Diari digital d'Andorra Bondia
Emmanuel Macron i Xavier Espot ahir a París.
Emmanuel Macron i Xavier Espot ahir a París.

Espot destaca el paper dels joves en l’enfortiment de la democràcia


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA/EFE

En el marc dels actes d’obertura de la 40a Conferència general de la Unesco, que té lloc a París fins al 27 de novembre, el cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir ahir en un debat d’alt nivell sobre joves i multilateralisme, on va destacar el paper dels joves en l’enfortiment de la democràcia.
I és que el debat tenia com a objectiu examinar les perspectives dels joves sobre la cooperació mundial i les noves formes de fer-los participar en l’adopció de decisions, especialment en l’àmbit del canvi climàtic. En aquesta línia, Espot, que va recordar que la lluita contra el canvi climàtic és un dels “grans reptes globals” i que per això Andorra “ha integrat la lluita contra aquest fenomen en les polítiques nacionals”, va assegurar que les iniciatives juvenils demostren el potencial de cooperació global i s’ha congratulat per l’existència del moviment Fridays for Future a Andorra o del Consell General dels Joves.
“Els joves poden ser capaços d’aportar una visió i propostes concretes als responsables polítics”, va concloure Espot, per qui al marge d’enfortir la democràcia, aquesta participació dels joves en moviments com els citats serveix per promoure noves accions per avançar en la transició energètica.
Per la seva part, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va participar en el debat ministerial de la 7a reunió del Comitè Director de seguiment de l’aplicació de l’Agenda 2030, en particular l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 d’educació de qualitat.
En la seva intervenció, Vilarrubla va recordar el compromís d’Andorra per assolir l’Agenda 2030 també des de la perspectiva de l’educació i l’aprenentatge permanent, i va assegurar que “l’educació inclusiva de qualitat és alhora un objectiu en si mateix i un mitjà per assolir tots els altres ODS”. Així mateix, la ministra va explicar l’estructura educativa d’Andorra, en la qual conviuen fins al batxillerat tres sistemes educatius, públics i gratuïts, i va refermar la voluntat del Govern a educar els infants i joves en drets humans i ciutadania democràtica a través de projectes que s’impulsen des de les escoles, així com educar en el desenvolupament sostenible, implementant processos integradors per generar una consciència crítica i facilitar eines de participació.
D’altra banda, el cap de Govern va prendre part també en el segon Fòrum de la Pau de París, convocat pel president de la República Francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, que va aplegar més de 6.000 participants entre alts mandataris, organismes internacionals, empreses, associacions, ONG, fundacions i grups d’experts.
Espot va lliurar a la biblioteca de la Pau un exemplar del Manual Digest, i va afirmar que es tracta d’un manual d’usos i costums que reivindica la neutralitat i la pau, garants de la independència d’Andorra. El líder de l’executiu va destacar que dins d’aquesta obra de 1748, escrita per Antoni Fiter i Rossell, es poden trobar les màximes que han fet d’Andorra al llarg de la història un país amb un sistema institucional sòlid i equilibrat durant més de set segles.

Espot
destaca
paper
joves
l’enfortiment
democràcia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte