Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, avui a Els Matins de TV3.
El cap de Govern, Xavier Espot, avui a Els Matins de TV3.

Espot defensa que tots els països fan ús de la competitivitat fiscal per atraure residents i inversió


Escrit per: 
M.S. / Foto: CCMA

"Andorra no ha fet una política específica per atraure yotubers, el que fa, com qualsevol país del món, és intentar atraure residents d'alt poder adquisitiu i inversió estrangera de tot tipus". Així ho ha defensat el cap de Govern, Xavier Espot, en una entrevista al programa Els Matins de TV3, on ha assegurat que l'ús de la competitivitat fiscal per aconseguir aquests objectius "no és exclusiu d'Andorra" si no que "tots els països, i particularment els de la UE fan ús del mecanismes al seu abast per atraure residents i inversions".

El cap de Govern, que ha remarcat que això és del tot "raonable" sempre que es faci "des de la lleialtat, la cooperació i el bon veïnatge", ha defensat que el Principat compta amb tota una sèrie d'actius que "no es resumeixen únicament en la competitivitat fiscal" i ha insistit en que totes les persones que decideixin venir a viure o muntar la seva empresa a Andorra no ho fan únicament per aquest aspecte fiscal si no també perquè "hi ha un entorn natural privilegiat, perquè hi ha un dels sistemes de salut millors del món segons la revista The Lancet, perquè tenim un triple sistema educatiu gratuït de lliure elecció i perquè és el segon país del món més segur". En aquest sentit, Espot ha remarcat que "tots aquests sectors sumats fan que tot una sèrie de persones decideixi venir a Andorra".

Així mateix, el cap de Govern ha recordat el recent informe del Paying Taxes, un subindicador del Doing business del Banc Mundial dut a terme per PWC, situava la pressió fiscal global d'Andorra en el 26,5%, un percentatge més elevat per exemple que països com Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg i Romania. A més, Espot, que ha lamentat la tendència a "focalitzar l'atenció" a un petit país que "potser és més fàcil atacar i és més vulnerable", ha incidit també en els règims fiscals preferencials de Portugal i també de les illes Canàries.

Qüestionat per la proposta d'Unides-Podem perquè Espanya torni a incloure a Andorra a la seva llista de paradisos fiscals, Espot, que ha assegurat que "cal fer més pedagogia" per explicar la realitat del país, ha assegurat que "a vegades a Catalunya i al conjunt d'Espanya hi ha una visió esbiaixada d'Andorra, sobretot, dels progressos dels darrers deu anys". En aquest aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que en aquest període s'ha passat "de ser un país tancat a la inversió estrangera, no cooperant i sense gairebé imposició directa a un país completament homologable, tot i ser competitiu fiscalment".

En aquesta línia, Espot ha defensat el compliment d'Andorra en matèria de cooperació, intrercanvi d'informació i de les normes de lluita contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme, i ha insistit en que es disposa d'un marc fiscal complet i homologable ja que si no fos així no s'haurien pogut signar vuit convenis per evitar la doble imposició (CDI), entre els quals els assolits amb Espanya, França i Portugal, ni els 24 convenis d'intercanvi d'informació.

Interpel·lat també sobre l'equiparació d'Andorra amb l'Alt Urgell en termes de mobilitat, el cap de Govern ha assegurat que "es tracta d'un primer pas", ja que "sempre s'ha demanat una assimilació una mica més àmplia", tot i que "s'entén" per la situació sanitària de Catalunya. Així mateix, Espot ha explicat que s'ha conformat un "equip de treball amb diferents ministeris andorrans i representants de diferents conselleries de la Generalitat" per tal de "treballar en els escenaris de futur i millorar els mecanismes de coordinació entre els dos governs per poder anticipar decisions d'acord als anhels i interessos de Catalunya i també d'Andorra".

Espot
defensa
tots
països
fan
ús
competitivitat
fiscal
atraure
residents
inversió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte