Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern i el ministre de Salut durant la seva visita a les instal·lacions del Cedre, ahir.
El cap de Govern i el ministre de Salut durant la seva visita a les instal·lacions del Cedre, ahir.

Espot i Benazet posen fil a l’agulla per redreçar el malestar al Cedre


Escrit per: 
M.P./Foto: Jonathan Gil

El malestar i les crítiques que des de fa temps manifesten els treballadors del Cedre i que s’ha incrementat amb la implantació del nou model d’atenció centrada en la persona (ACP) han fet que finalment el Govern s’hagi decidit a actuar per mirar de redreçar la situació. Ahir al matí el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van visitar el centre i van mantenir una reunió amb el personal per escoltar els seus neguits i proposar-los solucions. Fonts del col·lectiu de treballadors van afirmar que la trobada la van rebre com un “primer pas” per millorar la situació.

“La voluntat del Govern és prendre totes les mesures perquè aquesta transformació cap al model ACP es faci amb les millors condicions i garanties”, va afirmar el ministre minuts abans d’entrar a la reunió, al mateix temps que apuntava que “hem vingut a escoltar el personal i seguir amb un procés de consulta per veure quines coses s’han d’ajustar”. Amb tot, es mostrava convençut que “no ens trobarem un problema greu, sinó que només s’hauran d’ajustar alguns aspectes de la transformació i de la gestió”. Benazet no va tenir problemes per admetre que la visita i la reunió es van fer a conseqüència de la pregunta parlamentària plantejada per la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, i de la carta publicada en aquest mateix rotatiu en què un grup de treballadors mostrava la seva preocupació pel procés de transformació cap al model ACP. “No sé quanta gent hi ha darrere la carta i m’agradaria saber l’abast que té”, va indicar el titular de Salut, que va assegurar que també té constància “d’altres persones que em diuen que estan il·lusionades”. De fet, va anunciar que per a les vuit places per treballar a la tercera planta, que és on es començarà aplicar el nou model, s’han presentat 20 voluntaris per ocupar-les.

Proposta
El ministre va proposar al Cedre la mateixa recepta que va utilitzar per calmar els ànims a urgències en la seva etapa com a director assistencial del SAAS. “Vam fer grups de treball participatius que van aportar molt i van ajudar en gran mesura a la solució del conflicte”, va detallar, explicant que els grups anirien acompanyats, d’aquí a un temps i quan el model ja estigui implantat, “d’una enquesta que ens serveixi tant per al clima laboral com per monitorar la transformació del Cedre”. Tot plegat amb la voluntat que “el projecte sigui un èxit i no es visqui com una retallada, que no ho és”. En aquest sentit va assegurar que des del 2016 s’ha incrementat el personal i que en el pressupost del 2020 es preveu la incorporació de set auxiliars més.
Una solució que hauria estat ben rebuda pel personal que va assistir a la trobada. Fonts del col·lectiu de treballadors van explicar al BonDia que van viure la reunió “com un primer pas per poder millorar la situació” i van agrair “que se’ns hagi donat l’oportunitat d’expressar els nostres neguits”. Les mateixes fonts van afirmar que “realment hem vist una predisposició del cap de Govern i el minsitre d’escoltar-nos i que la situació millori”, però també van avisar: “ara toca esperar resultats que no es poden fer esperar massa per part de la direcció del SAAS”.
Unes bones sensacions que Benazet també va confirmar ahir a la tarda, insistint que la problemàtica no tenia una gran magnitud i que per tant confiava poder-ho resoldre aviat.
I és que si una cosa va deixar clara, és que no hi haurà marxa enrere amb la transformació, perquè la voluntat és que sigui “el model per a tot el país”. Es busca que el Cedre deixi de ser una clínica per passar a ser “un lloc on resideixen persones amb diferents graus de dependència”. Així, es vol aconseguir que tothom se senti com a casa, permetent horaris diferents per llevar-se o per fer els àpats, per exemple.

Espot
benazet
redreçar
malestar
Cedre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte