Diari digital d'Andorra Bondia
Una sessió del consell de comú d'aquesta tarda.
Una sessió del consell de comú d'aquesta tarda.

Escaldes-Engordany adquireix dues parcel·les al carrer de l'Obac per prop d'un milió d'euros


Escrit per: 
Agències / Foto: M. F.

El comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat avui la compra de dos terrenys al carrer de l'Obac, un ubicat al número 2 i un altre al número 5, per un import de 980.000 euros. Un d'aquests espais, el del número 2, podrà servir per millorar la connectivitat entre l'avinguda Carlemany i el carrer de l'Obac. L'altre terreny compta amb una borda històrica, casa Gabriel, que el comú vol recuperar per destinar-la a algun ús que ara s'ha d'acabar de definir i que podria passar, per exemple, per encabir el departament de Cultura o l'oficina d'informació de la vall del Madriu.

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha posat en relleu que aquestes dues compres, que se sumen a altres que s'han aprovat durant el mandat, serveixen perquè el comú guanyi patrimoni i espais públics, una necessitat per als comuns tenint en compte els objectius de creixement que ara com ara es volen avaluar. Gili ha subratllat que adquirir aquests terrenys ara ha estat una "oportunitat" que la corporació ha volgut aprofitar. En el cas de la parcel·la del número 2 del carrer de l'Obac és propietat de la companyia d'aigües potables d'Escaldes-Engordany (Capesa) i hi ha bastit un magatzem, que es vol enderrocar. El cost de l'adquisició és de 293.500 euros i ara, un cop validada pel consell de comú, haurà de ser la companyia d'aigües sigui en consell d'administració o per assemblea qui validi la compra perquè aquesta es pugui formalitzar, tal com ha detallat el cònsol menor, Joaquim Dolsa. D'aquesta manera, també responia l'oposició, que a més de reiterar el lament per no haver tingut la informació suficient sobre les dues compres, ha criticat el procediment emprat per dur a terme l'adquisició d'aquest terreny. Així, la consellera demòcrata Núria Barquín ha manifestat que s'ha "començat la casa per la teulada", ja que primer hagués calgut que Capesa validés aquesta operació per després procedir a aprovar-la per part del comú. Al seu torn, Miquel Aleix ha lamentat que no se'ls hagués "informat" prou sobre aquestes dues compres i ha manifestat que tenien una sèrie de dubtes que han fet que finalment s'hagin abstingut en les dues votacions. Entre les preguntes, que el preu pel qual vol comprar el comú el terreny de Capesa sigui superior a la valoració feta pel tècnic, una qüestió que Dolsa ha justificat, ja que es troba dins el 10% legal. Aleix també ha incidit en qüestionar si Capesa té capacitat per "alienar o vendre" sense que l'assemblea general ho validi.

Aquest terreny situat al número 2 del carrer de l'Obac consta de 53 metres quadrats i la voluntat del comú és que serveixi per millorar la connectivitat de l'avinguda Carlemany amb el carrer de l'Obac i més tenint en compte que s'ha de construir l'aparcament de davant l'església, que es troba a tocar. L'objectiu és que sigui "un espai obert" que faciliti aquesta connexió. En aquest cas, com en el de l'altra parcel·la, els diners provenen de partides que no s'han esgotat.

Quant a la parcel·la on està bastida la borda de casa Gabriel, Gili ha defensat que es tracta d'una construcció que és "vestigi" de l'Escaldes rural, ja que té un centenar d'anys. Està catalogada en el catàleg comunal i d'aquesta manera, ha defensat, "se salvaguarda" un patrimoni de la parròquia. La construcció fa 186 metres quadrats i té un terreny al darrere amb la qual cosa suma 288 metres quadrats. El preu que ha de pagar el comú és de 680.000 euros i tal com ha concretat la cònsol major es tracta d'un espai "amb múltiples possibilitats". Des de l'oposició s'ha criticat que s'adquireixi aquest immoble sense saber quina serà la seva utilitat final i en aquest sentit, Aleix ha manifestat que fer les obres per al reforç de l'estructura ja tindrà un cost important i que si se sabés què s'hi vol encabir s'hauria optimitzat costos. Gili li ha respost que tenen moltes idees i ha convidat l'oposició a fer aportacions. Entre les possibilitats, ha detallat, hi ha instal·lar algun departament comunal o fins i tot l'oficina de la vall del Madriu. En aquest sentit, ha destacat que en diferents reunions de la comissió de la vall ella ha plantejat que no s'entén que Escaldes-Engordany no aculli aquesta instal·lació sent la parròquia que més terreny té a la vall. En aquest sentit, ha afegit que el cònsol menor d'Andorra la Vella, David Astrié, va manifestar que si Escaldes disposés d'un "espai digne" per què no podia acabar acollint aquest punt d'informació. Una altra de les opcions seria traslladar algun dels equipaments que ara com ara estan en terrenys llogats i en aquest sentit Dolsa ha recordat que el comú gasta uns 350.000 euros a l'any en lloguers.

Ordinació de la funció pública
Aquestes compres han estat dos dels punts tractats en sessió en consell de comú durant la qual s'ha donat també el vistiplau, per unanimitat, a l'ordinació de la funció pública del comú. La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, ha destacat que s'ha volgut esperar al text definitiu del Govern per tirar endavant aquesta ordinació que s'ha treballat amb els empleats comunals. Es fixa, entre altres, els períodes de prova dels treballadors, la valoració de l'acompliment, la jornada laboral o els permisos administratius. També serveix per ampliar la graella salarial i aclarir el règim disciplinari. De manera paral·lela es vol començar a treballar un reglament que ha de servir, entre altres, per fixar la carrera professional.

Escaldes-Engordany
parcel·les
carrer de l'Obac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte