Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el tradicional missatge de Cap d’Any.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el tradicional missatge de Cap d’Any.

Espot crida a la unitat per resoldre l’“emergència social” de l’habitatge


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, va aprofitar el tradicional missatge de Cap d’Any per refermar el compromís de l’executiu “amb els col·lectius més desafavorits i també amb aquelles persones que, malgrat disposar d’una feina estable, veuen disminuït el seu poder adquisitiu a conseqüència d’un augment del cost de la vida que no sempre va aparellat d’un increment dels salaris”. Espot, que va triar l’Hotel Rosaleda per al seu primer discurs de Cap d’Any, va recordar la recent aprovació de la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendament d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu i va incidir que “la manca d’habitatge i el consegüent augment dels preus” és “una veritable emergència social”. Per això, el cap de Govern, que va assegurar que malgrat que ningú té una “vareta màgica” per resoldre el problema es “continuarà fent esforços”, va apel·lar “al sentit d’Estat i a la responsabilitat dels comuns que tot just s’acaben de constituir per implementar mesures efectives que contribueixin a pal·liar la manca d’aquest tipus d’habitatges”.

Mà estesa a l’oposició
En un any electoral com ha estat el 2019 no podien faltar les referències als resultats i, en aquest sentit, el cap de Govern va destacar que la lectura que van fer les tres forces que conformen l’executiu és que “les ciutadanes i els ciutadans” volen “entesa i unitat des de la diversitat”. “Andorra va encetar al maig una cultura de coalició, un nou esperit de consens que està donant fruits positius i que ha rebut el suport de la ciutadania”, va emfasitzar. I aquesta cultura “de consens i compromís” és a la que va apel·lar per estendre novament la mà a les forces de l’oposició per tal d’abordar qüestions com el futur de les pensions, el sistema de salut pública, la diversificació de l’economia o l’acord d’associació amb la Unió Europea, ja que “si hi ha aquesta visió compartida sobre els objectius i les línies mestres” es podran trobar “acords en les mesures concretes que caldrà aplicar”. 
A més a més, Espot considera que també es llançaria un missatge per combatre la desafecció de la ciutadania envers les institucions polítiques, ja que es mostraria que es fa “prevaldre l’interès del conjunt del país en determinades qüestions cabdals i transversals”.

Prioritats del Govern
D’altra banda, el líder de l’executiu va aprofitar el discurs per dibuixar la línia d’acció de l’executiu i per deixar clar que “la sostenibilitat, la igualtat efectiva i el desenvolupament inclusiu” representen les prioritats del Govern per al 2020. Espot va posar en relleu que aquest any 2019 que queda enrere ha estat marcat, de fet, per “tres grans crides que demanen resposta”, com són la dels joves que reclamen una actuació davant l’emergència climàtica; “el clam de les dones que volen que la igualtat vagi més enllà dels grans principis constitucionals i tingui una plasmació efectiva en el seu dia a dia” i el de les persones treballadores que “veuen com el cost de la vida augmenta i el seu poder adquisitiu disminueix”.
En aquesta línia, Espot va detallar que el 2020 “ha de ser l’any en què Andorra avanci de manera clara i decidida cap a un model de desenvolupament sostenible”. Així, va reiterar el “compromís” en la lluita contra el canvi climàtic impulsant les energies renovables, un “nou concepte de mobilitat integrada” i “un alt grau de respecte cap a la biodiversitat i el paisatge”. 
Pel que fa a la igualtat entre homes i dones, Espot va remarcar que els pròxims mesos es continuaran fent “passos decidits”. Va assegurar que la presència de dones en càrrecs de responsabilitat, especialment a les institucions, ha “contribuït a incorporar una perspectiva de gènere a les polítiques públiques que ens ha de permetre erradicar els diversos reductes de discriminació que encara perviuen a la nostra societat”. I va afegir que Andorra arriba al final del 2019 “més feminitzada”, arran del fet que dues dones siguin síndica i subsíndica i que quatre dels set comuns estaran governats per dones. 
En el discurs, el cap de Govern també es va referir a la participació ciutadana i al programa en el qual des de l’executiu es treballa per “enfortir els lligams entre la ciutadania” i els que tenen la responsabilitat de governar i fer més “obertes i transparents les institucions públiques” i “implicar millor els ciutadans en la presa de decisions”.

Espot
crida
unitat
resoldre
emergència social
Habitatge
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic