Diari digital d'Andorra Bondia
Dolsa, Gili i Tudó moments abans de l’inici de la sessió del Consell de Comú, avui.
Dolsa, Gili i Tudó moments abans de l’inici de la sessió del Consell de Comú, avui.

Escaldes-Engordany torna a congelar taxes i preus públics


Escrit per: 
Agències / Foto: Agències

El Comú d’Escaldes-Engordany tampoc apujarà durant el 2023 les taxes i preus públics. Així s'ha decidit avui en la sessió de Consell de Comú. La mesura ha estat compartida per majoria i oposició i han coincidit a assenyalar que “el bon estat” de les finances comunals permet prendre aquesta decisió. D’aquesta manera, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha posat en relleu el fet que des que van arribar al Comú, l’actual majoria no ha apujat els preus vigents i, tenint en compte “la difícil situació actual”, s’ha decidit que es pot “permetre el luxe” de continuar amb aquesta congelació. A més, s’amplien les tarifes reduïdes per a diferents col·lectius com són les persones amb discapacitat, les famílies nombroses i les monoparentals. 

“Portem quatre anys amb els mateixos preus en el 99% dels casos, així que el ciutadà pagarà (el 2023) el mateix que quan vam entrar nosaltres”, ha emfasitzat Dolsa, que ha volgut subratllar que això és així pel bon estat de les arques comunals, un fet que “no tots els comuns” tenen. I la cònsol major, Rosa Gili, ha volgut afegir que es fa “un esforç”, ja que aquests serveis per al Comú s’encareixen (perquè per exemple augmenten els preus dels carburants) i s’assumeix aquest sobrecost perquè “els ciutadans no perdin poder adquisitiu”. L’aprovació de l’ordinació de taxes i preus públics del 2023 ha servit, ha subratllat Dolsa, per aclarir, d’acord amb la llei de finances comunals, què és una taxa (un preu d’un servei que només presta el Comú) i què un preu públic (allò que altres empreses també poden oferir). A més a més, s’amplien, com s'ha esmentat, les tarifes reduïdes per a alguns col·lectius. D’aquesta manera, se’ls aplicarà una reducció del 20% en activitats per als infants, esportives, culturals i de lleure com per exemple el servei de l’escola bressol, piscina, escalada, tenis, classes de música per a infants, activitats d’Escaldes-Estiu, tallers de vacances escolars, activitats de Carnaval i de Pasqua, Escaldes-Tardor, l’espai lleure o per les excursions de l’Espai Jovent. A més, també s'han fet canvis en l’ordinació tributària, ja que s’havia detectat que hi havia activitats que no estaven recollides i que, per tant, no pagaven.

Tal com s'ha destacat des de l’oposició, el conseller Miquel Aleix, que avui estava sol en absència dels seus companys de files, ha manifestat que es veu de bon ull aquesta congelació i ha emfasitzat la “bona gestió” de corporacions anteriors i els “ingressos recurrents de la construcció”, per exemple al Clot d’Emprivat, la qual cosa fa que hi hagi “unes finances que poden suportar que no s’augmentin els preus” i que això pugui revertir també “en la qualitat dels equipaments” de la parròquia.

Prat del Roure
D’altra banda, també s'ha decidit destinar 382.800 euros a reformar la sala polivalent del Prat del Roure. Tal com ha comentat Gili, es tiraran endavant treballs al sostre, ja que hi ha goteres, i també es milloraran aspectes relacionats amb la seguretat i el paviment. La voluntat és que els treballs comencin passades festes, de tal manera que cap a la primavera estiguin enllestits, ja que tal com ha remarcat Gili aquesta sala “està molt sol·licitada” i es vol tenir a punt perquè pugui acollir diversos actes. Aleix ha destacat que fer aquest manteniment és “una despesa necessària i important”, ja que és una instal·lació que ja té “una sèrie d’anys” i, el fet que tingui una coberta plana fa que sigui una infraestructura amb certes dificultats. 

El Comú escaldenc destina 122.000 euros a un sistema de telegestió de l’enllumenat públic

Avui s'ha aprovat també l’adjudicació per un import de 122.000 euros d’un sistema de telegestió de l’enllumenat que permetrà encendre i apagar els llums i regular la seva intensitat. Aquest sistema s’afegeix a l’adjudicació de 260 llums per a camins, 380 llums per a la xarxa d’enllumenat públic i 100 pals rodons per un import de 171.900 euros per substituir molts dels llums de la parròquia que encara no funcionen amb led i que són antics. Tal com ha destacat el conseller de Serveis, Joao Lima, es va “un pas més enllà” i s’opta “no només pel canvi dels llums”, sinó també per un sistema que permeti una gestió eficient, regulant la intensitat de tal manera que es pugui abaixar quan és de matinada. El cònsol menor ha subratllat que l’enllumenat es podrà “controlar” amb un sistema informàtic, fet que guanyarà eficiència. Els nous llums s’instal·laran en punts centrals de la parròquia i urbanitzacions amb la intenció que el 100% de l’enllumenat pugui ser led.

 

consell de comú
enllumenat públic
congelar taxes i preus públics
Prat del Roure

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte