Diari digital d'Andorra Bondia
Vilarrubla durant la compareixença d’ahir a la tarda al Consell General.
Vilarrubla durant la compareixença d’ahir a la tarda al Consell General.

Escola d’oficis perquè menys joves deixin prematurament els estudis


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Eduard Comellas

Evitar que els joves deixin prematurament els estudis és una de les preocupacions que tenia des de feia temps el ministeri d’Educació i finalment s’ha trobat la via per oferir més oportunitats de formació i que aquests joves puguin seguir el recorregut que els interessa. El curs que ve es posarà en marxa una escola d’oficis que segons ha explicat aquesta tarda la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en una compareixença davant la comissió d’educació, “ha d’ampliar les oportunitats de formació per als joves, perquè com més oferta, podrem atendre millor la diversitat dels alumnes i a la vegada impedir que deixin els estudis prematurament”.

L’escola anirà dirigida a alumnes de 16 anys amb graduat escolar o sense, que vulguin abandonar la segona ensenyança i tampoc no se sentin còmodes amb l’oferta de formació professional, “o fins i tot a alumnes de 15 anys que dins l’escola no acaben de trobar un recorregut acadèmic que els permet realitzar-se amb les seves motivacions per arribar a fer un ofici amb moltes qualitats”. Tot i que encara no ha pogut detallar els oficis que s’oferiran, ha explicat que d’entrada seran professions vinculades al sector de la construcció, el comerç i la natura, perquè el Cos de Voluntaris per la Natura quedarà integrat aquí. 

“Creiem que és una necessitat per als alumnes que no acaben de trobar el seu recorregut acadèmic dins de l’escola perquè potser és massa acadèmic, precisament, i perquè també ajudarem a donar més qualitat als sectors professionals que ja existeixen”, ha destacat Vilarrubla.

L’escola d’oficis s’ubicarà a l’aula taller de la Massana, que tindrà un nou funcionament i acollirà altres perfils. “L’aula taller i Focus 16-20 en el seu moment van donar resposta, però havien d’evolucionar. Des de fa 1 o 2 anys s’han fet moltes reflexions sobre cap on havia de ser l’evolució i finalment s’ha apostat per escola d’oficis”, ha exposat.

Formació professional
D’altra banda, i en relació amb els canvis que es volen introduir en la Formació Professional, ha explicat que la branca sociosanitària es dividirà en dues a partir del curs que ve. D’una banda s’oferirà formació d’auxiliar d’infermeria i de l’altra, una formació més social dirigida a atendre gent gran, persones amb discapacitat o infants a les escoles bressol. “Hem vist que eren àmbits i vocacions diferents i era important fer les dues formacions”, ha manifestat, i ha afegit que la nova divisió també facilitarà l’homologació de títols a escala internacional.

Vilarrubla també ha anunciat que el centre de Formació d’Adults es traslladarà a l’edifici de les Columnes i s’unificarà amb la formació continuada, passant-se a dir centre de Formació al Llarg de la Vida. La ministra ha destacat que amb el canvi es podran reduir desplaçaments i ampliar l’oferta, ja que es podran fer classes al llarg de tota la jornada i no només a partir de les 6 de la tarda com passa ara.

Per últim, pel que fa a la Llei del cos d’educació, ha indicat que es té quasi enllestit el reglament de gestió de la borsa de treball dels interins i que un cop acabin es posaran a treballar amb el de la carrera professional. Igualment ha dit que aviat es reprendrà el procés per cobrir places d’interins que va quedar aturat per la pandèmia.

El nombre d’alumnes es manté estable
Vilarrubla ha informat avui sobre el nombre d’alumnes que han iniciat aquest curs escolar i si bé encara no es diposa de dades definitives, es pot parlar bàsicament d’estabilitat. Aquest curs hi ha 10.879 alumnes, un 0,37% menys que el curs passat, una reducció, però, a la qual la ministra no va donar massa importància, ja que ha explicat que la pandèmia ha alentit els processos administratius i encara hi ha famílies pendents d’inscriure els alumnes.

"Crec que finalment estarem en les mateixes xifres que el curs passat”, ha afirmat. En el cas del sistema andorrà, creix un 0,7%, l’espanyol disminueix un 1,3% i el francès perd un 2% d’alumnes. En el cas del sistema britànic, puja un 51% (35 alumnes), ja que ofereix més cursos que l’any passat. 

Pel que fa al transport escolar, hi ha un 1% més d’usuaris, i el bus lliure creix un 6,6%, passant de 2.604 usuaris a 2.776.

Quant a les beques, ha indicat que el curs passat se’n van sol·licitar 1.779 de les quals 1.545 es van atorgar i 234 es van denegar. En total s’hi va destinar una partida d’1,3 milions. En l’ensenyament superior se'n van demanar 498 i se'n van atorgar 296.

Escola d’oficis
joves
estudis
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic