Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada, aquest matí.
Un moment de la trobada, aquest matí.

Espanya, més preocupada per l’atur dels residents a Andorra que no pas per la fiscalitat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: PS

No és la qüestió fiscal i financera la que preocupa Espanya sinó la protecció dels drets socials i laborals a Andorra. Així ho ha traslladat el president espanyol, Pedro Sánchez, al president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en una reunió mantinguda aquest dijous. “On sí que hi ha preocupació és en la situació de desprotecció de gent de 50 anys que pot perdre el treball i caure en una situació de precarietat social o haver d’abandonar el país per tornar a Espanya després de 25 anys a Andorra”, ha observat López. Un neguit compartit pel PS, que destaca que l’homologació cal que sigui plena també en aquest àmbit.

En aquest sentit, López ha destacat que els avenços que s’han fet en l'àmbit fiscal i financer no s’han produït en matèria de protecció social, drets polítics i drets dels treballadors. I és davant d’això que ha reiterat que en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, “l’homologació de les polítiques econòmiques demana l’homologació de les pràctiques en tots els àmbits”.

López emmarca, doncs, el recent acord entre els dos països per mantenir reunions periòdiques a l'entorn de la cooperació en matèria fiscal en el debat que s’ha originat a Espanya sobre la fugida de youtubers i esportistes per pagar menys impostos. Considera que aquesta pot ser una iniciativa per “calmar”, per “neutralitzar la càrrega informativa”. En tot cas, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha fet davant de Sánchez una "defensa enèrgica" dels passos del Principat en fiscalitat i cooperació administrativa, malgrat que no ha descartat la possibilitat que calgui alguna actualització. “Que Andorra ha fet camí és indiscutible i algunes etiquetes i dubtes són infundats”, ha insistit.

En la trobada amb Sánchez, López ha exposat el treball que des del grup socialdemòcrata s’està realitzant per donar a conèixer la feina feta pel Principat en matèria de frau fiscal i les reunions mantingudes amb diversos grups parlamentaris que conformen el Congrés dels diputats sobre aquest tema. A més, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha subratllat les trobades internacionals amb representants com la presidenta d’Alianza Progresista de Socialistas i Demócratas al Parlament Europeu, Iratxe Garcia, i amb els eurodiputats Juan Fernando López Aguilar (PSOE), Javier López (PSC) i Jordi Solé (ERC) per treballar temes com la problemàtica de la mobilitat internacional arran de la Covid i el passaport verd digital, entre d’altres.

Sánchez i López han coincidit en destacar que la XXVII Cimera Iberoamericana és una oportunitat per donar a conèixer i posicionar Andorra a nivell internacional, tot i que la pandèmia de la Covid-19 hagi provocat que l’esdeveniment no pugui comptar amb la resta de caps d’Estat i de Govern de manera presencial.   

Pere López
Pedro Sánchez
fiscalitat
atur
drets socials

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Com t’agrada sortir a la foto

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte