Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, amb la presidenta d'Hongria, Katalin Novák.
El cap de Govern, Xavier Espot, amb la presidenta d'Hongria, Katalin Novák.

Espot aborda l'acord d'associació amb la presidenta d'Hongria


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

En el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides el cap de Govern va mantenir aquest dimarts una trobada amb la presidenta d'Hongria, Katalin Novák, amb qui va abordar les relacions entre els dos països i la cooperació establerta en àmbits com el turisme així com la negociació amb la UE d'un acord d'associació que permeti l'accés al mercat interior tenint en compte les especificitats d'Andorra.

En aquest sentit, Espot va exposar a la presidenta hongaresa la importància de poder tractar els dossiers més polítics durant aquest semestre. Per la seva part, Novák va manifestar la voluntat de col·laboració amb Andorra en els diferents aspectes de la negociació.

Durant la reunió també van celebrar el Conveni per evitar la doble imposició entre els dos països, ja ratificat per part del Principat i que es ratificarà per part d'Hongria durant els pròxims mesos.

L'agenda també va incloure una reunió bilateral entre el cap de Govern, acompanyat de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el president de Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, amb l'objectiu de refermar la cooperació existent entre Andorra i Kazakhstan, en els àmbits bilateral, multilateral i internacional, i compartir temes d'interès comú, com ara la diversificació econòmica, la protecció del medi ambient o el turisme de muntanya. En la trobada també es va acordar impulsar les negociacions per a un Conveni per eliminar la doble imposició (CDI). Es tractaria del primer CDI entre Andorra i un país de la regió d'Àsia central.

Per la seva part, Ubach va mantenir una reunió amb el seu homòleg a Estònia, Urmas Reinsalu, en la qual es van reprendre els dossiers en curs, entre ells, la col·laboració entre els dos països en les qüestions de la digitalització. En aquest sentit, els ministres van coincidir en la possibilitat que la cooperació es desenvolupi cap a nous àmbits, com la ciberseguretat, tenint en compte que Estònia és un dels països més avançats en aquesta matèria a Europa.

Ubach va tractar també amb Reinsalu la negociació de l'acord d'associació amb la UE, el desenvolupament i els preacords i els avenços que es van duent a terme, així com el calendari previst per als pròxims mesos. El ministre ha manifestat el seu suport en els treballs de negociació d’Andorra amb la Unió Europea.

La titular d'Afers Exteriors també va tenir l'ocasió de trobar-se amb el nou ministre de Relacions Exteriors de Costa Rica, Arnoldo André Tinoco, amb el qual van poder tractar diferents aspectes de les relacions bilaterals i multilaterals. Així, van coincidir en la importància de defensar els valors del multilateralisme així com d'implementar polítiques mediambientals, en la conservació de l'entorn natural i en el desenvolupament econòmic. Ambdós ministres van acordar impulsar la col·laboració amb accions concretes en aquests sentit, en el marc de l'acord d'entesa sobre canvi climàtic i biodiversitat signat, entre Andorra i Costa Rica, el 2016.

Durant la jornada, Ubach va participar en la trobada anual de la Xarxa informal de dones ministres d'afers Exteriors, organitzada per les ministres de Suècia i de Liechtenstein.

Nacions Unides
Xavier Espot

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte