Diari digital d'Andorra Bondia
Espot anuncia més duresa contra el contraban i policia a la nit al Baladrà
Espot anuncia més duresa contra el contraban i policia a la nit al Baladrà

Espot anuncia més duresa contra el contraban i policia a la nit al Baladrà


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Aprofitant la pregunta del president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, en relació amb l’increment del contraban en el pas fronterer entre Andorra i França, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que s’està treballant en canvis legislatius per endurir la lluita contra el contraban així com la intenció de dotar de presència policial a les nits el punt fronterer del Baladrà.
Espot, que va admetre l’increment “notable” de l’activitat de contraban amb els problemes de seguretat que hi van associats, va explicar que ja s’han dedicat més efectius policials dedicats a aquesta qüestió i que s’està treballant de forma coordinada amb les autoritats i la policia franceses. En aquest sentit va recordar que l’any passat es van fer 22 actuacions que van permetre el decomís de 128.000 paquets de tabac. 
A més, el ministre, que també va recordar que durant la temporada d’hivern es reforça la presència policial al Pas de la Casa per millorar la seguretat i mirar de disminuir els problemes d’aldarulls, va explicar que s’ha posat en marxa una comissió de treball entre la Policia i el departament de Tributs i Fronteres, que treballa amb la intenció de modificar la Llei de control de les mercaderies sensibles, així com el Codi Penal per establir un règim jurídic més estricte en els articles que tipifiquen el contraban, amb l’objectiu de “prevenir” i si no és possible “reprimir de manera més efectiva” aquest tipus de delictes.
Així mateix, el ministre va avançar que un cop es disposi de la trentena de nous agents previstos amb la nova convocatòria de places es mirarà que hi hagi presència policial a la nit a la frontera, una fet que, exceptuant els mesos posteriors als atemptats de París, no s’havia donat mai fins ara ja que “no s’havia considerat prioritari” davant l’escàs nombre de vehicles que circulen de nit a la frontera.
Per la seva part, Gallardo va anar una mica més enllà i va demanar al ministre l’elaboració d’un pla de xoc per al Pas de la Casa, amb participació del Comú i dels veïns del nucli encampadà, ja que si l’executiu no pren mesures “els empresaris no caldrà que facin outlets al Pas de la Casa perquè farem que acabi sent una destinació low-cost”. Espot va assegurar que ja s’han iniciat, conjuntament amb el ministeri de Turisme, converses amb el Comú perquè al Pas “som conscients que hi ha un problema de model de ciutat”.

Porta oberta a tirar enrere l’adjudicació del fons de jubilació dels funcionaris

La ministra de Funció pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va obrir ahir la porta a tirar enrere l’adjudicació de la gestió del fons de jubilació del cos de funcionaris de l’administració general en funció de com acabi el recurs presentat per una de les entitats bancàries que van concórrer al concurs.
Així ho va explicar la ministra responent a una interpel·lació del conseller general liberal Jordi Gallardo sobre els motius pels quals més d’un mes després de l’adjudicació encara no s’havia procedit a la signatura del contracte. Descarrega va recordar que l’òrgan rector del fons és la comissió de seguiment d’aquest i no pas l’executiu, que simplement va validar la proposta d’adjudicació que va fer la comissió a partir de l’estudi que es va fer de les quatre propostes presentades.
Per la seva part, Gallardo va atribuir els problemes a “l’ambigüitat de la llei a l’hora de poder instrumentar el pla de pensions dels funcionaris”, i va plantejar la possibilitat que es plantegi una modificació d’aquesta.

Govern vol més temps per reduir la sinistralitat laboral

El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va atribuir ahir l’índex de sinistralitat laboral del país, el doble de la mitjana europea, al fet que ha passat poc temps de l’entrada en vigor de totes les disposicions de la Llei de seguretat i higiene en el treball i que per tant cal una mica més de temps perquè la cultura sobre aquest àmbit es vagi implementant.
Tot i això, i responent a una pregunta del conseller general liberal Ferran Costa, Espot va voler relativitzar les dades tot i admetre que l’índex és elevat. En aquest sentit, el ministre va recordar que les dades d’accidents laborals de la CASS inclouen tots els sinistres independentment que hagin provocat baixes mèdiques o que s’hagin produït en el desplaçament al lloc de treball. Així, Espot va precisar que dels 3.600 accidents laborals registrats l’any passat, només 1.425 van generar baixes de manera que l’índex se situa en el 3,24% i no en el 9%, una taxa molt similar a la dels dos països veïns.

Álvarez insta Gili a mirar de canviar la Llei del joc

El ministre de Salut, Carles Álvarez, va instar ahir la parlamentària del PS, Rosa Gili, a trobar els suports necessaris per modificar la Llei del joc per tal que no es permeti fumar a les sales del joc del casino i del bingo. El ministre, que va admetre que “és evident que fumar no és bo i té conseqüències per a la salut”, va assegurar que “ens trobem amb una peculiaritat legalitzada” i que “si no s’hi està d’acord” només cal canviar la llei.
El titular de Salut responia així a les critiques de Gili per la “permissivitat” de l’executiu en aquesta qüestió, un debat que, com va recordar el titular de Finances, Jordi Cinca, ja es va tenir a l’hora de la votació de la Llei del joc.
En aquest sentit, Cinca va defensar que amb el reglament l’executiu l’únic que està fent és desenvolupar un aspecte ja inclòs en la llei i que precisament “busca acotar i restringir” les condicions en què es podrà fumar a les sales de joc.

Defensa de l’heliport

Arran d’una pregunta del conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, el titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va defensar, a l’espera dels informes definitius, la idoneïtat dels terrenys de les Tresoles per acollir l’heliport. A més, Torres, que va negar que des del Govern s’hagués donat informació diferent als comuns d’Encamp i Escaldes-Engordany, va avançar que la infraestructura permetrà reduir el sobrevols a la zona de l’hospital perquè algun trasllat es podrà fer des de les Tresoles.

contraban
policia
Baladrà
Xavier Espot
Jordi Gallardo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte