Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, va saludar un per un els representants iberoamericans participants en la reunió.
El cap de Govern, Xavier Espot, va saludar un per un els representants iberoamericans participants en la reunió.

Espot apel·la a l’ús de la tecnologia i a la innovació per afavorir la inclusió


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, va destacar ahir el paper que pot tenir la tecnologia per facilitar la inclusió de les persones amb discapacitat en la seva intervenció en la inauguració de la segona Reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials, que se celebra fins avui al Principat. Espot, que va recordar que l’ésser humà és l’únic que no s’adapta al medi sinó que amb l’ús de la tecnologia fa que aquest s’adapti a ell, va assegurar que és el moment de fer servir aquesta eina per poder adaptar l’entorn també a les persones amb discapacitat.
Així mateix, Espot, que va assegurar que “una democràcia inclusiva és una democràcia més forta”, va incidir també en la necessitat d’una educació inclusiva i d’incloure ja el concepte de la diversitat en els primers passos dels infants. En aquesta línia, el cap de Govern va reivindicar el model de l’escola andorrana triat fa 30 anys i va dir que és la “prova que la inclusió no està renyida amb l’excel·lència acadèmica”.
Per la seva part, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va recordar que “històricament Andorra ha fet programes” destinats a les persones amb discapacitat, tot i que va admetre el canvi que va suposar l’adhesió a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides el 2014. En aquest sentit, Filloy va destacar que el país “està immers en un procés de revisió de totes les polítiques dirigides a les persones amb discapacitat” i es va mostrar convençut que el treball i l’intercanvi d’experiències que es farà en el marc d’aquesta reunió ministerial “serà molt enriquidor”.
També va intervenir en la inauguració de la trobada la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, que va incidir que moltes vegades “la població de persones amb discapacitat té massa mares i massa pares, ja que tothom té una part del que s’ha de fer per a la inclusió”. Per això, Grynspan, que va remarcar que “cal passar d’un esquema o paradigma d’assistencialisme a un basat en els drets”, va apel·lar al treball conjunt i a la cooperació en favor de les persones amb capacitats diferents.
Amb l’objectiu de tractar els aspectes relacionats amb els drets de les persones amb discapacitat, les jornades de treball s’han dividit en diferents blocs temàtics. Així, la primera sessió d’ahir es va centrar en els drets humans de les persones amb discapacitat i va anar a càrrec de l’enviada especial del Secretariat General de les Nacions Unides sobre discapacitat i accessibilitat, Soledad Cisternas; de la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social d’Espanya, María Luisa Carcedo, i del ministre de Desenvolupament Social de Guatemala, Carlos Velásquez.
En un bloc posterior es va reflexionar sobre el canvi de mirada respecte a les limitacions de les persones amb discapacitat. La presentació va anar a càrrec de la ministra de Família de Nicaragua, Johana Vanessa Flores, del ministre secretari de la Secretaria Nacional pels Drets Humans de les persones amb discapacitat del Paraguai, César Augusto Martínez, i del director de l’Agència Nacional de Discapacitat de l’Argentina, Santiago Ibarzábal.

Aturades millores a Espanya per les eleccions

El refús als pressupostos i la nova convocatòria electoral a Espanya han comportat l’aturada d’una sèrie d’iniciatives encaminades a garantir els drets de les persones amb discapacitat. Així ho va explicar ahir la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social espanyola, María Luisa Carcedo, que va lamentar que no s’hagi pogut tirar endavant la reforma constitucional per adaptar el llenguatge de la Carta Magna i corregir la terminologia que ha quedat obsoleta així com aquells aspectes que regulen la participació en la societat de les persones amb discapacitat. També ha quedat aturat el projecte de llei per incrementar la capacitat jurídica d’aquestes persones i reforçar a seva capacitat de decisió.

Espot
apel·la
l'ús
tecnologia
innovacio
afavorir
inclusió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte