Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, va fer aquestes declaracions en el marc de la festa major d’Escaldes-Engordany.
El cap de Govern, Xavier Espot, va fer aquestes declaracions en el marc de la festa major d’Escaldes-Engordany.

Espot creu que no caldran mesures coercitives per a l’estalvi energètic


Escrit per: 
Agències / Foto: ANA

“Farem tot el possible per no haver d’encarir com a mínim aquest any el preu de l’electricitat”. Aquest és el propòsit expressat ahir pel cap de Govern, Xavier Espot, de cara a l’hivern i les restriccions que hi pot haver a escala mundial arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna, però també va alertar que “no es pot encarar” un hivern com el passat i que els ciutadans han de ser conscients que hauran d’aplicar mesures d’estalvi, que en un principi l’Executiu es planteja de forma voluntària. La ciutadania “s’ha de conscienciar que no es pot continuar consumint electricitat ni matèries primeres com fins ara”, va remarcar Espot, que va afegir que si la voluntarietat no funcionés llavors sí que es plantejarien fer “un pas més enllà” i establir potser alguna mena de normativa per reduir el consum. De tota manera, creu que els ciutadans faran “prova de civisme” i no caldrà aplicar “mesures coercitives” com s’estan plantejant en altres països com ara França. 

Pel que fa a l’encariment de l’electricitat, Espot va destacar que el fet de tenir un operador públic té “avantatges” però que són “relatius”, ja que no es pot permetre tenir pèrdues de manera “indefinida”. Per aquest motiu, va manifestar que caldrà veure l’evolució del preu de l’electricitat i en funció d’això revisar les tarifes de cara a l’any que ve, ja que les pèrdues per a FEDA es poden mantenir durant un temps, però allargar-lo podria arribar a comprometre la seva “viabilitat”.

Finalment, el cap de Govern  també va destacar que les restriccions que es plantegen a Europa de manera directa no afectaran Andorra, però que és evident que de forma “indirecta” sí que ho faran, perquè si n’hi ha el país en patirà, ja que depèn molt de la importació d’energia dels països veïns com França i Espanya, i més en un any de sequera com l’actual en què la producció hidroelèctrica que es pot produir al país és baixa.

Terceravia “s’atura en la forma per no parlar del fons”
“Constato que Terceravia com fa sempre s’aturen en la forma per no parlar del fons”. D’aquesta manera va valorar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, la decisió del grup parlamentari de portar al Tribunal Constitucional (TC) l’afer de l’admissió a tràmit per la via d’extrema urgència i necessitat el projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, en considerar que s’han vulnerat els seus drets com a consellers generals. “Penso que és molt legítim” que hagin dut al Constitucional aquesta decisió, va manifestar Espot, però va defensar que “en un país on no hi ha decret legislatiu (el Govern) ha de tenir mecanismes per tramitar i aprovar normes en cas d’urgència i necessitat” i considera que la situació actual requeria una “reacció ràpida i amb celeritat” que justificava l’ús d’aquesta extrema urgència i necessitat.

El cap de Govern considera que Terceravia no s’ha posicionat sobre el fons de la llei, que contempla la gratuïtat del transport o les millores salarials, i creu que a la ciutadania “els hauria interessat més saber no si el mecanisme emprat és l’adequat o no”, sinó què en pensa el grup parlamentari de les mesures que s’han posat sobre la taula. “Crec que és una forma velada per no dir que estan en contra de mesures que pretenen millorar poder adquisitiu” dels ciutadans, va  sentenciar. Ara bé, va remarcar que “respecta” la decisió del grup encapçalat per Josep Pintat i va remarcar que el Govern acatarà el que dictamini el Constitucional, si bé va defensar que creuen que el mecanisme emprat “s’encabeix” en el supòsit de l’extrema urgència i necessitat. Amb tot, va declarar que caldrà veure quina és la “doctrina” del Constitucional al respecte.

Va ser dilluns quan Terceravia va anunciar en un comunicat que Josep Pintat, Joan Carles Camp i Oliver Alís han recorregut en empara al TC en considerar vulnerats els seus drets en l’exercici dels càrrecs de consellers generals que com a representants dels andorrans ostenten.

Espot
estalvi
energètic

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Que comencin pels rics, que els pobres molts no tenim aire acondicionat a casa ni 1.000 aparells de nova tecnologia. I tampoc costa el mateix iluminar un pis de 80m2 que un xalet de 600m2 o més. Tampoc són els pobres els que no paren de construir-se xalets amb matèries primeres i talant arbres a dojo. I en aixó sr. Espot s'inclou vosté que pobre no és. A veure si te coratje per fer un impost segons els consums de cada cuitadà. El que més consumeixi que pagui un impost a partir de la quantitat límit establerta. Aixó seria el més just! pero el món per desgracia és injust i sempre ens apreteu als quatre gats d'abaix de la prirámide, ja que els rics no deixaràn de mantenir el seu ritme i nivell de vida.
Abans de tot que li expliquin als comuns i grans magatzems, que de llumetes en tenen unes quantes i ja no et dic les que volen afegir (que si fonts de llums de colors amb só, que si el llac d'Engolasters etc etc) S'anomena "predicar amb l'exemple". Ah! I no estaria malament que treguin abans les llums de Nadal que a vegades es queden fins el març-abril i ho dic per tots els comuns... i així tinc unes quantes propostes més per els nostres governants...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte