Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, davant el plenari de la 74a Assemblea General de Nacions Unides.
Un moment de la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, davant el plenari de la 74a Assemblea General de Nacions Unides.

Espot defensa el multilateralisme pel bé del desenvolupament sostenible


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, va reiterar dimecres al vespre el compromís i el suport d’Andorra a les Nacions Unides per “la construcció d’un ordre multilateral que vetlli pel desenvolupament sostenible i per la inclusió”. Així ho va assegurar durant la seva intervenció davant el plenari de la 74a Assemblea General de l’ONU, on va destacar que malgrat “el replegament unilateral i nacionalista que es viu a diverses regions del planeta”, el camí i la resposta “vàlida” als grans reptes actuals és “un multilateralisme efectiu i inclusiu”. I va apuntar que ha de ser efectiu per tal de “poder avançar per la via del desenvolupament sostenible, tant a nivell econòmic i social, com mediambiental”; i a la vegada inclusiu, “perquè el progrés que només funciona per a uns quants acaba sent un progrés insostenible”, de la mateixa manera que “les institucions que només representen la voluntat d’uns quants acaben sent institucions febles”.

Espot, que va iniciar el discurs felicitant Tiijani Muhammad-Bande per la seva elecció com a president i per l’encert en la tria del tema de la sessió, va recordar que les darreres assemblees s’han centrat en la qüestió del desenvolupament i la sostenibilitat, temes “clau” en les agendes multilaterals. I en aquesta línia va apuntar que Andorra ostenta la Secretaria Pro Témpore de la Cimera Iberoamericana sota el lema Innovació per al Desenvolupament Sostenible–Objectiu 2030 per tal de “contribuir a mobilitzar esforços multilaterals en favor del desenvolupament i la sostenibilitat, a tots els nivells”. 
En la intervenció, Espot va destacar que Andorra està alineada amb els objectius fixats per Nacions Unides i va fer un repàs a les accions concretes que s’han impulsat a nivell nacional per materialitzar-los en l’àmbit de l’erradicació de la pobresa, l’educació de qualitat, l’acció pel clima i la inclusió. Així, va citar l’aposta per l’educació de qualitat amb la convivència dels tres sistemes educatius, la Llei d’impuls de la transició energètica i el Pla estratègic nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, i amb relació a les polítiques d’inclusió va posar en relleu el desplegament de la llei d’igualtat i la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, per lluitar de manera directa i constant contra la bretxa salarial i els sostres de vidre. Davant de tot això, el cap de Govern va afirmar que “som un alumne avantatjat”, ja que Andorra no només dona suport als objectius que fixa l’ONU, sinó que els treballa i els porta a la pràctica. Així mateix, va indicar que malgrat ser un país petit “se’ns reconeix”. En aquest sentit va citar la participació en un fòrum de la Unesco, “una forma de visibilitzar Andorra”, un país que “fa bé la seva feina i se li reconeix”. Espot, a banda, va rebutjar els “discursos populistes” que defensen la democràcia directa i posen en dubte la democràcia representativa. També davant la crisi d’aquest model, el cap de Govern va defensar que a Andorra s’ha apostat per articular mecanismes de participació ciutadana per tal que els ciutadans se sentin implicats més enllà de les eleccions amb la creació de la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana, que ja està donant els seus fruits amb les reunions de poble sobre la UE, va dir. 
Per altra banda, Espot va aprofitar per mantenir reunions bilaterals amb 24 països iberoamericans sobre la cimera que tindrà lloc a Andorra i amb 13 països europeus per sol·licitar suport per l’acord d’associació. Ahir, a més, es va reunir amb Mónaco i San Marino.

Implementar l’Agenda 2030 és cosa de tots
El cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir també en el Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible, on va recordar que l’Agenda 2030, juntament amb l’Acord de París, esdevenen clau per guiar les estratègies polítiques mundials a llarg termini, i va remarcar que la implementació de l’Agenda 2030 depèn tant de les administracions públiques com de les empreses i de la societat civil.
Espot va explicar davant la comunitat internacional que el Govern d’Andorra acaba d’aprovar un Pla estratègic nacional per a l’aplicació de l’Agenda 2030, l’objectiu del qual   és guiar l’acció col·lectiva de tots els sectors dels pròxims 10 anys, per adoptar mesures de sostenibilitat reals i efectives. El Pla estratègic preveu la creació d’un grup de treball transversal en el qual els diferents sectors han de treba-llar per tal d’assolir els 17 ODS. Així mateix, el líder de l’executiu va exposar els canvis legislatius adoptats per unanimitat pel Consell General, com la Llei de Transició Energètica i Canvi Climàtic, que preveu la creació de mesures i instruments per aconseguir una societat neutral en carboni, a través de la promoció de la investigació, l’observació sistemàtica i la informació.

Espot
defensa
multilateralisme
desenvolupament sostenible

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte