Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, en un moment de la intervenció en què va detallar el programa de Govern.
El candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, en un moment de la intervenció en què va detallar el programa de Govern.

Espot estén la mà al PS i Terceravia per la UE, les pensions i la sanitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, va estendre la mà ahir al Partit Socialdemòcrata i Terceravia per tal d’assolir pactes d’Estat amb relació a l’acord d’associació amb la Unió Europea, la sostenibilitat del sistema de pensions i la sanitat pública, durant el seu discurs en la primera jornada del debat d’investidura al Consell General. 
Espot, que va arrencar la seva intervenció defensant l’acord assolit amb Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos per a l’establiment d’un govern de coalició i assegurant que “si els ciutadans han volgut un Consell General plural és perquè també volen un Govern plural”, va destacar que “l’esperit de consens i mà estesa” cap a l’oposició hi serà “en totes les matèries”, però va incidir especialment en aquests tres punts “al tomb dels quals caldrà bastir grans acords de país”.
Respecte a les relacions amb la UE, Espot, que va remarcar que es continuarà les negociacions iniciades mantenint així la fórmula de l’acord d’associació, va assegurar que buscarà, “en la mesura del possible” consensuar la posició negociadora d’Andorra amb totes les forces polítiques presents a la cambra, a la vegada que va reiterar les línies vermelles que passen pel manteniment del sistema de quotes d’immigració, la preservació dels monopolis de FEDA i Andorra Telecom així com per una “aplicació gradual de la lliure circulació de serveis”. Espot, que va insistir també que la fiscalitat queda fora de l’acord, va apostar per una major participació de la societat civil i la ciutadania, motiu pel qual es crearà una secretaria d’Estat.
Amb relació a les pensions, el candidat demòcrata va considerar “evident” que caldrà incrementar les cotitzacions, repartint l’augment a parts iguals entre empresari i treballador, es va mostrar partidari d’un ajustament del valor del punt sempre que aquest no afecti les pensions més baixes i gairebé va descartar l’opció d’endarrerir l’edat de jubilació, una mesura que pot suposar “conflictivitat social” i que és la que tindria “menys efecte sobre el conjunt del sistema”. Finalment, quant a la sanitat, Espot va destacar la necessitat de continuar i consolidar la reforma ja iniciada, i modificar la Llei del SAAS per “continuar millorant la transparència i l’eficàcia” d’aquest.
Al marge d’aquestes tres qüestions “cabdals”, Espot va anar desgranant el programa de Govern pactat amb L’A i CC, un programa que vol “situar-se a la centralitat política” i que busca l’establiment d’un “model de desenvolupament que sigui sostenible des del punt de vista econòmic, mediambiental i social”. 
Així, el candidat demòcrata, que va destacar que les tres formacions coincideixen que “l’esperit emprenedor, el mèrit i els amplis espais de llibertat que dona l’economia de mercat són els motors de la creació de riquesa i generació d’oportunitats per a totes les persones”, va remarcar la necessitat de fomentar la participació ciutadana i fer que les institucions no escoltin únicament els ciutadans cada quatre anys. Així, va proposar la creació de mecanismes de consulta, taules de debat obertes als ciutadans centrades en les preocupacions que recull el CRES en les enquestes periòdiques així com estendre els pressupostos participatius a tots els departaments de l’Administració. A més, Espot va fer una aposta per la transparència, una qüestió que, com la participació ciutadana, vol que sigui transversal i que marqui “la manera de fer de l’executiu”.
D’altra banda, Espot va expressar la intenció de “recuperar el diàleg amb els treballadors públics” aprofitant el desplegament reglamentari de la Llei de la Funció Pública, a la vegada que seguir la implementació de l’Administració electrònica i la simplificació i reducció de tràmits.
Les mesures per “ajudar” el turisme i el comerç, la creació d’una zona franca i la diversificació de l’oferta turística així com l’enfortiment dels sectors tradicionals van ser altres punts citats per Espot, que va remarcar també la necessitat d’acompanyar el sector financer en la seva transformació, de redoblar esforços per atraure inversió estrangera i en la millora de les comunicacions, tant cap a l’exterior, amb l’aeroport de la Seu que “no tanca la porta” a estudiar la viabilitat d’un aeroport al país, com a l’interior, amb la desviació de Sant Julià.
L’increment del parc d’habitatges de lloguer residencial, el progressiu augment del salari mínim, la lluita contra les discriminacions i per la igualtat efectiva entre homes i dones van centrar el bloc social, mentre que economia circular, transició energètica, i mobilitat sostenible van constituir el bloc mediambiental.

Espot
estén
Terceravia
PS
ue
pensions
sanitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte