Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió de ministres d’Afers Exteriors iberoamericans que es va celebrar el novembre del 2019 a Soldeu.
La reunió de ministres d’Afers Exteriors iberoamericans que es va celebrar el novembre del 2019 a Soldeu.

Espanya, l’únic país confirmat per ara a la Cimera semipresencial


Escrit per: 
M.S. / Foto: Agències

Espanya és a hores d’ara l’únic país que ha confirmat la seva predisposició a desplaçar-se al Principat per participar en la 27a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern en el nou format híbrid que està treballant el Govern davant la incertesa de l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, segons han confirmat fonts properes a l’Executiu.

I és que després de l’ajornament de l’any passat arran de la pandèmia, el Govern vol evitar com sigui que la Cimera, igual com s’ha hagut de fer amb totes les reunions preparatòries celebrades amb posterioritat al març passat, s’hagi d’acabar portant a terme íntegrament de forma telemàtica, fet que restaria part de la projecció internacional que suposa organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques.

Per això, des de l’organització s’ha plantejat l’opció de portar a terme la Cimera en un format que combini la presència d’algunes delegacions d’alguns països i la participació telemàtica en l’esdeveniment de la resta. En aquest sentit, les fonts consultades, han explicat que la voluntat és que els països que hi participin de forma presencial siguin Espanya, Portugal, Guatemala i la República Dominicana. La tria dels dos primers s’ha fet per una qüestió de proximitat i per les estretes relacions existents, mentre que els altres dos corresponen al país que va organitzar la 26a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern el 2018, Guatemala, i al que prendrà el relleu d’Andorra i ho farà el 2022, República Dominicana.

Òbviament, la proposta de poder celebrar l’esdeveniment amb aquest nou format híbrid ja s’ha traslladat als països de la comunitat iberoamericana i dels estats convidats a participar-hi presencialment, segons han confirmat les fonts consultades, Espanya ha estat qui més de pressa ha mostrat la seva predisposició.

Precisament, des del Govern s’esperava a comptar amb la confirmació també de Portugal, Guatemala i la República Dominica abans d’anunciar la decisió de celebrar la Cimera en aquest format, motiu pel qual encara no s’havia informat les forces parlamentàries.

Segib manté el calendari
D’altra banda, tot i el treball d’Andorra per mirar de concretar aquesta opció, des de la Secretaria General Iberoamericana (Segib) no només es manté silenci, sinó que aquest dilluns, a través de les xarxes socials es mantenia encara la darrera actualització del calendari previst de treball i es remarcava que faltaven 80 dies per a la celebració de la 27a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, en principi, en format presencial, per al 22 d’abril a Andorra.

Al mateix temps, en el calendari dels dies previs a la reunió de Caps d’Estat i de Govern, es mantenia la 13a Trobada empresarial, també en format presencial, els dies 20 i 21 d’abril, les reunions dels Responsables de Cooperació i dels Coordinadors Nacionals, per als dies 19 i 20, així com la segona Reunió de ministres de Relacions Exteriors, prevista per al dia abans de la Cimera.

Eliminació de la violència envers les dones
Després de sis sessions,  els onze països de la comunitat iberoamericana, entre els quals Andorra, que treballaven en l’elaboració del que ha de ser el primer programa iberoamericà per a la prevenció i eliminació de la violència contra les dones, han completat ja la seva feina, segons ha informat la Secretaria General Iberoamericana (Segib). El document resultant serà compartit ara amb la resta de països per tal que valorin la seva adhesió al programa, que s’ha d’aprovar durant la 27a Cimera Iberoamericanca de Caps d’Estat i de Govern de l’abril vinent.

El text treballat per aquests onze països, que dona resposta a la iniciativa sorgida en la Cimera de Guatemala, es fixa tres objectius estratègics com són el d’impulsar el desenvolupament i enfortiment de polítiques públiques i lleis integrals per a l’erradicació de la violència contra les dones en la comunitat iberoamericana, la millora de l’atenció, protecció i reparació integral de les dones iberoamericanes víctimes i supervivents de tota violència contra les dones i l’enfortiment de l’abast dels programes o plans de prevenció de la violència contra les dones que promouen el canvi cultural de la societat Iberoamericana.

Espanya
país
cimera
semipresencial
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic