Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot i el titular de Finances, Eric Jover, durant la trobada d’ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot i el titular de Finances, Eric Jover, durant la trobada d’ahir.

Espot aposta per una millor entesa amb els comuns pel model fiscal


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Malgrat reconèixer que “incrementar la pressió fiscal als ciutadans és l’última ràtio a fer”, el cap de Govern, Xavier Espot, considera que cal anar més enllà de la reforma impositiva que es troba a tràmit parlamentari i que cal un “millor repartiment” dels ingressos i les despeses de l’Estat, motiu pel qual és necessària “una millor coordinació” amb els comuns.

En aquest sentit, Espot i el titular de Finances, Eric Jover, van lamentar que durant els dos anys de pandèmia el Govern s’endeutés fins a 200 milions a la vegada que les administracions parroquials seguien generant superàvits. “Cal reequilibrar tot això”, ja que “això evitarà haver d’augmentar la pressió fiscal”, va insistir Espot, que va advertir que un increment d’aquesta podria tenir efectes molt negatius per a la inversió estrangera, que durant una dècada “ens ha permès no haver d’estar en una recessió constant”.

Per la seva part, Jover, que va destacar que “sembla que hi hagi una desconnexió entre el Govern i els comuns”, va defensar la necessitat que hi hagi “una reflexió” sobre aquest aspecte de cara a la pròxima legislatura, una tasca, però, que ja s’ha començat a fer i va revelar que s’han mantingut ja dues reunions amb els comuns per tal d’abordar un “model d’Estat que no acaba d’adequar-se”.

Així, Jover, posant d’exemple l’impost de societats i la possibilitat que tenen les empreses de deduir-se el que ja han abonat en impostos comunals, va insistir en la necessitat “d’avançar cap a una simplificació de figures fiscals” i fins i tot fer un repartiment d’aquestes entre el Govern i els comuns, ja que “no em sembla lògic que un Comú pugui erosionar les finances de l’Estat”.

En aquesta línia el cap de Govern, que es va demanar si té sentit que hi hagi vuit agències tributàries, amb vuit equips d’inspecció i vuit programes informàtics diferents,  va destacar que s’ha de fer que “la pressió fiscal sigui justa i repartida entre administracions”, a la vegada que va incidir en la necessitat de consolidar l’Estat del benestar tot i que “no en clau assistencialista”.

Així mateix, i responent a una pregunta en aquest sentit, Espot no es va mostrar partidari d’un “buidatge de competències” als comuns i en aquesta línia va recordar el model constitucional existent en què no hi ha “administracions per sobre de les altres”, sinó “diversos òrgans constitucionals dotats de competències i amb autonomia pròpia”.

Amb tot, el cap de Govern  va demanar més mecanismes de coordinació i va reconèixer que en determinades situacions “no hem estat prou coordinats”, per la qual cosa “hem de canviar el xip i fer veure als comuns que si creem una agència tributària única, tothom tindrà el mateix pes i les decisions del Govern no s’imposaran a les de ningú”.

Sense data ni pressa per fixar les eleccions

Interpel·lat sobre una possible data per celebrar les eleccions generals, el cap de Govern va insistir que aquesta “no depèn” d’ell, sinó “de la situació socioeconòmica del país i, sobretot, de quin sigui l’estat d’avançament del treball parlamentari”, i hi va afegir un tercer element, l’evolució de les negociacions per assolir l’acord d’associació amb la Unió Europea, que “pot moure 15 dies o un mes la data de les eleccions”.

En aquest sentit, Xavier Espot, que va recordar que legalment hi ha marge per convocar els comicis fins al 7 d’abril, de manera que fins i tot es podrien celebrar al juny, va defensar que “un cap de Govern responsable no determina la data d’unes eleccions en funció de l’estratègia a curt termini, sinó de l’interès del país”, i va insistir en la necessitat d’aprovar els pressupostos i bona part dels textos legislatius que es troben a tràmit parlamentari.

Optimisme de cara a assolir un acord per Andorra Telecom

Malgrat la preocupació mostrada pel portaveu d’Andorra Telecom de cara a la situació de la companyia en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, el cap de Govern va voler llançar un missatge de tranquil·litat i optimisme i es va mostrar convençut que de la mateixa manera que s’ha assolit en el cas de FEDA o amb d’altres punts de l’acord amb la companyia de telecomunicacions, “s’arribarà a un acord acceptable tant per a Andorra com per a la Comissió Europea”.

Malgrat aquest convenciment, Xavier Espot, que va recordar que ni tan sols s’ha començat a negociar i que l’únic que hi ha hagut és el posicionament de cada part respecte a aquesta qüestió, sí que va admetre que, a diferència de FEDA, en el cas d’Andorra Telecom hi pot haver més dificultats, ja que “el tema de les telecomunicacions és dels més simbòlics per a la UE”, a la vegada que “no hi ha un precedent”.

El cap de Govern va admetre també que cal fer encara “més esforços” per explicar els beneficis de l’acord amb la UE.

Rebutjada la querella de Cierco pel cas ‘BPA’

“Ve a confirmar el que ja vaig dir, que al final les coses són el que són i no el que alguns volen que siguin”. D’aquesta manera va valorar el cap de Govern, Xavier Espot, la no-admissió a tràmit de la querella criminal per prevaricació i tràfic d’influències interposada contra ell per l’ex-accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, arran de la coneguda com a llei BPA. I és que per Espot el fet que ni tan sols s’hagi admès a tràmit és “demostratiu que no hi ha cap indici en cap de les acusacions que se m’imputaven”.

Govern
model fiscal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte