Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, col·loca la medalla al titular de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró.
El cap de Govern, Xavier Espot, col·loca la medalla al titular de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró.

Espot demana al seu equip “ser propers” i “pensar a llarg termini”


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, ha pres avui jurament als onze ministres que conformen el seu nou executiu i els ha instat a “ser propers” a la ciutadania i “no allunyar-se’n” pel fet d’haver estat nomenats per a aquests càrrecs i a pensar en “el llarg termini” i no “en el titular de premsa de demà o en les següents eleccions” per tal de “deixar una empremta” i “una Andorra millor, més justa, pròspera i equilibrada” després del seu pas pel Govern. 

Espot, que ha fet referència a Voltaire quan aquest desitjava un país on “els governants poguessin venir a sopar a casa” sense tenir present que “aquest país ja existia i és Andorra”, ha recordat al seu equip ministerial que “els càrrecs són temporals” i que per tant “el pas per la política és a precari”, i incidint novament en aquesta proximitat els ha demanat de “conèixer de prop els problemes, les oportunitats, les expectatives i els neguits de les dones i els homes d’Andorra”.

Així mateix, Espot ha remarcat que l’acte d’avui, celebrat a la sala d’exposicions del Govern, es fonamenta en “la confiança”, una confiança dipositada inicialment pel poble a les urnes el 2 d’abril passat, ratificada posteriorment pel Consell General el 10 de maig i dipositada ara en el nou equip ministerial, a qui ha demanat que l’exerceixin “amb la proximitat i la perspectiva que el càrrec, la situació i Andorra requereixen i es mereixen”.

Al marge dels ministres Conxita Marsol (Presidència, Economia, Treball i Habitatge), Ladislau Baró (Relacions Institucionals, Educació i Universitats), Jordi Torres (Turisme i Comerç), Ramon Lladós (Finances), Imma Tor (Afers Exteriors), Ester Molné (Justícia i Interior), Raul Ferré (Territori i Urbanisme), Trini Marín (Afers Socials i Funció Pública), Helena Mas (Salut), Guillem Casal (Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern) i Mònica Bonell (Cultura, Joventut i Esports), Espot ha pres també jurament als tres secretaris d’Estat que dependran directament d’ell, i participaran en les deliberacions del consell de ministres, Landry Riba (Relacions amb la Unió Europea), David Forné (Transició Energètica, Transports i Mobilitat) i Marc Rossell (Transformació Digital i Telecomunicacions), així com a Ester Fenoll, la primera a jurar com a secretària general del Govern, la cap de Gabinet, Sílvia Calvó, i la cap de Protocol, Maria Marina.

De tots ells, el cap de Govern n'ha volgut destacar breument les seves qualitats. Així de Marsol ha assenyalat el seu “coratge i humanitat”, de Baró “la visió estratègica, el bagatge humanístic i l’experiència política” i de Torres, la “visió emprenedora i el contacte amb la realitat”. Del titular de Finances n'ha subratllat la “solvència tècnica i l’experiència professional”, característiques que també ha atribuit a Tor, de qui ha destacat l’experiència “diplomàtica”, mentre que de Molné, que ha definit com “una gran companya de feina”, n'ha ressaltat “el rigor i la capacitat de treball”. La “capacitat executiva, la bonhomia i la franquesa” han estat els trets que ha destacat del titular de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, a qui a més ha agraït haver estat un dels artífexs, junt amb Carles Naudi d’Areny-Plandolit, de l’aproximació entre Ciutadans Compromesos i Demòcrates, mentre que de Marín n'ha lloat la “proximitat i l’empatia” així com la “discreció, humilitat i bagatge polític”.

Quant a la ministra de Salut, Espot n'ha destacat la “capacitat de treballar en equip” i el fet de “saber posar el projecte per davant de la persona”, de Casal n'ha posat en reller la “lleialtat i el talent per la política i els afers públics”, i de Bonell “l’experiència” i “llarga trajectòria política” així com la “fermesa” en la defensa dels seus valors.

Pel que fa als secretaris d’Estat, ha destacat la capacitat de Riba per “traduir els aspectes més tècnics en paraules planeres” i “a la inversa”, la “trajectòria professional” de Forné i el “talent” i “esperit de servei públic” de Rossell. En el cas de Fenoll n'ha remarcat la “capacitat organitzativa”, de Marina “l’esforç i discreció” i de Calvó la “gran marca” que deixa després de vuit anys com a ministra de Medi Ambient.

Ja en manifestacions posteriors a l’acte de jurament, Espot, que malgrat no ser-ho stricto sensu ha destacat que “en certa forma no deixa de ser un govern de coalició, ja que hi ha moltes persones que no estan afiliades al nostre partit” i en tot cas amb “sensibilitats diverses i punts de vista diferents”, ha observat el fet que es tracta d’un “equip paritari que combina l’experiència i veterania amb la joventut, i el vessant més polític amb el més tècnic”, un equip,  en definitiva, “solvent, preparat i capacitat per fer front als grans reptes que té plantejats el nostre país”.

Entre aquests, tot allò relacionat amb l’acord d’associació amb la Unió Europea i totes les derivades que li són col·laterals, i per això les tres secretaries d’Estat i un “reforçat” Gabinet, si bé “també hi ha reptes molt importants que pilotaran els ministeris competents” com són la qüestió de l’habitatge i el poder adquisitiu, el creixement urbanístic sostenible i la sostenibilitat del sistema de protecció social, entre d’altres.

Espot
jurament ministres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte