Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera del PS Judith Salazar.
La consellera del PS Judith Salazar.
Els nous consellers generals Oliver Alís i Carles Sánchez.
Els nous consellers generals Oliver Alís i Carles Sánchez.

Espot diu que es rectificarà l’error de Mingorance a la Cedaw


Escrit per: 
M. S. / Foto: Jonathan Gil

El mes vinent el Comitè de les Nacions Unides per a l’eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw) farà arribar a l’executiu un informe preliminar sobre la presentació del quart informe d’Andorra que va tenir lloc l’octubre passat per tal de fer-hi els comentaris escaients i que serà aquí on, si és necessari, “es faran les matisacions i les rectificacions necessàries” respecte a les afirmacions que va fer en la reunió de Ginebra la magistrada Canòlich Mingorance.

Així ho va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, que va qualificar d’“error” les manifestacions de la magistrada en el sentit que la CASS pagava les interrupcions voluntàries de l’embaràs a l’estranger, responent a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar, que va lamentar que “es vulgui disfressar la realitat” del país davant els organismes internacionals “perquè no ens pintin la cara més vermella del que ja la tenim”.

Per la seva part, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va deixar clar que la CASS únicament reemborsa els actes mèdics corresponents a avortaments espontanis i fins al sisè més de gestació, ja que a partir del setè es considera un part prematur amb mort fetal.

D’altra banda, el president del grup de Terceravia, Josep Pintat, va mostrar la seva preocupació pel fet que les manifestacions de Mingorance a la Cedaw hagin pogut transmetre la imatge que al país “hi ha delictes que no es persegueixen”, i va plantejar si la fiscalia no hauria d’actuar d’ofici.

Les repreguntes van portar el debat novament sobre si cal o no despenalitzar l’avortament en els tres supòsits mínims i si s’ha de fer una consulta a la ciutadania. Espot va rebutjar fer el referèndum proposat pel PS perquè “no és la solució”, i va incidir a “seguir avançant en el reconeixement dels drets de les dones sense posar en risc el model institucional”.

 

Sánchez i Alís s’estrenen com a consellers generals

Carles Sánchez, en substitució de Rosa Gili al grup parlamentari socialdemòcrata, i Oliver Alís, que relleva Josep Majoral al grup parlamentari Terceravia+Unió Laurediana+Independents, van prendre possessió com a consellers generals a l’inici de la sessió d’ahir, en la qual, i abans de començar amb les preguntes plantejades a l’executiu, es va guardar un minut de silenci en memòria dels cinc operaris que van perdre la vida fa deu anys en l’accident durant la construcció del túnel dels Dos Valires.

Alís, segons van confirmar des de Terceravia, s’incorporarà a la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, mentre que Sánchez formarà part de comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat i de la comissió d’Educació, Recerca, Cultura Joventut i Esports.

Espot
rectificarà
error
Mingorance
Cedaw

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte