Diari digital d'Andorra Bondia
Sánchez i Espot durant la trobada a la seu de les Nacions Unides, ahir.
Sánchez i Espot durant la trobada a la seu de les Nacions Unides, ahir.

Espanya i Andorra tracten diferents àmbits de col·laboració per la cimera


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir ahir amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a la seu de les Nacions Unides per tractar sobre les relacions bilaterals. En la trobada, els dos mandataris van refermar el compromís de col·laboració en diferents àmbits de l’organització de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc a Andorra el 2020. 

La cooperació en l’àmbit de la seguretat i el trànsit de mandataris pel territori espanyol va ser una de les prioritats de la reunió. Així mateix, Sánchez va felicitar Espot pel tema del treball dels esdeveniments del bienni Innovació per al Desenvolupament Sostenible–Objectiu 2030. Els dos mandataris també van tractar sobre l’agenda de negociació amb la Unió Europea i altres aspectes de les relacions bilaterals.
Per altra banda, Espot també es va reunir amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb la qual va coincidir que la temàtica de la cimera que se celebrarà a Andorra s’alinea amb les prioritats dels fòrums multilaterals internacionals i que representa una oportunitat de visibilitat de les polítiques de sostenibilitat dels països de la regió. Altres aspectes que van tractar fan referència a l’organització de la cimera per part d’Andorra, l’agenda de les pròximes reunions i l’actualitat dels països de la regió. Espot també es va reunir amb el president de Guatemala, Jimmy Morales, i el de Costa Rica, Carlos Alvarado, als quals va traslladar la invitació oficial a la cimera. Així mateix, el cap de Govern es va reunir amb el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, amb qui va tractar de les prioritats que els dos països defensen en els fòrums i reunions a les Nacions Unides, les negociacions d’Andorra per accedir al mercat interior europeu a través de l’acord d’associació i altres temes de relacions bilaterals.
De la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors es va trobar amb el seu homòleg cubà, Bruno Rodríguez, amb el qual va parlar d’aspectes relacionats a l’organització de la Cimera Iberoamericana i, en particular, de la reunió ministerial d’Educació Superior que acollirà Cuba el febrer del 2020. Ubach també es va reunir amb el ministre d’Afers Exteriors de Bolívia, Diego Pary, i el seu homòleg de la República Dominicana, Miguel Vargad. Amb ells va tractar el calendari de la secretaria Pro Tempore i la ministerial d’Afers Exteriors. A l’últim, es va reunir amb el ministre d’Exteriors d’Estònia, Urmas Reinsalu, amb el qual va abordar la col·laboració en l’impuls de l’administració electrònica.
A banda, el cap de Govern va participar ahir en la reunió d’alt nivell sota el títol El futur de l’Educació: Aprendre per Esdevenir, organitzada per la Unesco i la República de Portugal. En la seva intervenció, Espot va defensar l’aposta d’Andorra per un sistema educatiu inclusiu que permeti que els infants i els joves es formin en l’educació sobre els drets humans, la ciutadania global, la lluita contra els estereotips i la no-discriminació.

Espanya
Andorra
àmbits
col·laboració
cimera

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Emocionadissim el noiet, davant d'un mandatari inutil pero SOCIALISTA, com ell.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte