Diari digital d'Andorra Bondia
Martí, Espot i Jover van visitar ahir l'Escola Meritxell.
Martí, Espot i Jover van visitar ahir l'Escola Meritxell.

Espot defensa l’informe que diu que el sistema d’atur és homologable


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va defensar ahir que “per a nosaltres” l’informe relatiu al subsidi d’atur i la Unió Europea (UE) encarregat pel Govern “és una primera opinió més que fonamentada” que no hi ha cap argument que justifiqui que per signar un acord d’associació el país hagi d’introduir un subsidi d’atur contributiu. Espot va posar en relleu que aquesta és l’opinió “d’experts en dret comunitari i dret europeu”, i per tant per al Govern és una “molt bona base de negociació”.

És amb aquest estudi a la mà que va afirmar que el Govern “sempre” defensarà que l’actual sistema de prestació econòmica per desocupació involuntària és “perfectament homologable” al cabal comunitari, i a més “és el tipus de prestació que hem de mantenir en el futur”. I és que el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior no considera que en un país en què no hi ha atur, només en circumstàncies “puntuals i excepcionals” en el passat, la creació d’un subsidi contributiu “hagi d’aportar gran cosa”. De fet creu que pot provocar l’efecte contrari i “crear una realitat d’atur que no tenim”. Per tot plegat, va concloure que aposta pel sistema de prestació no contributiu i “no discriminatori” que hi ha actualment. Així va contestar a les crítiques del president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, que va posar en dubte l’informe –d’un foli i mig– que l’executiu ha fet arribar als grups parlamentaris. Espot va apuntar que “potser per a aquells que defensen que Andorra hauria de tenir un subsidi d’atur contributiu, que és el cas del senyor Bartumeu o altres formacions, el document no és suficient”.
Espot també es va referir a les paraules de Bartumeu, que va expressar la voluntat d’arribar a pactes postelectorals amb qualsevol candidatura que aposti per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Per l’actual ministre i candidat a cap de Govern demòcrata, la formació lluitarà “al màxim” per revalidar “una majoria al Consell General que ens permeti governar sense penyores” i d’acord amb el projecte del partit. És per això que en aquest moment, DA no preveu escenaris de futurs pactes. “Creiem que hem d’estar en posició de poder governar per nosaltres sols”, va dir, al mateix temps que es va mostrar convençut que “el projecte que defensarem per a Andorra, situat en la centralitat política, és el projecte que garanteix la prosperitat futura del nostre país i dels ciutadans”. També va declarar que encara no toca parlar de possibles pactes postelectorals, i va assegurar que “encarem amb molt d’optimisme la campanya electoral”.

 

El cap de Govern felicita el Nadal a les persones ateses i el personal de l’Escola Meritxell

El cap de Govern, Antoni Martí, va visitar ahir l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell per felicitar les festes de Nadal a les persones ateses i el personal del centre. Martí, que va estar acompanyat pels ministres Xavier Espot i Eric Jover, va conèixer el menjador nou, que ha passat d’oferir un menú a un bufet en què els usuaris poden triar entre diversos plats i fer-se així el seu àpat. Aquesta novetat s’emmarca en el projecte que fa anys que es desenvolupa i que passa perquè les persones ateses puguin prendre les decisions sobre la pròpia vida. 

La presidenta de l’escola, Pilar Díez, va destacar que amb la introducció del bufet es permet a cadascú escollir l’àpat que li ve més de gust. “Això potencia les capacitats de la persona a l’hora de decidir” i afecta un tema “tan gratificant com és poder menjar alguna cosa que t’agradi”, va dir la directora del centre, Celine Mandicó. La resta del projecte es desenvolupa també en aquest sentit, va recordar. Així, les persones usuàries han fet assemblees per elegir la decoració de les zones comunes i ara estan treballant en la personalització de la seva habitació. Tot seguit parlaran de les vacances, entre d’altres projectes. 
Durant la visita, Martí va entregar diversos regals nadalencs (consoles de joc, jocs de karaoke, equips de so i de llums per a l’organització de balls disco, tauletes, jocs de taula i material per a l’estimulació sensorial). Així mateix va poder compartir una sessió de fotos al photocall dissenyat pels usuaris del taller ocupacional Xeridell o un karaoke amb les persones que viuen a la residència de l’Albó. Amb ells, Martí va cantar la cançó d’Alaska ¿A quién le importa? S’hi van afegir també els ministres Espot i Jover i la sala es va convertir en una festa.

 

 

 

subsidi atur
acord d'associació
atur
ue
pactes postelectorals
escola meritxell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte