Diari digital d'Andorra Bondia
Espot accepta que el Govern no va revisar els canvis al Codi Penal
Espot accepta que el Govern no va revisar els canvis al Codi Penal

Espot accepta que el Govern no va revisar els canvis al Codi Penal


Escrit per: 
M.S.C. / P.G. / Foto: SFGA

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va acceptar ahir que el Govern no va revisar els canvis proposats per la fiscalia i la Batllia en el Codi de procediment penal. Espot va insistir que l’executiu va fer “confiança als grups de treball tècnic”, perquè va considerar que els experts ja havien valorat l’equilibri entre el dret a la intimitat i el secret de les comunicacions, d’una banda, i el dret a la seguretat, de l’altra, i que per tant “no era necessari fer aquest doble filtre”. En tot cas, el ministre va dir que aquest filtre ja el farà el Consell General i va avançar que “ja ens està bé que es matisi [el text] en el sentit que ha expressat el grup parlamentari demòcrata, perquè quatre ulls sempre hi veuen més que dos”.
Espot va explicar que la decisió de possibilitar les escoltes per tots els delictes està motivada pel fet que hi ha delictes menors que, davant la impossibilitat d’interceptar les comunicacions, no s’acaben perseguint. Així mateix, va assegurar que es tracta d’una proposta tècnica per facilitar la investigació i que “no és objecte de cap decisió política” i que no hi ha “cap intenció malèvola al darrere”. El ministre també va afirmar que qualsevol modificació legislativa que es fa es treballa amb les persones que després tenen l’obligació d’aplicar les lleis. En relació amb el fet que no va ser presentada al Col·legi d’Advocats, va indicar que devia ser un “descuit” i un “error”.

L’opinió dels advocats
L’advocat i exdegà del Col·legi d’Advocats Francesc Badia, tot i manifestar que no coneix bé el text que proposa el Govern, es va mostrar preocupat per les garanties i la justificació que es deriva d’aquest control de les comunicacions, “perquè atempta contra la privacitat del ciutadà”. Segons Badia, en un control de les comunicacions que vulnera un dret fonamental és necessari un control judicial i una justificació que expliqui per què es vulnera aquest dret. L’advocat diu que es pot entendre que s’ampliï a segons quins delictes, “però em preocupa molt qui controla això, perquè sempre hi ha d’haver un control judicial i raonat i a posteriori aquesta persona que ha estat investigada ha de saber per què se li han intervingut les comunicacions”. 
Per l’exdegà és imprescindible que el control de les comunicacions estigui sota el control judicial i ha de tenir una justificació i un raonament. Davant d’aquest raonament, i a posteriori, l’intervingut pot defensar-se i esbrinar si era o no necessària. “Si no aquesta justificació pot ser arbitrària i atemptaria contra els drets fonamentals”, va apuntar Badia. De fet, Badia indica que no només ha d’estar vigilat el control de les comunicacions per un jutge, sinó que també hauria de ser-ho pel fiscal, “perquè sigui aquest qui vetlli pel compliment de la llei”, va apuntar.  
Així mateix, l’advocada Patrícia Bragança es va mostrar sobtada que s’hagin anunciat els canvis com una modificació del Codi Penal però que en el text s’aprofiti per revisar també el Codi de procediment penal, la qual cosa fa que tot plegat quedi més diluït. Bragança considera que l’extensió de la possibilitat d’intervenir les comunicacions en tot tipus de delicte és “inquietant” i “massa ampli”. En aquest sentit va destacar que no hi pot haver ingerència en la intimitat quan l’objectiu no està degudament fonamentat. Per tot plegat va afirmar que per un delicte menor, que pot comportar penes com ara un arrest nocturn, “no trobo coherent ni equilibrat” que es pugui fer escoltes. L’advocada també qualifica de “molt fort” que amb el text es puguin intervenir les comunicacions d’entitats o professionals sotmesos a secret professional (com ara metges o advocats) amb un simple requeriment, quan fins ara calia un aute motivat. Bragança va destacar que sense un aute motivat es desconeixen els límits del perquè. La lletrada va concloure que si el que es busca és facilitar la perseguibilitat dels delictes contra la salut pública, el més sensat seria obrir la possibilitat poder fer escoltes per aquests casos.
Per la seva banda, l’advocat Josep Antoni Silvestre va destacar que la modificació del Codi de procediment penal afecta el dret a la intimitat i el secret de les comunicacions, recollit a la Constitució. Silvestre va recordar que la protecció d’aquests drets no és absoluta però va apuntar que la intervenció ha d’estar motivada per una raó greu. Així, va destacar que si el delicte no és considerat tan greu, i per tant s’ha penat com a delicte menor, tampoc pot ser considerat tan greu per interferir les comunicacions, tenint en compte que amb la mesura s’obre aquesta possibilitat a la totalitat dels delictes (com podria ser descarregar per internet fitxers protegits per propietat intel·lectual). Per això va assenyalar que potser el que caldria és convertir els delictes de corrupció i tràfic d’influències en delictes majors i també el tràfic, el consum i la compravenda d’haixix, si es veu necessari. 
Tenint en compte que és una “intromissió i fracció de drets fonamentals”, l’advocat és “més partidari que els delictes que són objecte d’escoltes siguin majors”. Silvestre va destacar que tots aquests canvis fets a la llei representen “tornar a l’època feudal”, “és el Gran Germà”, ja que s’estan atorgant una sèrie de “prerrogatives desmesurades” i que en el cas de ser utilitzades malament poden comportar un perill. Això encara és més preocupant en un país petit com Andorra, ja que “a les primeres de canvi” es podrà demanar informació. Silvestre també va remarcar que és necessari regular la intervenció de les comunicacions.

Fiscalia
Batllia
Codi de procediment penal
codi penal
Xavier Espot
comunicacions
advocats
Francesc Badia
Patrícia Bragança
Josep Antoni Silvestre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte