Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot.
El cap de Govern, Xavier Espot.

Espot demana “altura de mires” a l’oposició pel pacte d'estat amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar ahir que intentar que el Partit Socialdemòcrata (PS) i Terceravia es posin d’acord amb l’executiu en un document comú pel pacte d’Estat sobre la Unió Europea (UE) “no és una tasca senzilla”, ja que les dues forces de l’oposició “tenen una visió molt dispar”. Amb tot, Espot va assegurar que el Govern està disposat a “cedir molt i a fer moltes concessions”. I davant d’això va afegir que “m’agradaria que aquesta altura de mires també la puguem trobar” a l’oposició.

El cap de l’executiu va recordar que Terceravia aposta per signar un memoràndum d’entesa i no un pacte d’Estat, almenys de moment. I va indicar que el Govern i aquesta formació ja havien arribat a un preacord per signar aquest document, que veia com un primer pas cap al pacte d’Estat. El PS, però, troba massa genèric el memoràndum d’entesa i voldria un document més concret. “Estem en aquest punt de trobar un document que es trobi a mig camí entre el memoràndum d’entesa i la nostra proposta de pacte d’Estat”, va dir. Espot també es va referir sense anomenar-lo al PS, que va vincular el suport de l’executiu a iniciatives legislatives socialdemòcrates amb el suport del PS als pactes d’Estat. Va reiterar que l’acord d’associació condicionarà la vida política i econòmica del país com a mínim els pròxims 50 anys, i per això va defensar que hi ha d’haver un “consens transversal” que s’ha de “desvincular de l’actualitat parlamentària i política del moment”. Per això es va mostrar confiat que “tothom serà generós i tindrà suficient altura de mires per poder acordar una posició comuna amb independència que tothom pugui tenir les seves opinions amb posicions negociadores concretes”.

LLoguers
Espot també es va referir a les excepcions que es preveuen incloure en la congelació de l’IPC en els contractes de lloguer que es renovin. Va defensar que aquestes casuístiques són aspectes “molt puntuals” i concrets que no posen en dubte la mesura protectora que es vol prorrogar. El cap de Govern va indicar que l’aplicació d’aquesta congelació ha permès constatar “alguna situació injusta” que ara es vol resoldre. A més, va apuntar que per evitar la picaresca entre els propietaris en la utilització d’aquestes excepcions les institucions hauran de vetllar perquè es faci una aplicació adequada de la mesura. I va exposar que els llogaters es poden adreçar a l’administració en cas de trobar-se en situacions d’aquest tipus. 
Per altra banda, el cap de Govern va exposar la voluntat d’impulsar durant aquesta legislatura un fons publicoprivat per construir nous habitatges i reformar immobles vells per tal d’oferir pisos a un preu assequible d’acord a unes forquilles fixades pel Govern. Per posar-ho en marxa, l’executiu ja està en converses amb els comuns per trobar vies de col·laboració en la recerca de terrenys. Espot també va dir que de cara a les necessitats d’habitatge dels temporers que arribaran a l’hivern, les grans empreses ja ho tenen resolt amb immobles que posen a disposició dels empleats i que, per altra banda, el Govern atén les persones que venen al país a buscar feina sense contracte previ.

Codi de família
Espot va defensar la proposició de llei sobre el Codi de família, que va ser qualificada recentment de prehistòrica per la degana del Col·legi d’Advocats. El cap de Govern va acceptar que hi ha “col·lectius que voldrien anar més enllà i d’altres que no”, però en tot cas creu que el text inicial té una concepció de la família i la persona “moderna, actualitzada, centrista i ponderada”. Així, va recordar que preveu les unions civils de persones del mateix sexe o que les persones del mateix sexe puguin adoptar amb les mateixes condicions que les parelles heterosexuals. “No la titllaria ni molt menys de prehistòrica”, va apuntar.

Espot
oposició
pacte d'Estat
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte