Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre i candidat de DA a cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció.
El ministre i candidat de DA a cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció.

Espot aposta per construir un país on “totes les persones comptin”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Construir una Andorra on totes les persones comptin, una Andorra on l’economia creixi donant oportunitats a tothom i una Andorra que trobi el seu lloc en un món global sense perdre la seva essència.” Aquest és el país que vol i pel qual aposta el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior i futur candidat de Demòcrates per Andorra a cap de Govern, Xavier Espot, i així ho va assegurar en l’acte de la seva presentació pública com a cap de llista dels taronja de cara a les eleccions generals de la primavera vinent, acte que va deixar petit el Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Aclaparat per l’assistència i els elogis de les intervencions prèvies de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, la consellera general demòcrata Maria Martisella i el cap de Govern, Antoni Martí, Espot va mirar d’anar desgranant de mica en mica el projecte “que vull per al meu país”, una idea per a la qual va demanar la col·laboració i ajuda de tots, ja que “una societat en la qual totes les persones compten és també una societat en la qual totes les persones estan disposades a aportar alguna cosa”.
El ministre, que va fer referència a les reformes fetes en vuit anys de govern demòcrata, va insistir en la necessitat que en la pròxima legislatura s’ajudi el teixit empresarial “a trobar el seu lloc en el nou model econòmic i a fer-se’l seu”, i va avançar la voluntat d’establir, paral·lelament a la política d’obertura i atracció d’inversió estrangera, tot un seguit de mesures concretes per sectors com el comerç minorista, la construcció, el turístic i també per al sector financer. Amb tot, Espot va recordar que “la inclusió també té una dimensió econòmica”, i va defensar que “el progrés econòmic i social ha de ser sempre equilibrat per preservar els vincles cívics i la identitat”.
Tot i això, el ministre va admetre que hi ha deures pendents, com ara acabar de definir l’encaix amb la Unió Europea a través d’un acord d’associació, que va definir com “la clau de volta que li falta al nou model econòmic i social”. Espot va dibuixar els avantatges que suposarà un acord d’aquestes característiques, tot i que va reiterar també la necessitat de “negociar amb calma, amb reflexió i tenint molt clares les nostres línies vermelles”, entre les quals, i en el marc de la lliure circulació de persones, que Andorra pugui controlar els seus fluxos migratoris.
Així mateix, el candidat de DA va defensar també “una política social centrada en les persones i en les seves capacitats”. En aquest sentit, va insistir que més que donar ajuts a tothom igual es necessitin o no, com “proposa algun partit polític”, ell aposta per “donar eines a les persones que tenen algun tipus de dificultat per tal que la superin i per tal que tinguin un lloc actiu a la nostra societat”. El ministre no va passar per alt tampoc la problemàtica de l’habitatge, i va admetre que “de poc serveix que creixi l’economia, el salari mitjà o que s’augmenti el salari mínim si cada vegada hi ha més persones que no poden fer front als lloguers”. Tot i això va recordar que l’executiu “no té la vareta màgica” per resoldre el problema i va defensar les mesures endegades per tal d’aconseguir ampliar el parc d’habitatges de lloguer del país.
Espot no va defugir el tema de la despenalització de l’avortament, de la qual es va mostrar totalment partidari en els tres supòsits bàsics. Ara bé, i com ja havia destacat en anteriors ocasions, el ministre va remarcar que es tracta d’una qüestió que no es pot deslligar del debat del model d’Estat i que comportaria la modificació de la Constitució, primer, i la fi del coprincipat, després. Per això, Espot, que va mostrar-se també partidari de “conservar el coprincipat parlamentari tal com el coneixem”, va avançar que caldrà “fer un pas més”, ja que “no toca deixar cap dona desatesa”, i va apostar per la creació d’un “servei públic específic que doni suport mèdic, psicològic i social a aquelles dones que es troben en una situació d’embaràs no desitjat”.
Finalment, va tocar qüestions com la defensa del medi ambient, el  pla per reduir la dependència energètica i la necessitat de protegir el patrimoni, i va instar els militants i simpatitzants demòcrates a no caure en l’enfrontament i a no voler treure rèdit de la divisió, sinó a defensar les seves idees i projecte des del respecte a l’adversari. En aquesta línia, el candidat taronja va recordar que al llarg de la història el consens  “ha estat imprescindible en les grans qüestions d’Estat”, i es va mostrar disposat a treballar per “mantenir-lo i ampliar-lo”.

Espot
aposta
país
construir
“totes les persones comptin”

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sembla q el delfí de D'A no te clara la noció del temps. 8 anys de onada taronja i ara ens parla del "seu" projecte, com si no haguessin tingut temps per avançar i a més a més ho fa en un acte que es podria qualificar de campanya electoral i per tant il.legal a data 12 de desembre. Quin morro!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte