Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot amb el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir.
Xavier Espot amb el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir.

Espot exposa l’aposta d’Andorra per lluitar contra el canvi climàtic


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar que Andorra té la voluntat d’intensificar les polítiques de sostenibilitat mediambiental per reduir i aconseguir assolir el nivell zero d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Ho va dir en la Cimera del clima (COP25), que se celebra a Madrid amb l’objectiu de fixar plans d’acció globals per a una nova fase d’acció climàtica durant el 2020. Espot ha destacar a la taula rodona d’alt nivell celebrada ahir que a Andorra hi ha un consens transversal de totes les forces polítiques en favor de la lluita contra el canvi climàtic i que, l’any passat, el Consell General va aprovar per unanimitat la Llei de Transició Energètica i Lluita contra el Canvi Climàtic.

El cap de Govern va explicar que actualment les polítiques de sostenibilitat que s’apliquen a Andorra s’estan enfocant molt particularment en l’àmbit de la mobilitat i de la calefacció, els punts identificats com principals fonts d’emissions en el territori. Així, s’estan esmerçant esforços en donar un impuls decidit a la mobilitat elèctrica, amb una política d’ajudes directes a la compra de vehicles elèctrics i una xarxa de carregadors que es compta entre les més denses del món. També va exposar la voluntat del Govern de reforçar el model de transport públic i com s’està treballant en un sistema de mobilitat integrada que inclogui vehicles elèctrics.
Espot va relatar que, actualment, per Llei les obres de nova construcció han de complir els estàndards d’eficiència energètica perquè el consum esdevingui gairebé nul, desenvolupant projectes de sistemes de subministrament d’aigua calenta i calefacció més eficient i desplegant una nova regulació energètica que incentivi l’ús d’energies renovables, l’autoproducció i l’autoconsum. Amb aquestes mesures, es preveu reduir la nostra dependència energètica, augmentant la producció nacional fins a cobrir el 33% el 2030, data en què el 75% de la producció nacional d’energia ha de provenir de fonts renovables. 
Espot es va referir a la necessitat d’alinear, global i localment, tots els esforços al voltant del repte de la sostenibilitat. Per això va afirmar que els fòrums multilaterals han de donar una resposta efectiva als grans reptes actuals i que, per aquest motiu, Andorra acollirà la Cimera Iberoamericana sota el lema Innovació per al Desenvolupament Sostenible - Objectiu 2030. La Cimera del Clima es va inaugurar ahir a Madrid amb la presència de 50 caps d’Estat o de Govern i representants dels principals organismes internacionals. 

Espot
aposta
Andorra
canvi climàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte