Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, aquesta tarda al seu despatx de l’edifici administratiu.
El cap de Govern, Xavier Espot, aquesta tarda al seu despatx de l’edifici administratiu.

Espot diu estar “molt tranquil” davant la querella interposada per Cierco


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

“No tinc absolutament res a reprotxar-me i sé que totes i cadascuna de les actuacions que es van portar a terme per l’anterior Govern, per l’actual Govern i per mi en nom propi, primer com a ministre de Justícia i Interior, i actualment com a cap de Govern, han estat absolutament irreprotxables, exemplars i conformes no només a la legalitat, sinó també, perquè se’ns ha d’exigir més, al compliment de l’ètica professional”. 

D’aquesta manera ha reaccionat avui el cap de Govern, Xavier Espot, després de fer-se pública la querella criminal per prevaricació i tràfic d’influències interposada contra ell per l’exaccionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, arran de la coneguda com a llei BPA que va donar peu a la creació de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i al procés d’intervenció del banc.

Espot, que ha detallat que la querella va ser interposada dijous passat i que va ser aquest mateix dilluns quan se li va donar trasllat del contingut de la mateixa, ha assegurat que pot “explicar absolutament totes i cadascuna de les qüestions que se m’imputen en aquesta querella” i que així ho farà “si al final, en el cas que s’admetés a tràmit, se’m cités a declarar”.

El cap de Govern, que ha expressat també la voluntat de “no provocar judicis paral·lels” i ha apel·lat a “deixar treballar la Justícia de forma pausada”, ha detallat que molts dels fets que s’imputen en la querella són “similars o els mateixos” que ja es van imputar en la querella presentada fa quatre anys contra l’aleshores cap de Govern, Antoni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, si bé en aquesta ocasió “s’afegeix alguna altra consideració més vinculada a les meves relacions personals o familiars”.

En aquest sentit, Espot, que ha fet una fèrria defensa de tota l’actuació del Govern anterior i ha reiterat “allò que s’ha dit per activa i per passiva milions de vegades, que és que ni jo no cap membre de l’executiu anterior coneixia que recauria la nota de la FinCEN abans de la intervenció de BPA”, ha assegurat haver actuat sempre “fent prevaldre l’interès general per damunt dels interessos de la meva família”, i ha censurat que es pretengui “fer creure que aquesta llei era per beneficiar la meva família”.

Així, el cap de Govern, que ha remarcat que aleshores com a ministre de Justícia i Interior que era no va participar en l’elaboració de la llei que es va treballar des dels ministeris de Finances, Afers Exteriors, Economia i dels serveis del cap de Govern, ha recordat que la llei “establia en primera instància que s’amortitzava el valor de totes les accions de tots els accionistes, i per tant també de la meva família que era, de forma consolidada, el segon accionista més important del banc després de la família Cierco”.

Quant a la possibilitat d’establir responsabilitats  subsidiàries, Espot ha explicat que es va optar per un mecanisme existent en dret comparat i que es van basar “en el concepte de control societari”, és a dir, que a l’hora de recórrer, a efectes indemnitzatoris, als dipòsits dels accionistes només es va “contra aquells que es pugui considerar que tenien un control de la societat i que per tant, en certa forma, podrien tenir algun tipus de responsabilitat en els fets que havien conduït a la nota de la FinCEN”, motiu pel qual “es va circumscriure als accionistes majoritaris, la família Cierco, i a aquells que eren membres del consell d’administració i que per tant tenien una capacitat d’incidència en el dia a dia de BPA”.

Per tot plegat, Espot, que ha recordat que aquesta llei va “possibilitar no només salvaguardar tot el sistema financer andorrà, que estava en clar risc sistèmic, sinó també poder no anar cap a una fallida de BPA que hauria suposat la pèrdua de la gran majoria dels dipòsits lícits i la pèrdua de la gran majoria de llocs de treball”, ha considerat que “no hi va haver cap tracte de favor”, motiu pel qual “el tràfic d’influències no prosperarà”.

D’altra banda, el cap de Govern, que ha recordat que la Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries “ha estat avalada íntegrament i fins a l’última coma per una recent sentència de l’octubre passat”, ha incidit en el moment en què s’ha presentat aquesta querella, que ha qualificat de “curiós”. En aquest sentit, Espot ha destacat que es va presentar “poques hores després” del seu anunci per optar a la reelecció com a cap de llista nacional de Demòcrates per Andorra a les pròximes eleccions generals. No obstant això, el cap de Govern, que també ha trobat “curiós” que la querella presentada “arriba sis, i en alguns casos nou, anys després dels fets que s’imputen”, no creu que afecti en “l’esdevenir polític del país”.

Xavier Espot
'cas BPA'

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Grant tipo. Gran persona
A mi abans m'ho semblava, però ara és més aviat una titella que no para de dir bajanades com les del lloguer i els propietaris entre d'altres. Al seu Govern no li consta "res" mai, i aquí als d'abaix la soga ens estreny massa com per empassar-nos les seves mentides
No són mentides homee, que "no li consta" que no és el mateix, jajaja mare de déu, de veritat aquesta gent ens representa? Es que es clar "són tan sols 4 propietaris que abusen del mercat la resta són uns angelets"...pfff. Mentider no sé, però no tenen els ous per fer el que han de fer que es penalitzar a tots els aprofitats que estan fotent enlaire aquest país, estan al capdavant d'un vaixell que s'enfonsa al modus Titanic i es queden per escoltar els músics prenent un coctel per que no els hi consta l'iceberg...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte