Diari digital d'Andorra Bondia
El debat d’orientació clourà avui amb les propostes de resolució que presentin els grups parlamentaris.
El debat d’orientació clourà avui amb les propostes de resolució que presentin els grups parlamentaris.

Espot diu sí a crear un grup de treball per abordar el debat fiscal


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, va aprofitar el torn de rèplica per llançar un missatge de tranquil·litat en relació amb la modificació impositiva que es es vol tirar endavant després dels dubtes expressats pel president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat.

Espot va reiterar que en cap cas es vol apujar la pressió fiscal, i va recordar que la modificació de l’impost de societats pretén que serveixi de palanca per a l’economia, amb la modificació d’algunes deduccions per afavorir la digitalització, el mecenatge o la contractació de persones de col·lectius vulnerables, a la vegada que es vol limitar la capacitat de les deduccions de buidar de contingut l’impost.

Així mateix, el cap de Govern va valorar positivament i es va mostrar disposat a tirar endavant la proposta de Pintat de crear un grup de treball a tres bandes, Consell General, Govern i comuns, en matèria fiscal ja que el model fiscal “d’un país modern no pot basar-se en una autonomia financera segregada” sinó que cal un sistema “compartit i harmònic”.
Amb relació a la negociació amb la UE, Espot va negar a Pintat que s’estigui ocultant informació ni que hi hagi manca de transparència, a la vegada que va apuntar que hi ha massa aspectes encara per tancar per poder realitzar un estudi d’impacte global acurat. Així mateix, va revelar que s’ha plantejat a la UE la participació dels parlamentaris en la negociació com a observadors, proposta que no ha rebut per ara resposta positiva.

Respecte a Montaner, el cap de Govern va defugir d’entrar al cos a cos i es va limitar a dir-li que no discutiria amb ella de termes mèdics perquè “no soc ni metge ni científic”, així com a reafirmar que des de l’executiu “es continuaran aplicant aquelles mesures restrictives que siguin necessàries” i que, evidentment, “siguin raonables”, per lluitar contra la propagació del coronavirus. També va assegurar no saber “a què responia la diatriba” sobre l’obligatorietat de les vacunes perquè “no és el cas” d’Andorra, mentre pel que fa a les denúncies del Cedre, va recordar a la consellera general no adscrita que serà la justícia qui les haurà de dirimir. Amb tot, va voler “trencar una llança” pel personal sanitari.

D’altra banda, i ja en la segona intervenció més centrada en els plantejaments exposats per Espot en el seu discurs, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, va defensar el dret a plantejar el seu model de país i va retreure al Govern aspectes com la manca d’anticipació, una liberalització “salvatge” del mercat de l’habitatge, a la vegada que va reclamar que s’acabin d’una vegada per totes els “discursos de la por” en relació a les pensions. 

Les paraules de López no van agradar a Espot, tot i admetre que li havien recordat “a l’autèntic Pere López”, que li va retreure la “desconnexió” entre el primer discurs i el segon discurs. En una intervenció posterior, el cap de Govern va voler tenir paraules també per valorar les intervencions dels presidents dels grups de la majoria,  a qui va agrair el suport, a la vegada que destacar la “plena sintonia”  a l’hora de treballar i encarar els projectes com demostra el fet que no hi ha hagut mai cap desavinença pública.

Espot
diu
crear
grup
treball
abordar
debat
fiscal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte