Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, signarà el CDI amb San Marino la setmana vinent.
El ministre de Finances, Eric Jover, signarà el CDI amb San Marino la setmana vinent.

Espot avalua amb Michel l’estat de la negociació per a l’acord d’associació


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, es reunirà demà de forma telemàtica amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, amb qui avaluarà “l’estat en què es troba la negociació de l’acord d’associació, quins són els esculls i com es poden anar resolent”. Així ho ha avançat avui el mateix Espot, que ha confirmat també que durant el segon semestre de l’any mantindrà també una reunió amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, dues trobades que ha considerat “molt importants” de cara a assolir aquest acord d’associació amb la UE, i per tant l’entrada al mercat interior, una de les “màximes prioritats del Govern i de la majoria parlamentària”.

I és que Espot, que ha remarcat que es tracta d’una negociació “molt complexa”, ha recordat que hi ha qüestions, com ara si cal aplicar una transitòria o fer una adaptació de la normativa comunitària, que precisen una negociació política que no es pot fer en les trobades tècniques en què s’estan analitzant els diferents annexos.

En aquest sentit, el cap de Govern, que ha incidit en la necessitat d’entrar al mercat interior de la UE però mantenint algunes “particularitats”, ha reiterat la importància per a Andorra de poder mantenir els operadors d’Estat a nivell de telecomunicacions i energia, tenir cert control de la política migratòria, fer alguna adaptació pel que fa al lliure establiment així com preveure també algunes adaptacions a nivell de la lliure circulació de serveis financers. “Si hem de permetre que s’estableixin filials bancàries, les nostres han de poder competir en les mateixes condicions”, ha remarcat Espot, que ha incidit també en la importància de la participació en els programes europeus així com l’accés als mecanismes de finançament del Banc Central Europeu (BCE), una qüestió que no “està clara en l’acord”.

CDI amb san marino
D’altra banda, el cap de Govern ha avançat que la setmana vinent, entre dilluns i dimecres, viatjarà, acompanyat del ministre de Finances, en visita oficial a San Marino, en el transcurs de la qual Eric Jover signarà el Conveni per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l’evasió fiscal entre el Principat d’Andorra i la República de San Marino, el desè CDI que tindrà ja el país després dels vuit que ja es troben en vigor assolits amb els Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal i Xipre, i del novè, pendent de signatura, tancat ja amb Hongria.

Així mateix, durant la visita oficial, com ha destacar Espot, “evidentment es parlarà del procés d’acostament a la UE amb l’acord d’associació per coordinar posicions de negociació”. El cap de Govern, a més, signarà, amb el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions sanmarinès, Luca Beccari, un Memoràndum d’amistat i cooperació en l’àrea de salut, medicament i productes sanitaris.

Reforç de la lluita contra el blanqueig de capitals
El Govern ha aprovat avui el projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, text que incorpora a l’ordenament jurídic la cinquena Directiva de la UE del Parlament Europeu i del Consell a la vegada que dona resposta a les recomanacions del GAFI i del Moneyval, segons ha assegurat el ministre portaveu, Eric Jover.

La llei preveu la creació d’un registre de comptes financers i assimilats, “un element més de control i de lluita contra el blanqueig”. Així, s’estableix que les entitats bancàries, les entitats de pagament i les entitats de diner electrònic operatives al país declaren a aquest registre les dades d’identificació dels titulars o beneficiaris efectius de comptes de pagament, de comptes bancaris identificats amb l’IBAN i de contractes de lloguer de caixes de seguretat. El text incorpora com a subjectes obligats dels proveïdors de serveis d’actius digitals, a la vegada que regula l’accés a la informació sobre els beneficiaris efectius que consti en el Registre de Societats, el Registre d’Associacions i el Registre de Fundacions.

Reglament de publicitat en els vehicles de transport
El consell de ministres ha donat llum verd ahir al Reglament de la publicitat en els vehicles del taxi, de lloguer amb i sense conductor, de transport
públic i privat de viatgers i de mercaderies, i en les infraestructures del transport públic, text que defineix els continguts, la localització, les dimensions i els tipus en els vehicles matriculats, així com en les infraestructures del transport públic, segons ha informat el ministre portaveu.

D’altra banda, Eric Jover ha explicat que el Govern va acordar també el plec de bases del concurs públic per a l’atorgament de llicències de taxi ordinari interurbà adaptat per a persones amb discapacitats o mobilitat reduïda.

La darrera vegada que l’Executiu va atorgar llicències d’aquesta modalitat de taxi va ser l’any 2010, quan se’n van concedir dues. Des de l’aleshores i fins a l’any 2017 hi ha hagut en funcionament tres llicències d’aquest tipus, i actualment només n’hi ha dues. Els interessats a poder obtenir una d’aquestes llicències poden presentar les ofertes fins al 25 de juny.

Autoritzat l’inici de l’activitat del Tribunal d’Arbitratge 
El Govern ha acordat avui l’autorització de l’inici de l’activitat del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra, òrgan que es concep com un mecanisme alternatiu de resolució de conflictes, segons va recordar el ministre portaveu, Eric Jover. Aquest tribunal és, juntament amb la mediació, una alternativa per evitar que determinats conflictes arribin als tribunals i ha de “treure pressió al sistema judicial”.

 

Espot
avalua
Michel
negociació
acord d’associació
Comentaris: 1

Comentaris

Demanar sempre amb una sola dirección, no crec que porti a bon fi. Tambe este que afluixar amb altres, sempre find del respecte mutuo

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic