Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, al seu despatx de l’edifici administratiu.
El cap de Govern, Xavier Espot, al seu despatx de l’edifici administratiu.

Espot diu que l’intent de recuperar Unió del Poble “és política ficció”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Crec que tot això és política ficció”. Així de contundent es va mostrar el cap de Govern, Xavier Espot, en ser interpel·lat amb relació als hipotètics moviments que estaria fent l’excap de Govern Antoni Martí de cara a les comunals del desembre vinent per a les quals podria recuperar l’antiga Unió del Poble, marca amb la qual es va imposar en les comunals del 2007 a Escaldes-Engordany.
I és que Espot, per qui “cada parròquia és una realitat diferent” i “han de ser els comitès locals de cada partit” els que decideixin sobre els pactes que es puguin establir en l’àmbit de cada parròquia, manté “un contacte i un diàleg permanent amb l’excap de Govern” i està convençut que Martí “segueix donant suport ferm a la formació política que ell va contribuir a crear de forma molt decidida”.
Amb tot, el líder de l’executiu, que recorda que Martí no només és lliure d’expressar les seves opinions, sinó que “ho ha de fer i ho pot fer amb absoluta llibertat”, admet que “no és cap secret” que l’anterior cap de Govern “no és gaire partidari d’un pacte en l’àmbit comunal”. En aquest sentit, Espot, que remarca que Martí no es pronuncia a nivell general perquè en haver estat cap de Govern “és perfectament conscient de la necessitat de cercar la governabilitat i l’estabilitat parlamentària”, admet que, en el cas d’Escaldes-Engordany i igual que Martí, “hi ha d’altres persones que no ho acaben de veure”, fet que considera “perfectament legítim”.
Sigui com sigui, el cap de Govern està convençut que tant ell com el seu predecessor coincideixen que “l’última paraula l’ha de tenir el comitè parroquial” i que això “no són decisions que hagi d’imposar ni el senyor Antoni Martí ni el senyor Xavier Espot”, ja que “hi ha un grup de persones que empenyen durant quatre anys i són elles les que hauran de decidir en última instància”.
Així mateix, Espot afirma que Martí comparteix també amb ell que “les decisions que es prenguin han de ser fonamentades i justificades amb raons de pes”, ja que “hi ha en joc l’interès de la parròquia i l’interès dels ciutadans, i les decisions s’han de prendre en base a arguments sòlids”.
Així, i preguntat sobre la possibilitat que el pacte de Govern pugui traslladar-se a nivell comunal en els comicis del desembre, Espot, que va insistir que és una qüestió que ha de decidir cada comitè parroquial,  va apuntar que, igual com es va fer per conformar el Govern, “s’ha de començar a treballar els programes i valorar si d’acord amb les coincidències programàtiques i ideològiques té sentit aquest pacte en l’àmbit parroquial”. Sigui quina sigui l’opció que acabi triant cada comitè local, per Espot, “el Govern tal com està conformat sobreviurà i perviurà amb independència dels pactes que es puguin fer en l’àmbit comunal”.

Un pressupost continuista però més generós amb el ministeri de Cultura

El Govern tripartit treballa ja en l’elaboració del que serà el seu primer pressupost, uns comptes de “continuïtat” amb els quals s’han anat presentant els darrers exercicis, segons va explicar el cap de Govern, Xavier Espot, que va recordar que les tres formacions que conformen l’executiu “creiem en la consolidació de l’Estat del 
benestar” però a la vegada “també en el rigor i l’equilibri pressupostari”, i va defensar que en matèria de les finances públiques cal tenir “no una visió a curt termini, sinó una a mitjà i llarg”, i més en un moment en què “el context ma-croeconòmic és incert”.
Per això, el cap de Govern va apostar per donar continuïtat al “treball de contenció” fet els darrers anys, una tasca que ha permès “acabar assolint superàvits de caixa o de gestió cada any”. Amb tot, i malgrat la prudència anun- ciada, ja que “som conscients que si anem incrementant la despesa pública i el deute al final el que estem fent és carregar la motxilla dels nostres fills i nets, que no podran fer front al nivell de despesa social que ens estem marcant”, Espot va dir que es farà un “treball de priorització”. Així, “hi ha determinades qüestions sobre les quals els últims anys s’ha fet més contenció i ara haurem de ser una mica més generosos”, va precisar el cap de Govern, que va incidir particularment en el cas del departament de Cultura, “on hi ha tota una sèrie de projectes i propostes que volem tirar endavant”. En sentit contrari, destinar més diners a un ministeri determinat comportarà que d’altres “on hem estat més generosos els últims anys, s’hagin d’estrènyer més el cinturó”.
No obstant això, Espot, que va assegurar que a diferència d’altres formacions els partits que donen suport al Govern “no creiem en el dèficit zero com un mantra”, va recordar que al marge del que finalment s’acabi pressupostant per a l’exercici 2020 “el que compta és una gestió pressupostària eficient i ade-quada que ens condueixi al final a fer superàvit”. 

Espot
diu
recuperar
l'intent
Unió del Poble
és política ficció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic