Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, ha intervingut a la reunió de la Comissió nacional de l’habitatge celebrada aquesta tarda.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha intervingut a la reunió de la Comissió nacional de l’habitatge celebrada aquesta tarda.

Espot apel·la a la pedagogia per no intervenir més el mercat de lloguer


Escrit per: 
M. P. A. / M. P. / Foto: SFGA

Honestedat, obertura d’esperit, imaginació i sobretot “pedagogia”. Aquestes són alguns dels ingredients per afrontar la problemàtica de l’habitatge de lloguer tenint com a punt de partida que “no hi ha solucions senzilles”, ni “remeis miraculosos”. Així ho ha assenyalat avui el cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions efectuades en el marc de la reunió urgent de la Comissió nacional de l’habitatge per tractar sobre la problemàtica. Segons ha declarat, la poca oferta d’habitatge de lloguer tensiona cada vegada més el mercat. Per aquest motiu, considera que posar un topall als preus de lloguer seria “arribar fins a les últimes conseqüències de la intervenció del mercat de lloguer que ja està interingut des de fa anys”. I el Govern “no voldria adoptar una decisió d’aquestes característiques” perquè a més creu que “no és el remei definitiu de la malaltia”, ja que quan més s’intervé menys rendible és i menys incentius tenen els propietaris per construir habitatge de lloguer. Per Espot, fer-ho suposaria posar una segona tirita a un cangrena que continua per sota.

Espot ha exposat que la gran majoria de propietaris lloguen l’habitatge “a preus raonables”, però hi ha una minoria que cometen “abusos” i que demanen per pisos petitíssims “rendes absolutament escandaloses i abusives”. D’aquí que hagi apel·lat als membres de la Comissió de l’habitatge a què tinguin “un rol pedagògic” perquè parlin amb els seus associats i detectin aquests casos anecdòtics o minoritatis d’abusos i que passin el missatge comú que “no estem d’acord amb aquestes situacions abusives”. 

El cap de Govern també ha reconegut que les solucions a la problemàtica no arriben d’un dia per un altre. I tot i que “som defensors de l’estat providència“, cal tenir present que l’estat no ho pot tot, ja que “aquí no vivim en una economia dirigida” i no es pot recuperar en cinc anys el que no s’ha fet en 50 o 60 anys, ha afegit. Segons ha assenyalat, dir que l’excutiu no ha fet res per solucionar el problema “no respon a la realitat”. I s'ha referit al concurs per adquirir o llogar immobles per transformar-los en habitatge de lloguer a preu assequible i oferir-los a la ciutadania com una de les solucions adoptades. 

Temporers
El Govern no té la capacitat de fer miracles”, ha insistit. Per això ha tornat a defensar la corresponsatilitat “i si a algú se li acut d’un dia per l’altre una solució perquè tots els temporers trobin un habitatge que ens la diguin”. En aquest sentit, ha afirmat que la manca d’habitatge de lloguer que ara s’ha agreujat encara més per l’arribada de més gent que buquen feina per a l’hivern és una situació cojuntural que ha vingut a confirmar una realitat estructural.

El cap de Govern també ha aprofitat l’ocasió per refermar que és positiu per al país que puguin venir treballadors de temporada per donar un cop de mà i que en cap cas s’ha de tenir  “una aproximació xenòfoba, que no dic que sigui el cas”. Això sí, ha advertit que “hem de procurar que es quedin al país només si tenen feina i habitatge si no no té sentit”. Espot també ha assegurat que ni el Govern, ni el Comú d’Encamp ni la policia té cap element que confirmi que hi ha persones ocupant edificis al Pas de la Casa. Per això ha remarcat que “hem de ser curosos i no ens hem d’alarmar abans d’hora”. Pel que fa a la quota d’hivern, ha afirmat que no s’augmentarà “massa més” del previst a causa precisament del problema de l’habitatge: “hi ha més feina que habitatge”.

Finalment, Espot ha referit que encara els queden “algunes palanques per activar” que impliquen també el sector privat però no les ha volgut concretar per “no  generar espectatives”.

2.000 temporers i 1.100 allotjaments
Les estacions d’esquí donaran feina aquest any a uns 2.500 treballadors, dels quals, 2.000 seran temporers. Així ho ha explicat avui el director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, que ha assegurat que amb tots aquests empleats “tenim les plantilles tancades”. Amb tot, no ha amagat que segueixen rebent currículums de possibles candidats. “És la història de mai acabar”, ha apuntat, remarcant que “tenim part de la plantilla molt fidelitzada, gent que porta molts anys amb nosaltres i és impotant i volem que segueixi així”. En aquest sentit ha explicat que han arribat a proporcionar fins a 1.100 allotjaments i que la resta del personal “ja havia resolt aquest problema”. Moreno ha reconegut que el problema dels temporers i l’habitatge és “cada cop més important” i que “cal buscar solucions entre tots”.

Espot
pedagogia
mercat
lloguer

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Awui s’ha de ser valent i deixar d’intervenir com feu amb tot, com mes funcionaris posen el nas en algo mes puja el preu de la vida per q ens costen diners a tots, mes papers’, tramits, requisits, canvis de norma
Sr. Espot com pot tenir la poca vergonya de dir que la majoria de propietaris lloga a preus raonables i que la minoria abusa?!!!! ha provat a entrar en pàgines com habitaclia o idealista? o Parlar amb les immobiliaries? O es que viu a un altre món de papallones i floretes? Estic flipant cada vegada més amb aquest tipus de declaracions

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte