Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Pere Baró van parlar de les polítiques sobre família des del Parc Central, ahir.
Pere López i Pere Baró van parlar de les polítiques sobre família des del Parc Central, ahir.

Escoles bressol gratuïtes per contribuir a fer créixer la natalitat


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

“Al país els naixements s’han reduït un 50% els darrers 12 anys. En aquest país naixien uns 1.000 nens a l’any i ara ho fan poc més de 500. És una situació molt preocupant perquè ens aboca a un escenari d’un país sense fills que fins i tot compromet la transició entre diferents generacions”. Aquesta era l’anàlisi que feia ahir el número 1 de la candidatura nacional de PS SDP+, Pere López, per  introduir les diferents mesures que la formació presenta en el seu programa electoral “de suport a les famílies perquè puguin tenir fills. Hem de revertir la tendència i per això cal una política decidida de suport a les famílies”.

López va destacar especialment la voluntat que l’escola bressol de 0 a 3 anys sigui gratuïta. Una mesura que té un doble vessant: “educatiu, perquè entenem que l’educació comença als 0 anys”, però també econòmic, perquè el preu de les guarderies pot arribar a ser “una barrera” a l’hora de decidir tenir fills. “El cost es pot situar entre els 350 i els 500 euros mensuals i en un escenari en el qual les famílies no poden pagar les despeses abans de tenir fills, fa pràcticament impossible que en tinguin”.

El candidat socialdemòcrata va apuntar que les polítiques de família “també fan part implícita” del programa d’habitatge de la coalició, perquè segons va defensar la reducció de la natalitat també “és conseqüència del model econòmic, amb moltes famílies que tenen dificultats per arribar a final de mes”.

D’altra banda, també va anunciar una “revisió dels criteris d’entrada i un increment de l’import de les prestacions familiars per fills a càrrec”. El candidat de PS SDP+ va recordar que altres propostes del seu programa, com la reducció de l’IGI al 0% en aliments, o a l’1% en el cas de les despeses de la llar, higiene personal i despeses d’animals de companyia, a més de la reducció de les tarifes dels paquets bàsics de FEDA i Andorra Telecom també contribueixen a donar suport a les famílies, “tant les que tenen fills com les que no”.

Finalment, també va apuntar que presenten propostes per intentar donar cobertura als infants de fins a 12 anys amb activitats extraescolars, ampliant-ne els horaris. I és que López va admetre que la conciliació de la vida laboral i la familiar al Principat “és complicada” perquè “som un país de serveis i no podem dir coses que no són realistes o que no es podran tirar endavant”. El polític va reconèixer que hi ha “horaris nocturns, caps de setmana, que els visitants es concentren en períodes festius” i per tant, “cal reforçar els serveis d’acompanyament als infants, com a mínims fins als 12 anys, perquè d’alguna manera facilitin, i no suposi una càrrega addicional haver de buscar una solució per poder compaginar horari laboral i una atenció adequada als fills”.

Contra el projecte urbanístic d’Arinsal
Els candidats de la coalició PS SDP+ de la Massana van mostrar ahir el suport als veïns d’Arinsal que s’oposen al projecte urbanístic que es vol fer al centre del poble. Michel Moliné va explicar que el projecte “no és sostenible” i que la població “no pot suportar” el miler d’habitants més que suposaria. Per aquest motiu van reclamar al Comú celeritat en l’elaboració dels informes de càrrega i va recordar que la seva candidatura vol modificar la Llei del sòl per limitar la construcció.

D’altra banda, PS+X’Ordino van reclamar que es tiri endavant el vial de la Massana, que consideren “urgent”, tal com estava previst en un inici pe evitar fer-lo “dues vegades”. Igualment el número 1 de la territorial ordinenca, Jean Michel Armengol, va assenyalar la contradicció de voler ser Reserva de la Biosfera i alhora permetre un excés de construcció.
Finalment, la número 2 de la llista de la capital, Marian Sanchiz, va anunciar la voluntat de construir el Museu Nacional al mateix emplaçament proposat per DA, l’antiga plaça de Braus.

escoles bressol
natalitat

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Amb lo bonic que serà tenir el país ple de "mini youtubers", són els únics que es poden relaxar per aquest tipus de missió XD

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte