinarà al projecte Caldes tres milions d’euros fins al 2023


Escrit per: 
Agències / Fotomuntatge: J. Balmaseda

El Comú d’Escaldes-Engordany ha aprovaat un pressupost de 33,5 milions d’euros per a l’exercici del 2022, és a dir, un 2,2% inferior al del 2021. Les inversions més destacades són per a projectes que s’iniciaran l’any vinent però no veuran la llum fins al 2023, per la qual cosa s’han previst diverses partides plurianuals. En concret, per al projecte Caldes s’han previst 2,5 milions per a l’exercici 2022 i 500.000 euros per al 2023; per a l’aparcament de l’església, 1,3 milions per a l’exercici 2022 i 2 milions per al 2023; per a la la reforma i ampliació de la llar de la gent gran s’han previst un total de 2,2 milions d’euros;  per a la reparació del Prat del Roure, 510.00 euros entre el 2022 i el 2023, i finalment per a la millora de la tercera planta de Casa Comuna s’han previst 475.000 entre els dos anys.

En la presentació dels comptes, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha posat en relleu que es tracta d’un pressupost “auster, prudent, equilibrat i realista” i ha subratllat que s’adapta a les necessitats de la parròquia tenint en compte les circumstàncies provocades per la pandèmia. “Preveiem una execució coherent i prudent, que posa les persones i els empresaris d’Escaldes al centre”, ha dit. Un altre dels punts clau del pressupost del 2022 és una partida destinada per a la construcció de pisos de lloguer a un preu assequible, la qual segons ha explicat Dolsa aniria destinada només a estudis preliminars.

De la seva banda, els consellers de la minoria, Jordi Vilanova i Núria Barquín, han criticat l’increment de la despesa de personal, la qual ascendeix en total fins als 11,4 milions d’euros. Vilanova ha retret a la majoria que s’està contractant personal fix per suplir mancances dels departaments quan seria millor comptar d’entrada amb eventuals.

Picabaralla entre Gili i Barquín pels canvis en el pla d’urbanisme

L’aprovació de la modificació del pla d’urbanisme de la parròquia ha provocat una petita picabaralla entre la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, i la consellera de minoria demòcrata, Núria Barquín, pels criteris amb els quals s’ha dut a terme i que segons Barquín deixaria cinc edificacions fora de l’ordinació. Així doncs, la consellera de la minoria ha apuntat que amb la modificació hi haurà famílies que a llarg termini es quedaran fora de les seves llars per “la impossibilitat de dur a terme obres majors”. Barquín ho ha exemplificat al·legant que “si no poden arreglar la teulada, els acabarà caient a sobre”. 

En defensa de la modificació del pla d’urbanisme, Gili ha indicat que el que preveu l’ordinació és que no es puguin construir nous immobles en les zones marcades “per seguretat”, però ha afirmat que “evidentment” que es podran dur a terme obres de reforma i habilitació dels edificis que estiguin en mal estat amb el pas del temps. A més, ha recordat que durant l’anterior mandat liderat per la demòcrata Trini Marín, la corporació va permetre que es construïssin 50 edificis fora d’ordinació “sense que això generés cap polèmica al Comú”. Gili ha titllat aleshores els demòcrates de jugar “a la política de la por, intentant fer creure que nosaltres volem fer mal a tothom”. 

Durant la sessió de consell de Comú també s'ha tractat la instal·lació dels ascensors entre l’avinguda Fiter i Rossell i els Vilars, per a la qual la majoria s'ha compromès a trobar una solució abans de finals de gener del 2022. Gili ha assegurat que els estudis per a la infraestructura no tenen “cap mena d’afectació al cadastre”, ja que es troben en terreny comunal, i ha exposat que després d’haver rebut algunes al·legacions per part de veïns de la zona, des del Comú s’han posat en contacte amb ells per tal d’aclarir la pretensió d’una veïna que afirma que s’estaria envaint un terreny particular.

 

Comú d'Escaldes-Engordany

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte